SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Büyükşehirle Gelen Vergi Artışı

0
Güncellendi - 2015-12-27 20:27:50
Büyükşehirle Gelen Vergi Artışı
A- A+ PAYLAŞ

Büyükşehir ile birlikte Emlak Vergisi ve Konutta Katma Değer Vergi Artışı

Mustafa Bahadır ALTAŞ

SM. Mali Müşavir

mba444@mynet.com

15 Şubat 2013 tarihinde malatyahaber.com’da  yayınlanan Büyükşehir Emlak Değeri ve KDV konulu yazıda,  Büyükşehir Yasası ile birlikte konut teslimlerinde uygulanacak Katma Değer Vergisi değişikliğini yazmıştım. Yazının son bölümünde ise, “Belediyeler emlak vergisi gelirlerini artırmak/Maliye bu konut satışından elde edeceği Katma Değer Vergisi gelirini artırmak amacı ile hareket edebilirler. Bu nedenle farkında olmadan yapılacak yanlış değer tespitlerinde gerçeğe uygun olmayan değer tespitlerinin oluşmasına ve buna bağlı olarak bu bölgelerde yer alan konutların teslimlerinde yüksek oranlı katma değer vergisinin uygulanmasına neden olacaktır. Malatya’nın da içinde yer aldığı Büyükşehir statüsünde bulunan illerde olmak üzere bu konuda öncelikli olarak Büyükşehir belediyelerine, İlçe belediye başkanlıklarına, ilgili meslek kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarına çok büyük görev düşmektedir. Kısadan hisse “Kaş yapalım derken göz çıkarmayalım.” Bu konuda alınacak yanlış bir karar ileride telafisi mümkün olmayan sonuçlar yaratabilir.” demiştim.

Bilindiği üzere; 2012 Yılı sonunda karar bağlanan 01.01.2013 tarih ve 28515 sayılı resmi gazetede yayınlanan  2012/4116 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla, konut teslimlerinde Katma Değer Vergisi oranı 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu kapsamındaki büyükşehirlerde, Lüks veya birinci sınıf inşaat olarak yapılan konut inşaatlarında yapı ruhsatının alındığı tarihte, üzerine yapıldığı arsanın Emlak Vergisi Kanununun 29 uncu maddesine istinaden tespit edilen arsa birim m2 vergi değerine göre belirlenmek üzere, konut teslimlerinde yüzde bir, yüzde sekiz ve yüzde onsekiz olarak üç farklı oranda katma değer vergisi uygulamasına geçilmişti.

Katma Değer Vergisinde Yapılan Bu Düzenleme ile Konut Teslimlerinde Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranı, Arsa Emlak Vergisi Değerine Bağlı Olarak Değişti.

30 Mart 2014 tarihinden sonra Büyükşehir statüsüne kavuşacak olan Malatya Büyükşehir Belediyesi il sınırları içinde bulunan konutlar için alınacak yapı ruhsatlarda geçerli olmak üzere net alanı 150 metrekarenin altındaki konutların tesliminde/satışında; 

-Arsa metrekare birim fiyatı beş yüz liraya kadar olanlar için yüzde bir (%1),

-Arsa metrekare birim fiyatı beş yüz lira ile bin lira arasında olanlar için yüzde sekiz (%8), 

-Arsa metrekare birim fiyatı bin Türk Lirası ve üzerinde olan konutların tesliminde ise yüzde on sekiz (%18) Katma Değer Vergisi uygulanacak.

(Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında rezerv yapı alanı ve riskli alan olarak belirlenen yerler ile riskli yapıların bulunduğu yerler hariç),

Emlak Vergisine değerlerine göre yerel seçimler sonrasında İnşaatlar KDV oranları değişiyor. 18 kat KDV artışı olan semtler var

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından, 05.03.2013 tarihinde yayınlanan 2013/1 seri nolu Emlak Vergisi Kanunu İç Genelgesi ile illerde oluşturulan takdir komisyonu tarafından geçtiğimiz yıl (Mayıs-Temmuz dönemi) içinde alınan karar gereğince, 2014 yılına ait uygulanacak emlak vergi değerinin tespitiyle ilgili asgari ölçüde arsa ve arazi metrekare birim değeri belirlendi 

2014 yılı için belirlenen yeni arsa emlak vergisi değerlerine göre birçok mahalle ve sokakta inşa edilerek satılacak konutlar için daha önce %1 olarak uygulanan Katma Değer Vergisi oranı bazı yerlerde yüzde sekiz (%8) bazı yerlerde ise yüzde on sekiz (%18) olarak uygulanacak. Cengiz Topel, Emeksiz, Niyazi Mısri, Mehmet Buyruk, Hastane caddeleri  ve Fahri Kayahan Bulvarı gibi semtlerde yeni inşa edilecek evlerde oturacaklar, yeni alacakları konutlar için yüzde on sekiz Katma Değer Vergisi ödeyecekler.

Net alanı 150 metrekarenin üzerindeki konutlarda arsa metrekare birim fiyatı ne kadar olursa olsun bu konutların teslimlerinde ve işyerlerinde eskiden olduğu gibi yüzde on sekiz (%18) oranında Katma değer vergisi uygulamasına devam edilecektir. 

“Ticarî, sınaî, ziraî faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetler” kapsamında değerlendirilmeyen 2.el konut teslimlerine Katma Değer Vergisi uygulanmayacaktır. (Bu faaliyetinin devamlılığı, kapsamı ve niteliğinin Gelir Vergisi Kanunu hükümlerine göre; Gelir Vergisi Kanununda açıklık bulunmadığı hallerde ise Türk Ticaret Kanunu ve diğer ilgili mevzuat hükümlerine göre tayin ve tespit edileceği hüküm altına alınmıştır.)

EMLAK VERGİLERİNDE KAT KAT ARTIŞ OLACAK

Emlak Vergisine esas oluşturacak arsa ve arazinin birim metrekare bedelleri 2013 yılında yeniden belirlendi. 30 Mart 2014 tarihinde yapılacak olan yerel seçimler sonrasında daha önce mevcut Büyükşehirlere ilave olarak yeni büyükşehir olan 14 ilde de emlak vergisi normalin iki katı alınacak ve daha yüksek çevre temizlik vergisi ödenecek. Bu tarihte Büyükşehir statüsüne kavuşacak olan Malatya’da il mülki idaresi sınırları içinde bulunan tüm yerleşim birimleri de bu kapsamda vergi ödeyecekler. 

Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 05.03.2013 tarihinde yayınlanan 2013/1 seri nolu Emlak Vergisi Kanunu İç Genelgesi ile oluşturulan takdir komisyonu kararına göre belirlenen değerler esas alındığında daha önce Malatya merkezde bulunan bir bina için 50,00 TL emlak vergisi ödenirken yeni düzenlemeye göre bu tutar 100,00 TL olarak ödenecek, aynı şekilde Pütürge ilçesinde oturan bir kişi de daha önce 50,00 TL olarak ödediği emlak vergisini bu yıl 100,00 TL olarak ödeyecek.

2013/1 seri nolu Emlak Vergisi Kanunu İç Genelgesi ile oluşturulan takdir komisyonu kararı ile Malatya’da arsa ve arazinin birim metrekare bedellerinde yüzde üç yüzlere varan artışlar oldu. Bu bölgelerde bulunan vatandaşlar, büyükşehir yasası ile birlikte 2014 yılında yeni belirlenen emlak vergisi değeri üzerinden emlak vergisi ödeyecekleri için, bunların ödeyecekleri emlak vergisi de yüzde sekiz yüzlere kadar çıkabilecek. Örneğin Hastane Caddesi’nde 2013 yılında m2  birim değeri 500,00 TL olan 100 m2’lik bir daire için 100,00 TL emlak vergisi ödeyen vatandaş yeni belirlenen 2.000,00 TL emlak vergisi birim değerine göre 800,00 TL. Emlak vergisi ödeyecektir.

2014 ve sonraki üç yıl 2015–2016 ve 2017 yıllarına ilişkin artış oranı 213 sayılı Vergi Usul  Kanununun mükerrer 49 uncu maddesinin (b) fıkrasına göre belirlenen arsa ve arazi birim değerleri, takdir işleminin yapıldığı yılı takip eden ikinci yıldan başlamak suretiyle her yıl, bir önceki yıl birim değerinin, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca artırılması suretiyle uygulanacaktır.

NOT: Gayrimenkulunuzun bulunduğu yerin arsa metrekare birim değerini belediyenin aşağıdaki linkinden öğrenebilirsiniz:

https://webportal.malatya.bel.tr/web/guest/5

______________

Kaynak:

http://www.malatyahaber.com/makale/buyuksehir-emlak-degeri-ve-kdv

https://webportal.malatya.bel.tr/web/guest/5

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız