SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Çakır; "1 Milim Dahi Oynama Yok"

0
Güncellendi - 2016-08-22 15:11:52
Çakır;
A- A+ PAYLAŞ

14 aydır Arguvan’da sürdürülen Jeolojik incelemelerin sonucunun sağlam çıktığı öğrenildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, düzenlediği basın toplantısında Arguvan’da yapılan jeolojik çalışma raporunu açıkladı. Toplantıya Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş, İlçe Belediyesi Meclis Üyeleri, Genel Sekreter Yardımcısı Metin Torun ile daire başkanları ve şube müdürleri katıldı.

Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş; “2014 yerel seçimlerinden sonra göreve geldiğimizde, ilçemizde heyelan nedeniyle ciddi bir sıkıntının olduğunu ve o tarihe kadar da herhangi bir çalışmanın yapılmadığını gördük. Daha sonra çeşitli kurumlara başvurduk ama çok da sonuç alamadık. Büyükşehir heyeti ilçemize geldiğinde olayın ciddiyeti ve vahameti görüldü. Büyükşehir Belediyesi Başkanımız Sayın Ahmet Çakır’ın talimatıyla buraya ivedilikle el atılması, incelenmesi gerektiği konusunda görüş birliğine vardık. Büyükşehir Belediyesi’nde, farklı üniversitelerimizde hocalarımızla birlikte çeşitli toplantılar yapıldı. Sonrasında da finansını Büyükşehir Belediyemiz karşılayarak, ihale edildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ankara Üniversitesi ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde hocalarımızın denetim ve kontrolünde Türkiye’de literatüre girecek önemli bir çalışma yapıldı. Bu çalışmalar esnasında hocalarımız ihalede olmayan şeyler istediğinde Büyükşehir Belediye Başkanımız çok büyük bir özveriyle - ne gerekiyorsa yapılsın - diyerek, ek çalışmalar da yapıldı. Şu anda çalışmalar biterek, raporlar yazıldı. Başta Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ahmet Çakır olmak üzere, Genel Sekreter Yardımcımız Zeki Sarılar’a, İmar Dairesi çalışanlarına, emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz. Arguvan için çok önemliydi, hayati bir konuydu.”dedi.

Malatya genelinde 5.000 ve 25.000 ölçekli nazım imar planı, 50.000 ölçekli çevre düzeni planı ile 100.000 ölçekli çevre düzeni planlama çalışmalarının yürütüldüğünü belirten Başkan Çakır, “Arguvan ilçe merkezinin 1969 ve 1983 yıllarında heyelandan dolayı yer değiştirdiğini biliyoruz. Daha önce karayolunda meydana gelen kaymalar nedeniyle Arguvan’ın ne kadar risk içerisinde olduğunu biliyoruz. Ancak bütün bunlara rağmen, Arguvan’da şimdiye kadar sadece gözlemsel çalışmalar olmuş. Bizim buna makro düzeyde bakmamız gerekiyordu. Yapmış olduğumuz bütün bu planlamalar 50-100 yıllık yapılan planlamalardır. Dolayısıyla bizim orada 5.000 ölçekli nazım imar planını çıkarmak için öncelikle jeolojik raporların çıkması gerekiyordu. Bugüne kadar yapılmayan zemin etüdünün incelenmesi gerekiyordu. 2 ihaleyle 14 ay süren bir çalışma yaptık. Yapılan bu incelemeler sonucunda da rapor ortaya çıktı” dedi.

14 ay süren çalışmalar sırasında elde edilen ilk bulgularda endişe ettiklerini, ancak ilerleyen zamanlarda bu endişenin giderildiğini kaydeden Başkan Çakır, son raporla zeminin sağlam çıkmasıyla ferahladıklarını kaydetti. Arguvan’da yapılan zemin çalışmasının Ankara Üniversitesi ve ODTÜ’ deki uzman hocalar tarafından yapılan önemli bir çalışma olduğunu belirten Çakır şunları söyledi;

“Arguvan’daki çöküntü alanının üniversitelerde ders olarak işlenecek boyutta olduğu ifade edilmişti. Burada 3 tane 100 metrelik sondaj, 42 tane de 20-50 metre arasında değişen sondaj yapılarak zemin hareketlerinin incelenmesi neticesinde Arguvan’ın büyük bir kısmının sağlam olduğu, 1 milim dahi oynamanın olmadığını hocalarımız ifade ettiler. Çöküntü olan yerde, yani kuzey-doğu bölümünde yay şeklinde bir bölümün hareketli olduğunu ama diğer bölümlerde en ufak bir riskin olmadığını ortaya koydular. Dolayısıyla bu jeolojik rapor bizim için çok önemliydi. Çünkü, Büyükşehir Belediyesi olarak Arguvan’da başta altyapı olmak üzere birçok proje hazır olmasına rağmen bekletiyorduk.

Şu an itibariyle elde edilen bilimsel verilere göre Arguvan’ın zeminin sağlam olduğunu söyleyebiliriz, sadece yay şeklinde bir alanda risk görüldü ve bu alanda da herhangi bir yapılaşma söz konusu değil, zaten bu alan da imara kapatılacaktır. Arguvan’da özellikle kuzeybatı bölgesinin yerleşim yeri olarak planlanması gerekiyor. Şu anda 1.000 ve 5. 000 ölçekli imar planlarımızı buna göre yapacağız. Bu süre içerisinde katkı sağlayan hem ODTÜ ve AÜ hocalarımıza, Arguvan Belediye Başkanımıza ve çalışan bütün ekiplerimize teşekkür ediyorum. Biz de bundan sonraki süreçte bu plana göre Arguvan’da hemen ilk etapta içme suyu ihalesini gerçekleştireceğiz. Yine planladığımız kültür merkezi projemiz vardı. Onu da hemen devreye alarak, Arguvan’a daha sağlıklı hizmetler yapacağız. Hazırlanan jeolojik rapora göre hizmetler sürdürülecek”

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız