SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Büyütülecek Bir Mesele Yok!"

0
Güncellendi - 2015-12-27 14:31:27
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’nın Doğanşehir ilçesinin Sürgü Beldesinde bir davulcu ile Alevi bir vatandaşın tartışmasıyla başlayan olayı değerlendiren Vali Ulvi Saran, “Büyütülecek bir mesele yoktur ortada. Ancak sosyal medyada yorum yapan insanlar ve Türkiye’nin değişik yerlerinde bazı çevreler sanki bir mezhep çatışması varmış gibi, ya da oruç tutanların, tutmayanlara karşı bir baskısı varmış gibi durumu yansıtıyorlar. Hiçbir suretle aslı astarı yok” dedi. 
 
“ABARTILI YORUMLAR YAPILIYOR”
İHA muhabirine açıklama yapan Vali Ulvi Saran, “Önemli bir olay yok. Dün bir Ramazan Davulcusu ile oradaki bir vatandaş arasında doğan küçük bir tartışma var. Tartışmada doğan kişisel bir sürtüşme olarak ortaya çıkıyor. Daha sonra davulcunun bir kısım insanı kışkırtarak, o kişinin evini bir kalabalığın artması sonucunda camların kırılması ve yapılan bir taşlama hadisesi var. Bunun dışında başka bir olay yok. Durum bugün oldukça sakindi. Akşam üstü dünden kalan bir gerginlik ve tatsızlık vardı. Ama buna makabil., sosyal medyada çok büyük olaylar cereyan ediyormuş gibi 500-bin kişinin ilgili vatandaşın evini sardığı, dışarı çıkamadıkları yönünde yorumlanıyor. Bunlar son derece abartılı yorumlar. Sürgü beldesinde insanlar çok uzun bir süreden beri barış ve kardeşlik içerisinde yaşıyorlar. Aralarında herhangi bir tatsızlık ve çatışma söz konusu değil. Oldukça hoşgörülü ve sükunet içerisinde geçinilen bir sosyal yapı var” ifadelerini kaydetti.
 
“OLAY BASİT KİŞİSEL BİR OLAY”
Vali Saran, “Bu olay çok basit kişisel bir tartışma olduğu halde sanki bir toplumsal çatışma gibiymiş gibi gösterilmesi son derece üzüntülü bir durum. Soysal medyada görüş açıklayan, yorum yapan insanların çok duyarlı ve sorumlu davranmaları gerekir” şeklinde konuştu.
 
“MEZHEP KAVGASI VE BASKI YOKTUR”
Vali Saran, “Aslında tabiî ki Ramazan’da sinirler gergin olabilir. Ramazan davulu bizim örfümüz ve töremiz gereği insanların sahuru kaldırılmasında kullanılan bir araç. İnsanlar oruç tutabilir, tutmayabilirler. Belki oruç tutmayan bir şahsın evinin önünde davulun biraz fazla çalınması, o kişinin tepkisini uyandırmış olabilir. Gösterilen tepkide bu yönde. Sanırım, tepki gösterilen kişiye karşı, önceden gelen bir tepkide olabilir başka sebeplerden dolayı. Ama bu bütünüyle bu şahsi bir sürtüşme, şahsi bir ilişki. Biraz tartaklanan vatandaş, yakın çevresini o kişiye karşı kışkırtınca toplanan grubun söz konusu vatandaşın evini taşlamasından ibaret olan bir durum var. Bugün biraz dünden kalan bir gerginlikten başka herhangi olumsuz bir durum yok. Ancak sosyal medyada yorum yapan insanlar ve Türkiye’nin değişik yerlerinde bazı çevreler sanki bir mezhep çatışması varmış gibi, ya da oruç tutanların, tutmayanlara karşı bir baskısı varmış gibi durumu yansıtıyorlar. Hiçbir süratle aslı astarı yok. Gerekli önlemleri almış durumdayız. Ebetteki bazı hissi tepkiler, davranışlar olabilir ama bu tür durumlarda bütün çevrelerin, belli kesimleri temsil eden insanları sağduyu olmaya ve yorumlarında dikkatli olmaya ve davranmaya özelikle uyarmak istiyorum. Büyütülecek bir mesele yoktur ortada.
 
"GERGİNLİK DEVAM EDİYOR.."

Bu arada Hürriyet'in haberine göre Malatya’nın Doğanşehir İlçesi’ne bağlı Sürgü Beldesi’nde yaşanan gerginliğin bu gece de devam ettiği bildirildi.
 
Saat 23.00 sıralarında 50-60 kişilik bir grup toplanarak, Alevi olan Evli ailesinin evine doğru giderken, çevrede önlem alan jandarma barikatıyla karşılaştı. Evin çevresinde önlem alan güvenlik güçleri toplanan kalabalığı dağılmaları yönünde uyardı. Kalabalık evin çevresinden uzaklaştırılırken, gerğinliğin devam ettiği ilçede jandarma önlemlerini sürdürüyor. 
 
CHP HEYETİ BÖLGEYE GİTTİ
 
Bu arada beldede meydana gelen gerginlik üzerine CHP Genel Merkezi, 4 milletvekilini konuyu araştırmak üzere Malatya’ya gönderdi. CHP Heyetinin saat 01.30 sıralarında beldede ulaşması bekleniyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız