SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Caferi Camisi Tartışması

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediye Meclisi Kasım ayı olağan toplantısı Belediye Başkanı Ahmet Çakır başkanlığında yapıldı. Meclis gündemdeki ve gündem dışı verilen önergeleri görüşerek karara bağladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra bazı müdürlük ve komisyonların verdiği çöp ayrıştırma tesisinin kurulması yönünde Belediye başkanına yetki verilmesi, İmar değişikliği, Malatya Park Alışveriş Merkezinin durumu, bazı cadde ve sokakların isim değişiklikleri içeren konuların gündeme alınması ile CHP'li üyeler Ali Dağdelen ve Doğan Ağdaş'ın ortak verdikleri; Konak Beldesinin durumu, Kuzey ve Güney Çevre yolları, Malatya Park'ın İmar durumu ve yarattığı trafik sıkışıklığı, belediye binasında parmak izi uygulamasına geçilmesi, Mevlana Camii ve bazı caddelere eski isimlerinin tekrar verilmesi konularını içeren önergeleri ayrı ayrı okunarak gündeme alınması kararlaştırıldı.

Gündem dışı önergelerin okunması sırasında Karakaş Konağı ve mühürlenen İmar Müdürlüğü arşivleri konuları meclis üyelerı tarafından dile getirildi ve bu konularda tartışmalar yaşandı.

KARAKAŞ KONAĞI..
Karakaş Konağı ile ilgili olarak CHP'li üye Doğan Ağdaş'ın sözlü olarak; "Karakaş Konağı yanında yapılan inşaat devam ediyor mu etmiyor mu ve bu konuda gerekli izinler alındı mı?" sorusuna Başkan Çakır; "Yaşadığımız son olaylar nedeniyle sıkıntılı olan tüm inşaatlar da denetleniyor. Karakaş Konağı ile ilgili bir sıkıntı varsa bunu yazılı hale getirirsiniz bizlerde gereğini yaparız" diye yanıtladı.

Bu yanıt üzerine bağımsız meclis üyesi Mehmet Moran; " Sorulan soruya yanıt vermiyorsunuz. Karakaş Konağı ile ilgili bilginiz yok mu?" diye araya girdi. Bunun üzerine Başkan Çakır, soruyu İmar Müdürü Hamit Güneş'e yöneltti ve yanıtlamasını istedi. İmar Müdürü Güneş'de "İnşaat, Anıtlar Yüksek Kurulu'nun verdiği imar planına göre yapılıyor." dedi.

BÜTÇEYE ERTELEME..
Gündem dışı verilen maddelerin görüşülmesi ve kabul edilmesinden sonra gündem maddelerine geçildi.

Gündemin 1. sırasında yer alan 2010 Mali Yılı Belediye Bütçe ve Ücret Tarifesi önergesi okunduktan sonra Başkan Çakır "Bilindiği gibi bütçe Ekim ayı toplantısında gündeme gelmiş ve incelenmesi için sizlere dağıtılmış ve bu toplantıda görüşülmesine karar alınmıştı. Ama bütçenin bir daha gözden geçirilmesi gerektiğine inanıyorum” diyerek 2010 yılı bütçesinin 18 Kasım Çarşamba gününe ertelenmesi istedi. Meclis bu öneriyi oy birliği ile kabul etti.

Katılım payı ödemeleri ile ilgili yeni düzenleme yapılması teklifi komisyon raporu doğrultusunda reddedildi ve uygulanan düzenlemenin devamı yönünde karar aldı.

PARKMETRE UYGULAMASI.
Parkmetre uygulamasının genişletilmesi ile ilgili önerge konusunda söz alan AKP'li üye Ahmet Ergün "Sokaklarda parkmetre uygulaması vatandaşı mağdur edecektir. Esnaf aracını nereye koyacak?" diyerek Parkmetre uygulamasının sokaklarda yapılmamasını istedi.

Başkan Çakır da "Uygulama sokak sakinlerini korumaya yönelik ve sokak aralarına gelişigüzel park yapmayı önlemeye yönelik bir uygulamadır" diye parkmetre uygulamasını savundu.

Yapılan konuşmalardan sonra Trafik İhtisas Komisyonu’na havale edilen önergede; Fuzuli, Milli Egemenlik, Turgut Temelli, Sivas, Hastane, Aslantepe, Mehmet Buyruk Caddeleri, Barbaros Sokak, Tevfik Temelli Caddesi, Niyazi Mısri, Sinema (Beşkonaklar), Cezmi Kartay, Halep Caddesi devamı(Çetinkaya mağazası arkası ile Aslanbey Camii arasında kalan güzergah) Mimar Sinan, Zapcıoğlu, Boztepe (Kent içi minibüs durağı yanı) Caddeleri ile Akpınar Meydanı (Özel İdare İş merkezinden Cezmi Kartay Caddesi girişine kadar), Mücelli Caddesi, Atmalı Sokak (Vilayet ve Eski belediye arkası Esenlik Markete kadar olan güzergah), Cumhuriyet Caddesi (Ziraat Bankası- Mücelli Caddesi girişine kadar), Eski Şire Pazarı civarı, Halfettin Sokak ve parkmetre uygulaması yapılması için daha önce encümene verilen yetkiye ek olarak Niyazi Mısrı Mahallesi İsmetiye sokakları, Aslantepe Caddesi, Cengiz Topel caddesi, Mücelli caddesi, İsmet Paşa caddesi, Hamikoğlu sokak, Ferhadiye sokak güzergahlarının da kapsama dahil edilmesi isteği yer aldı.

TEKNOPARK'A ORTAKLIK..
Memur Disiplin Amirleri Yönetmeliği ile Teknoloji Geliştirme Bölgesi ile ilgili kurulacak olan şirkete Malatya Belediyesi’nin % 5 oranında ortak olması yönündeki önerge meclis tarafından kabul edildi.

İMAR KONULARI..
Belediye Meclisi daha sonra gündemde bulunan imar maddelerini görüşerek karara bağladı.

Bazı imar maddeleri kabul edilirken, bazı imar maddeleri de imar komisyonuna havale edildi. Çarmuzu, Kaynarca, Kiltepe Bölgelerini kapsayan revizyon İmar planı önergesi üzerine söz alan CHP'li üye Doğan Ağdaş; "Çarmuzu ve Kaynarca Mahallelerimiz verimli tarım alanlarından oluşuyor. Buraların imara açılmaması ve tarım alanı olarak korunması gerekir" diye itiraz etti.

AKP'li üye Sıddık Özdemir ise "Tamam ama, Kiltepe'deki insanların durumunu biliyor musun? Ne imar var, ne de bahçe. Vatandaş çok mağdur" diye araya girdi.

CHP'li üye Ağdaş "Kiltepe için olur ama Kaynarca ve Çarmuzu'nun imara açılması doğru olmaz" yanıtını verdi.
İmar Komisyonu üyesi İnşaat Mühendisi AKP'li Selim Pilten'de "Biz bu bölgeleri imara açmadık. Revize İmar planlarını yaptık. İmara açma gibi bir durum yok" dedi.

Yapılan oylamada önerge komisyon raporu doğrultusunda kabul edildi.

ALTIN KAYISIYA YOĞUNLUK YOK!
Mülkiyeti Özel İdareye ait iken satılan ve İnönü Mahallesi 289 ada 63 nolu parselde(Eski Altın Kayısı Oteli) yapılaşma yoğunluğunun artırılması önergesi oy çokluğu ile reddedildi.

TURAN EMEKSİZ'E RED..
Milli Egemenlik Caddesi'ne eski ismi olan Turan Emeksiz Caddesi isminin verilmesi ile ilgili teklif İmar Komisyonunca adres yazışmalarında sıkıntı doğuracağından ret görüşü mecliste de oy çokluğu ile kabul edildi.

KAMPUS VE ÇEVRESİ İÇİN..
Turgut Özal Tıp Merkezi, üniversite ve yakın çevresindeki yerleşim alanlarının Malatya Belediyesi sınırlarına dahil edilmesi ile ilgili önerge de komisyon görüşü doğrultusunda kabul edildi.

"YETKİMİZ YOK Kİ!."
Gündemin diğer maddeleri ile gündem dışı verilen bazı maddelerin ilgili komisyonlara havale edilmesi kararından sonra kalan gündem dışı maddelerin görüşülmesine başlandı.

Çöplerin geri dönüşünü sağlamak için Çöp Ayrıştırma tesisinin kurulması için Belediye başkanına yetki verilmesi kabul edilirken, Konak beldesinin eski statüsüne kavuşturulması için karar alınması yönündeki önergeye Başkan Çakır; "Meclisimizin ve Belediyemizin böyle bir yetkisi yok. Alacağımız kararlarında olumlu-olumsuz hiç bir etkisi olmayacaktır" diye konuştu.

CHP'li üye Ali Dağdelen ise "En azından konuyu siyasilere, meclise taşımamız yönünde karar alırsak iyi olmaz mı?" diye başkana soru yöneltti. Başkan'da "Bu işi Konaklıların yapması gerekir. Valiliğe başvurmaları gerekir. Biz de belediye olarak onların yanında oluruz" dedi.

CAMİ İNŞAATINA MÜHÜRLEME..
Kömür Tevzi arkasında bulunan ve Belediye tarafından kaçak olduğu gerekçesiyle mühürlenen Mevlana Cami ile ilgili önerge görüşülürken muhalefet üyeleri tarafından çeşitli benzetmeler yapıldı ve caminin cemaatinin farklı olduğu için mi (Caferiler) mühürlendiği soruları soruldu.

İmar Müdürü Hamit Güneş sorulara "Cami yapılması izni Valilik ve Müftülük tarafından verilir. Söz konusu camiinin bulunduğu arsanın maliki Maliye Hazinesidir. Malikin izni olmadığı için mühürlenmiştir" diye yanıtlayınca Bağımsız üye Moran " Peki ruhsat vermediniz mi, ruhsat verirken buna dikkat etmediniz mi?" sorularını yöneltti. İmar Müdürü Güneş'de "Biz inşaat ruhsatı verdik ama, gerek arsa sahipleri gerekse de Müftülük o alana cami yapılmasına izin vermediler" dedi.

CHP'li üye Doğan Ağdaş'da "Artık camii yapımı öyle bir hale geldi ki altına dükkan yapıyor üstüne de camii. Nasıl olsa arayan yok soran yok. Geçmişte de üstte camii, altta da banka vardı. Yani ‘üstü vaiz altı faiz’ . Cami yapılmasına da artık bir düzen getirilmeli" diye konuştu.

Yapılan oylama da İmar Müdürlüğünün uygulamasının devam etmesi yönünde karar alındı.

PARMAK İZİYLE KONTROL..
Belediye binasında personel giriş çıkışı, mesai takibi için için parmak izi uygulaması yapılmasına ilişkin önergeninin görüşülmesi sırasında muhalefet üyeleri uygulamanın insan haklarına aykırı olduğunu öne sürerken, AKP'li meclis üyesi ve Belediye başkan yardımcısı Ertan Mumcu; “Parmak izinin uygulamaya konuluş nedeni, kendi personelimizin yanı sıra şirket personelinin giriş ve çıkışlarını ve en önemlisi puantaj cetvelinin sağlıklı olarak tutulmasına imkan verdiği içindir" dedi.

MALATYA PARK AVM, MALATYASPOR VE DİĞER..
Gündem maddelerinin bitmesinden sonra dilek ve temmeniler bölümünde söz alan SP'li üye Übeyd Akçin, belediye yönetimine bazı öneriler sıraladı.

SP'li Akçin özetle "Malatya Park, Malatya esnafını bitirme noktasına getirdi. Belediye olarak ’büyük balığın küçük balığı yutmasını seyredecek miyiz? En azından Esenlik Marketin bu alanda bir yer tutmasını sağlamalıyız.

Malatyaspor konusunda net bir tavrımız yok. Kaderine mi terkedeceğiz yoksa destekleyecek miyiz? Bunu bir an önce açıklamalıyız.

Ayrıca 3-4 gündür Malatya'nın gündemine oturmuş olan İmar Müdürlüğü arşivinin mühürlenmesi olayı ile ilgili olarak konunun uzmanları olan Sayıştay Denetçileri istememiz gerekir.

Kentsel Dönüşüm alanındaki vatandaşlar bu güne kadar bir kuruş alamadılar, para alacakları için borçlanan insanlar şimdi çok mağdur. Bu insanların mağduriyetlerinin bir an önce giderilmesi gerekir" diye konuştu.

Belediye Başkanı Çakır'da "Esenlik Marketin Malatya Parkta yer alması mümkün değil, çünkü onların konseptinde tek bir market yer alıyor ikinci bir marketin olması söz konusu değil. Malatyaspor konusunda tavrımız net. Kaynak ayırmasaydık Malatyaspor lige başlayamayacaktı. Yapacağımız yardım miktarını açıkladık ve bu miktarın bizim kontrölümüzde harcanması kararına vardık. İmar Arşivi ile ilgili olark konu yargıya intikal etmiştir" dedi.

Kasım ayı olağan meclis toplantısının ikinci oturumu 18 Kasım 2009 Çarşamba günü yapılacak.

HABER-FOTO: Yaşar KARAASLAN

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız