SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Ç.A.'nın Başına Getirilenler!

A- A+ PAYLAŞ

Akçadağ Çok Programlı Lisesi’nde okuyan ve pansiyonda barınan lise 1. sınıf öğrencisi Ç.A., daha önce tanıştığı erkek arkadaşı tarafından tecavüze uğradığı gerekçesiyle, ailesi tarafından Cumhuriyet Savcılığı’na yapılan suç duyurusundan sonra aynı okulda okuyan 2 kardeşiyle birlikte okuldan atıldı.

 

Malatya Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bulut ise, olayı soruşturan polisin Ç.A.’nın babasına kızının tecavüze uğradığını söylemesine karşın, “kendisini adli tıp ve mahkeme yerine koyup ” kesin bir dille ‘Tecavüz yok. Olayı yanlış lanse ediyorlar’ şeklinde konuşarak Ç.A.’nın erkek arkadaşı ile gönüllü birliktelik yaşadığına dair imada bulundu. Mehmet Bulut, ‘Peki tecavüz yoksa, Ç.A.yı ve aynı okulda öğrenci olan 2 kardeşi neden okuldan attınız, gerekçeniz neydi?’ şeklindeki soruya ise cevap vermekten kaçındı.

 

Akçadağ Milli Eğitim Müdürlüğü ve Akçadağ ÇPL yetkilileri ise sus-pus olmuş durumda. Bu kurumların telefonları uzun süre aramalara karşın meşgul çaldı. Saatlerce arama sonrası bir telefona cevap veren Akçadağ Milli Eğitim Şube Müdürü Haydar Aydın ise, son derece kaba bir uslup kullanarak ‘Bu olayın okulla ilgisi yok. Tatilde meydana geldi’ dedi.

 

İddiaya göre olay 12 Kasım 2010 tarihinde meydana geldi. Ç.A.’nın Cumhuriyet Savcılığı’na verdiği suç duyurusu dilekçesi ve Ç.A.’nın anne-babasının ifadelerine göre, Akçadağ ÇPL 1. Sınıf öğrencisi olan Ç.A. kaldığı öğrenci pansiyonunda 12 Kasım Cuma günü ‘Ablama gideceğim’ diyerek izin alarak erkek arkadaşı ile birlikte Malatya’ya geldi.. Erkek arkadaşı Ç.A.’ya ‘Seni ailemle tanıştırmak istiyorum’ diyerek Ç.A.’yı ailesine ait olduğu eve götürdü. Tecavüz olayının da bu evde gerçekleştiği öne sürülüyor. Olayın okuldaki arkadaşları tarafından öğrenilmesinden sonra konuyu ailesine açmak zorunda kalan Ç.A. Akçadağ ÇPL Müdürlüğü tarafından 2 kardeşiyle birlikte okuldan atıldı. Okur-yazar olmayan anne R.A.’ya imzalatılan bir belge ile okulla ilişiği kesilen 3 kardeş Akçadağ Kepez köyündeki evlerine dönmek zorunda dı. Baba K.A. önce kızına tecavüz edildiği iddiasıyla Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Daha sonra ise Akçadağ Kaymakamı Erhan Günay’a giderek, kızının tecavüze uğraması nedeniyle mağdur olmasına karşın, Akçadağ ÇPL Müdürlüğü’nün yasal ve mantıklı bir gerekçe göstermeden tecavüze uğrayan kızı ile birlikte aynı okulda okuyan 2 çocuğunun da eşine okunmadan imzalatılan bir belge ile kapı dışarı edildiklerini iletti ve ÇPL yönetiminden şikâyetçi oldu.

 

Akçadağ Kaymakamı Erhan Günay’ın ÇPL Müdürlüğü’nü arayarak çocukların okula döndürülmesi talimatı vermesinden sonra, okul yönetimi Ç.A.’nın kardeşlerini yeniden okula almak zorunda kaldı, ancak Ç.A.’yı okuldan atma konusunda ısrar etti…

 

Olaya ilişkin ilk haberler 3 Aralık tarihinde gunes.tv.com ve ardından 6 Aralık’ta Derya Karaçoban imzası ve ' Tecavüze uğradı okuldan atıldı’ başlığı ile yayınlandı.

 

Olayın üzerinden yaklaşık 1 ay, kamuoyuna duyurulmasının üzerinden ise 1 hafta geçmesine karşın Malatya Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bulut, telefonla konuya ilişkin sorular yönelten basın mensubuna ‘Konuyu ben de sizin gibi yeni öğrendim’ dedi.

 

Akçadağ ÇPL 1. sınıf öğrencisi Ç.A.’nın tecavüze uğradığı iddiasının gündeme gelmesinden sonra aynı okuldaki 2 kardeşiyle birlikte okuldan atılmasının gerekçesini soran basın mensubuna Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bulut, Cumhuriyet Savcılığı tarafından soruşturulan tecavüz iddiası için ‘Tecavüz yok. Olayı yanlış lanse ediyorlar: Yatılı öğrenciler için bir pansiyon oluşturduk. Olayı ben de tam bilmiyorum. Ben onun bekçiliğini mi yapayım? Sizin gibi bende yeni öğreniyorum. Ayrıca size telefonda açıklama yapmak istemiyorum. Makamıma gelin izah edeyim: Art niyetli sorular soruyorsunuz’ şeklinde konuşması ile Ç.A.’nın erkek arkadaşı ile gönüllü birliktelik yaşadığını ima etti.

 

Mehmet Bulut, ‘Peki tecavüz yoksa Ç.A.yı ve aynı okulda öğrenci olan 2 kardeşi neden okuldan attınız, gerekçeniz neydi?’ şeklindeki soruya ise cevap vermekten kaçındı.

 

Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bulut’tan sonra, Akçadağ İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Akçadağ ÇPL Müdürlüğü’nü aradı. Ama her iki kurumun telefonları uzun süre meşgul çaldı. Epeyce sonra Akçadağ İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü telefonu cevap verdi. Şube Müdürü olduğu belirtilen Haydar Aydın, son derece öfkeli bir uslup ile konuya ilişkin soruları ‘Bu olayın okulla ilgisi yok. Tatilde meydana geldi’ şeklinde cevapladı. ‘Olay hangi tarihte meydana gelmiş?’ şeklindeki soruya ‘Bilmiyorum’ cevabını veren şube müdürü, ‘Olayın tarihini bilmiyorsanız, tatil olduğunu nerden biliyorsunuz’ sorusuna ise cevap vermedi.

 

Ç.A.’nın babası K.A. ise Akçadağ ÇPL Yönetiminin yasal hiçbir gerekçe olmadan çocuklarının okuldan atılmasına tepki göstererek, kızının okul pansiyonundan ayrılırken okul yönetiminin ailesine haber vermekle yükümlü olduğuna dikkat çekti. Baba K.A olayın gelişimine dair şöyle konuştu: ‘Olay Kasımın 12’sinde meydana geliyor. Kızım Ç.A. 17 yaşında ve lise birinci sınıf öğrencisi. Kızım o gün okuldan ablasına gideceğini söyleyerek izin alıyor. Okul yönetimi bu durumda bize haber vermek zorunda. Ama bize haber vermiyor. Kızım arkadaşıyla Malatya’ya gidiyor ve orada tecavüze uğruyor. Doktor raporunda darp gördüğü de ortaya çıktı. Savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Bu rapor da savcılıkta. Zaten polisler kızımı doktora götürdüğünde tecavüze uğradığını bana söylediler. Kızıma bunu yapan çocuğu tanımıyorum. Bir sene biz Akçadağ’da oturduk, kızımı o zaman tanımış. Peşine düşmüş. 12 Kasım’da ailemle tanıştıracağım diye alıp Malatya’daki evine götürmüş. Olayı ben de okulda duydum. Çok programlı lisede iki çocuğum daha okuyor. Bu olay duyulunca çocuklarımı okuldan attılar.  Kaymakamın devreye girmesiyle daha sonra tekrar okula aldılar.’

 

Tecavüze uğradığı iddia edilen Ç.A.’nın annesi R. A. ise 3 çocuğunun okuldan atılması sırasında yaşadıklarını anlatırken, okur-yazar olmadığı halde Akçadağ ÇPL Müdürü’nün içeriğini bilmediği bir belgeyi kendisine imzalatarak çocuklarının okulla ilişiğinin kesildiğini vurguladı. Anne R.A. Kepez Köyü sakinlerinin de köyden göç etmeleri konusunda üzerlerinde baskı kurduğunu da belirterek ‘‘Okuma yazmam yok. Bu olaydan sonra okul müdürü bana bir kağıt imzalattı. Meğer çocuklarımı Kürecik Lisesi’ne göndermiş. Ben belgenin içeriğini bilmeden imzalamak zorunda kaldım.  Müdür ‘Al çocuklarını başımdan götür. Ben uğraşamam’ dedi. Şimdi köylülerde köyü terk etmemiz için bize baskı yapıyor. Maddi durumumuz iyi olsa bir dakika burada durmayız’’ dedi.

 

Bu arada Ç.A.’nın psikolojik durumuna ilişkin görüşlerine başvurulan bir uzman psikolog, ebeveynin anlatımlarına göre Ç.A.’nın ciddi bir travma yaşadığına vurgu yaparak, travmanın derin izler bırakmaması için psikolojik destek alması gerektiğini söyledi. Okul yönetiminin 2 kardeşiyle birlikte Ç.A.’yı okuldan uzaklaştırmasının yanlış bir karar olduğunu savunan uzman psikolog, ‘Tecavüze uğrayan ve aile bireyleri mağdur durumda iken, böyle bir olayın faturasının mağdurlara kesilmesi pedagojik bir çelişkidir’ şeklinde konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız