SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Buzdaki Gizli Tehlike..!

A- A+ PAYLAŞ

Serinlemek için tükettiğiniz içeceklerin içine attığımız buzlar bakın nelere sebep oluyor...

Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı (RSHM) Salgın Hastalıklar Araştırma Müdürlüğü halk sağlığı uzmanı Dr. Figen Sezen, yaz aylarında serinlemek için içeceklerle bol bol tüketilen buzların temiz sudan elde edilmesinin önemine işaret ederek, klorlanmamış musluk suları ile bu tür sulardan elde edilmiş buz kalıplarının tüketilmemesi uyarısında bulundu.

Seyahatlerin yaygınlaştığı yaz aylarında ''turist ishali''nde artış olduğunu, başka ülke ve bölgelere seyahat edenlerin enfeksiyon hastalıkları açısından risk altına girdiklerini anlatan Sezen, seyahat enfeksiyonları içerisinde en sık görülen turist ishallerinin, mikroplu su ve gıdaların tüketilmesinden kaynaklandığını söyledi.

Bu rahatsızlığın, genellikle iyi hijyen koşullarına sahip yerlerden daha kötü şartlara sahip yerlere seyahat edenlerde görüldüğünü belirten Sezen, ''Turist ishaline çeşitli bakteri, virüs ve parazitler sebep olmakla birlikte vakaların büyük çoğunluğundan bakteriler sorumludur'' dedi. İshal nedeniyle vücuttan kaybedilen suyu yerine koymak için bol miktarda güvenli sıvı alınmasını öneren Sezen, bebeklerde ise anne sütünün kesilmemesinin büyük önem taşıdığını, özellikle çocuk ve yaşlılarda sıvı kaybına karşı su ve tuz içeren solüsyon tüketilmesi gerektiğine işaret etti.

Sıvı tedavisinin üç gün içinde sonuç vermemesi, sulu dışkılama sayısında artış, kanlı ve/veya mukuslu ishal, şiddetli karın ağrısı, yüksek ateş, titreme, tekrarlayan kusmalar, aşırı susama, çökmüş gözler, kuru deri, kalp hızı artışı, dalgınlık ve bebeklerde bıngıldak çöküklüğü gibi aşırı sıvı kaybı belirtileri halinde en yakın sağlık merkezine başvurulmasının büyük önem taşıdığını ifade eden Sezen, ''Hekim önerisi olmaksızın ishal kesici ilaç ya da antibiyotik kullanılmamalıdır'' dedi.

NE YAPMALI?

Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı Salgın Hastalıklar Araştırma Müdürlüğü halk sağlığı uzmanı Dr. Sezen, turist ishalinden korunmak için alınması gereken önlemlerle ilgili şunlara işaret etti:

''-Kişisel temizliğe dikkat edilmeli, özellikle her fırsatta eller yıkanmalı.

-Açıkta satılan, çiğ ya da az pişirilmiş gıdalar, klorlanmamış musluk suları, bu tür sulardan elde edilen buz kalıpları tüketilmemelidir. Kaynar suyla hazırlanan çay-kahve gibi içecekler, kapağı açılmamış pet şişe suları, kutu içinde satılan içecekler güvenlidir.

-Pişmemiş-çiğ, az pişmiş et ve et ürünlerinden, krema, mayonezli salatalardan kaçınılmalıdır.

-Kirletilmiş bölgelerde yakalanan ve az pişmiş deniz ürünleri yenmemelidir.

-İyi ambalajlanmamış, açıkta ve sokakta satılan yiyecek ve içecekler tüketilmemelidir.

-Sebze ve meyveler kabuğu soyulmadan çiğ olarak yenmemelidir.

-İyi pişmiş ve sıcak servis yapılan yiyecekler tercih edilmelidir.

-Pastörize edilmemiş süt ve süt ürünlerinden uzak durulmalıdır.

-İçme suyunun güvenilirliği ile ilgili bir kuşku varsa eller yıkanmadan veya dişler fırçalanmadan önce mutlaka kaynatılmalı ya da şişe suları kullanılmalıdır.

-Genel kullanıma açık tuvaletler kullanılırken dikkatli olunmalı, eller sık sık yıkanmalıdır.''

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız