SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Buz Savaşcısı'

A- A+ PAYLAŞ

The Sunday Times gazetesi, "Sakin ve pragmatik olmakla tanındığı için askeri çevrelerde ‘buz savaşçısı’ adlandırılan Orgeneral İlker Başbuğ’un, (Genelkurmay Başkanı) olması bekleniyor" diye yazdı.

Genelkurmay Başkanlığı’nda beklenen değişiklik yurt dışında da dikkat çekti. The Sunday Times gazetesi, "sakin ve pragmatik olmakla tanındığı için askeri çevrelerde ‘buz savaşçısı’ adlandırılan Orgeneral İlker Başbuğ’un, (Genelkurmay Başkanı) olması bekleniyor" diye yazdı. Gazete, "Orgeneral Başbuğ’un hükümete tesir etmede daha etkin olması bekleniyor” iddiasında da bulundu.

"BUZ SAVAŞÇI" SAKİN VE PRAGMATİK

İngiltere’de Pazar günlerinde yayımlanan The Sunday Times gazetesi, “Buz Savaşçısı' Türkiye'de İslamcı yönetimin yükselişini geri püskürtmeye hazır” başlıklı uzun haber analizinde, Türkiye'deki son gelişmelere de dikkat çekerek TSK’nın liderliğinde yapılacak değişiklikleri, Genelkurmay Başkanlığı'na getirilmesi beklenen Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ’u ve Türkiye’de ordunun rolünü değerlendirdi.

İstanbul kaynaklı, Jon Swain imzalı haber analizinde, “Türkiye, kendisini bir demokrasi olarak adlandırıyor ancak ordu hem zaman kanatlarda dolaşıp durdu. Askeri darbeler, son 50 yılda üç defa seçilmiş hükümetleri iktidardan uzaklaştırdı” diye yazdı.

“TÜRKİYE GEÇEN HAFTA SİYASİ KAOSUN EŞİĞİNDEN DÖNDܔ

“Türkiye’nin geçen Çarşamba günü siyasi kaosun eşiğinden geri adım atmayı başardığını” ancak, yargıçların çoğunun AKP’yi laikliği “erozyona uğratmaktan” suçlu bulduğunu kaydeden gazete, “Ergenekon soruşturması” kapsamında iki emekli generallerin cezaevinde olmasının “krize” katkıda bulunduğu yazdı. The Sunday Times, Org. İlker Başbuğ’un yeni Genelkurmay Başkanı olarak atanmasının beklendiğini belirtikten sonra şöyle devam etti:

“Yaygın olarak, sakin ve pragmatik olmakla tanındığı için askeri çevrelerde ‘buz savaşçısı’ adlandırılan Orgeneral İlker Başbuğ’un, (Genelkurmay Başkanı) olması bekleniyor. Sandhurst’de eğitim gören 65 yaşındaki Başbuğ, önümüzdeki iki yıl (orduda) en üst görevi yürütecek. Müthiş bir askeri şahsiyet ve geçen yıl oyların yüzde 47’si ile seçilen ancak kendisini laik toplumun koruyucusu olarak gören ordu tarafından güvenilmeyen Erdoğan hükümetinin dar bir siyasi çizgide hareket etmesini sağlayacak ideolojik bir şahin.

“Bu nedenlerden Başbuğ’un, Erdoğan’ın terfi etmeyi tercih edeceği general olmadığı kesin gibi. Görevi bırakacak Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt da bir şahindir ancak impulsif idi ve başbakan daha etkin bir manevra üstünlük sağlayabiliyordu.”

“İNCE BİR ZEKAYA SAHİP”

İngiliz gazetesine konuşan ve ismi açıklanmayan “bir askeri kaynak”ın da “Erdoğan, Başbuğ’un selefine göre çok daha müthiş bir karşıt olduğunu görecek. Çok daha ince bir zekaya sahip” sözlerini de aktardı. Aynı kaynak, “Erdoğan, Başbuğ konusunda ihtiyatlı ve bir başkasını atamayı tercih ederdi” diye konuştu.

“Başbakanın Başbuğ’un atamasına karşı çıkacak anayasal yetkiye sahip olduğunu, ancak geçmişte bu yetkiye başvurulduğunda hemen hemen her defada geri teptiği”ni öne süren The Sunday Times, “Ve Erdoğan, geçen haftaki gelişmelerin kendisini kırılgan bıraktığını biliyor” iddiasında da bulundu.

“BAŞBUĞ HÜKÜMETE TESİR ETMEDE DAHA ETKİN OLUR”

Anayasa Mahkemesi’nin kararının AKP hükümetinin demokratik reformları sürdürme yolununu açtığını, Erdoğan’ın yeni bir anayasa üzerinde çalışmaya başlaması beklendiğini kaydeden gazete, ancak kararın aynı zamanda “kendisinin ve askerlerin, (Erdoğan’ın) partisini, İslamcı faaliyetlerin herhangi bir sinyalı olup olmadığı konusunda yakında izleyeceği” anlamına geldiğini, bu nedenle Erdoğan’ın dikkatli olması gerekeceğini savundu.

Gazete “Eğer (Erdoğan) fazla uzağa gitmeye çalışıyorsa, AB onaylamazsa da, Başbuğ ve askerlerin, silahlı kuvvetler geçmişte yaptığı gibi ağır bir biçimde cezalandıracağı konusunda kuşku yok” iddiasında bulundu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız