SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Büyüleyen Konser

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:49:54
Büyüleyen Konser
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Müzik Bölümü öğretim üyeleri ve öğrencilerinden oluşan ve kısa süre önce kurulan ‘Malatya Fahri Kayahan Orkestrası’, dün gece, Malatya türküleri başta olmak üzere Türkiye coğrafyasının sevilen türkülerini seslendiren muhteşem bir konsere imza attı. 

Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Sağer’in yönetiminde gerçekleştirilen konser İnönü Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’ni ‘iğne atılsa yere düşmeyecek’ şekilde dolduran bini aşkın müziksever tam anlamıyla büyüleyici bir müzikal şölen yaşadı. 

Viyolonsel ve Bağlama Türküde Buluştu 

Özellikle, geleneksel Türk yaylı çalgıları ile Batı tarzı yaylı çalgıların harmonisiyle modernize edilen ve çok sesli bir yaklaşımla yeniden yorumlanan türkülerden oluşan programda solistler ve koro tarafından 21 türkü seslendirildi. 

Türkü severlerin hemen hepsine eşlik ettiği sevilen, kimi zaman derin hüzün, kimi zaman neşeyle tempo tutulan eserlerden oluşan ve İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik’in ev sahipliğindeki türkü gecesini Malatya Valisi Vasip Şahin, Malatya Başsavcısı Muzaffer Sayın, Malatya Adalet Komisyonu Başkanı ve Malatya 2. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Orhan Erdim, Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Yıldırım Kılıçkıran, Belediye Başkan Yardımcısı Ertan Mumcu, İnönü Üniversitesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Kadir Kartalcı, Genel Sekreter Yardımcısı Cevdet Atalan, fakülte dekanları, öğretim üyeleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve yüzlerce müzik sever takip etti. 

Viyolonsel ve bağlamayı türkü ortak paydasında buluşturan konserde protokolde yer alan isimlerin de zaman zaman sanatçılara eşlik ettiği gözlendi. 

GS & Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Sağer yönetimindeki Malatya Fahri Kayahan Konseri koronun Malatyalı Üstad Fahri Kayahan’ın ‘Ötme Bülbül’ adlı eserini seslendirmesi ile başladı. Müzik Bölümü öğretim görevlisi Orçun Akgün’ün seslendirdiği ‘Keklik’ eserinin ardından solistler Emine Akın ‘Karadır Kaşların’, Devrim Bilge seçinti ‘Uzun İnce Bir Yoldayım’, Onur Güneş ‘Evlerinin Önü Mersin’, Abdullah Eymen Kulcu ‘Nar Ağacı’, Elçin demirci ‘Kar mı Yağmış’ eserlerini okudu. 

Müzik Bölümü öğretim görevlisi Bekir Tanyeri’nin bağlama açışı ile Sedat Ekici ‘Sallan Boyuna’ adlı uzun hava eseri, Müzik Bölümü öğretim görevlisi Orçun Akgün ‘Kırmızı Buğday’, türkülerini seslendirdi. 

Akın Akbaş’ın klarnet açışı ile solist Nurcan Selçuk ‘Germir Bağları’ ve ‘Hopla da Gel’ adlı türküleri okudu. 

Konserde, GS & Tasarım Fakültesi Müzik Bölümü’nün yabancı öğretim görevlileri Gheorghe Trohin, Natali Costicova viyolonsel, Daniel Fedorean ise keman çaldı. 

Fahri Kayahan ve Atatürk’ü Buluşturan Eser: Sarı Kurdela 

Malatya Fahri Kayahan Orkestrası’nın Türk Halk Müziği Konseri’nin ikinci bölümü Üstad Fahri Kayahan’ın Mustafa Kemal Atatürk’le tanışmasına vesile olan ‘Sarı Kurdela’ türküsü ile başladı. Türküden önce ise, Atatürk’ün Dolmabahçe Sarayı’nda dinlenirken denizdeki bir kayıkçıdan duyduğu Sarı Kurdela eserinin bestekârı Üstad Fahri Kayahan’la tanışmasının öyküsü anlatıldı. 

Nurcan Selçuk, Batuhan Bilal Kurt, Aykut Alp Tetik, Abdullah Eymen Kulcu, Elif Şeyma Edikli, Devrim Bilge Seçinti, Onur Güneş, Emine Akın, Sedat Ekici ve Elçin Demirci’den oluşan koronun seslendirdiği Sarı Kurdela’dan sonra okunan ve salonu dolduran türkü severlerin beğenisini kazanan diğer eserler ve okuyan sanatçılar ise şöyleydi: Aşağıdan Bir Yel Esti – Uzun Hava: Batuhan Bilal Kurt, Bağlama Açış: Doğukan Dursun, Yeni Cami Avlusu- Elif Şeyma Edikli, Oyalı da Yazma – Elif Şeyma Edikli, Hekimoğlu – Onur Güneş, Mavilim – Devrim Bilge Seçinti, Aşağıdan Gelir- Aykut Alp Tetik, Sunam Senden – Nurcan Selçuk.

Malatya Fahri Kayahan Orkestrası’nın Türk Halk Müziği Konseri, orkestra tarafından modernize edilerek yeniden yorumlanan Malatya türküsü ile final yaptı. ‘Malatya Malatya bulunmaz eşin’ türküsünün yeni yorumu türkü severlerin dakikalarca ayakta alkışlaması ile büyük beğeni kazanırken, konsere nokta koymayı planlayan sanatçılar, salonu dolduran yüzlerce kişinin ısrarlı ‘Bis’ isteğini geri çeviremedi ve türküyü ikinci defa seslendirdi. 

Vali Şahin ve Rektör Çelik’ten Çiçek ve Kutlama 

Konser, Malatya Valisi Vasip Şahin’in konseri yöneten GS & Tasarım Fakültesi Dekan ve konserin şefi Prof. Dr. Turan Sağer’e, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik’in ise diğer sanatçılara çiçek vermesi ve performanslarını kutlaması ile sona erdi. 

Malatya Fahri Kayahan Orkestrası Türk Halk Müziği Konseri’ndeki enstrümanlar ise şöyleydi: 

Şef: Prof. Dr. Turan Sağer

Bağlamalar: Sinan Haşhaş, Bekir Tanyeri, Doğukan Dursun, Eren Aker, 

Nefesli Çalgılar: Mesut Ercan, Ali Parlak. 

THM Keman: Talha Kesirik, Furkan Kölük 

Kanun: Orçun Akgün

Klarinet: Akın Akbaş

Ritimler: Gökhan Orhan, Sıddık Kurcan, Gökhan Geçit, Mahmut Dağlar.

Tonmaister: Gökhan Koç Açıkgöz. 

Yaylılar: 1. Keman: Daniel Fedorean, Hayri Akbudak. 

2. Kemanlar: Aslıhan Koçer, Pınar Nizamoğlu, Şeyda Çınar. 

Viyolonsel: Gheorghe Trohin, Natali Costicova, M. Emin Şen. 

Elektro Gitar: Arda Eden

Gitar: Ömer Dede

Bas Gitar: Emrah Doğrul 

Keyboard: Ozan Eroy, Zafer Kılınçer. 

HABER- FOTOĞRAF: Savaş BARIŞ- Güler HAZAR

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız