SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Çakır'a 2. Danıştay Şoku!

0
Güncellendi - 2015-12-28 01:48:07
Çakır'a 2. Danıştay Şoku!
A- A+ PAYLAŞ

Danıştay Beşinci Dairesi, Malatya Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan bir teknikerin, belediye yönetiminin Anayasa ve yasalara aykırı bir biçimde personel görevlendirmesi yaptığı gerekçesiyle Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır ve diğer ilgililer hakkında yaptığı suç duyurusu sonucunda, İçişleri Bakanlığı’nın belediye yöneticileri hakkında soruşturma izni verilmemesine yönelik kararına yaptığı itirazı ikinci kez kabul ederek, İçişleri Bakanlığı’nın bu kararını iptal etti.  Böylece, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır ve şikayete konu diğer yöneticiler hakkında soruşturma yolu açılmış oldu.

Malatya Büyükşehir Belediyesi’nde memur olarak görev yapan Mahmut Çoban, 2012 yılında Malatya Valiliği ve Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı suç duyurusu ile Malatya Belediyesi yönetiminin,  Anayasa ve yasalara aykırı bir biçimde kadrolu devlet memurlarının görev alanına giren iş ve işlemleri, belediyenin hizmet alımı yaptığı taşeron firma personeline yaptırdığı iddiasıyla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır ve dönemin başkan yardımcıları Alican Bozkurt ve Ertan Mumcu ile yine o dönemde Ulaşım Hizmetleri Müdür Yardımcısı olan Zeki Hedekoğlu hakkında şikayetçi olmuştu.  Mahmut Çoban şikayet dilekçesinde ayrıca Malatya Belediyesi özel kalem müdürlüğü makamının belirli kişilerin sınavsız devlet memurluğuna geçiş için kötü niyetli biçimde kullanıldığını ve kendisinin görevde yükselmesinin önlenmesi için yıldırma (mobbing) uygulandığını ileri sürmüştü.

Ancak, İçişleri Bakanlığı,  Ahmet Çakır ve diğer belediye yöneticileri hakkında soruşturma izni vermemiş, şikayetçi  Mahmut Çoban, bu kararın kaldırılması için Danıştay’a başvurmuştu.  Mahmut Çoban’ın itirazını görüşen Danıştay Birinci Dairesi, 2013 yılında verdiği bir kararla, İçişleri Bakanlığı’nın Ahmet Çakır ve diğer yöneticilerin soruşturulmasını engelleyen kararını iptal etmişti. İtirazın ardından başlayan soruşturma sonucunda İçişleri Bakanlığı, 13.03.2014 tarihinde Belediye Başkanı Ahmet Çakır ve diğer belediye yöneticileri hakkında bir kez daha soruşturma izni vermedi.

Ancak pes etmeyen Malatya Belediyesi personeli Mahmut Çoban, İçişleri Bakanlığı’nın Ahmet Çakır ve şikayete konu diğer belediye yöneticileri hakkında soruşturma açılmasını engelleyen kararının iptali ikinci kez Danıştay’a itirazda bulundu.

Mahmut Çoban’ın itirazını görüşen Danıştay Beşinci Dairesi, Tetkik Hakimi Fatih Karaman’ı dinledikten sonra, 4483 Sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkındaki Kanun uyarınca dosyayı inceledi. 

İlyas Arlı Başkanlığındaki Danıştay Beşinci Dairesi,  soruşturulacak eylemlerin 1’inci sırasında yer alan ‘ Belediyenin hizmet aldığı firma çalışanlarını, zabıta memurluğu ve diğer hizmet birimlerindeki memurlar eliyle yürütülmesi gereken görevlerde çalıştırmak, bu kişilere zabıta kimliği çıkartarak zabıta memurlarına ait yetkiyi kullandırtmak’ ve 2’inci maddesinde yer alan  ‘Sözleşmeli personeli, müdür ve müdür yardımcılığı gibi memurlar eliyle yürütülmesi gereken hizmetlere ilişkin idari kadrolarda imza yetkisi vererek görevlendirmek’ gibi eylemlerin haklarında soruşturma gerektirecek nitelikte bulunduğu gerekçesiyle itirazın kabulüne karar vererek, İçişleri Bakanlığı’nın 13 Mart 2014 tarihli soruşturma izni verilmemesini içeren kararını iptal etti.

İşte Danıştay’ın o kararı

“Gereği Görüşülüp Düşünüldü:

1’nci ve 2’nci maddelerde isnat edilen eylemlerle ilgili olarak, Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü, Zabıta Müdürlüğü ve diğer birimlerinde çalıştırılmak üzere hizmet alımı yöntemiyle Belediyeye personel temini yoluna gidildiği, memur eliyle yürütülmesi gereken asli ve sürekli nitelikteki birçok görevin hizmet alımı yapılan firma çalışanlarınca yerine getirildiği, bu kişilerden Zabıta Müdürlüğü emrinde çalışanlar adına Zabıta yardımcısı veya yardımcı elaman kimliği çıkartıldığı, kimlik çıkarılarak zabıta memuru gibi görevlendirilen firma çalışanlarının Belediye adına denetimler yaptığı, idare adına iş ve işlemler gerçekleştirdiği, ayrıca sözleşmeli personelin  de müdürlük ve müdür yardımcılığı gibi idari kadrolarda görevlendirildiği, sözleşmeli personele unvanlı kadrolarda görev yaptırıldığı, bu kişilerin Belediye memurlarının hiyerarşik amiri olarak görev yaptığı, söz konusu görevlerin memurlar eliyle yürütülmesi gereken asli ve sürekli nitelikte görevler olduğu, bu nedenle 1’inci ve 2’inci maddelerden ilgililere isnat edilen eylemlerin, haklarında soruşturma yapılmasını gerektirecek nitelikte bulunduğu anlaşıldığından, itirazın kabulüyle İçişleri Bakanı’nın 13.3.2014 tarih ve Mül. Tef. Bşk. 2014/119 sayılı kararının 1’nci maddede belirtilen eylem yönünden Ahmet Çakır, Alican Bozkurt, Ertan Mumcu ve Mehmet Zeki Hedekoğlu, 2’nci maddede eylemden Ahmet Çakır ve Ertan Mumcu için soruşturma izni verilmemesine ilişkin kısmın kaldırılmasına…

3’ncü ve 4’ncü maddelerden ilgililere isnat edilen eylemlerin ise haklarında soruşturma yapılmasını gerektirecek nitelikte bulunmadığı anlaşıldığından, İçişleri Bakanının 13.3.2014 tarih ve Mül. Tef. Bşk. 2014/119 sayılı kararının; 3’ncü ve 4’ncü maddelerde belirtilen eylemlerden ilgililer için soruşturma izni verilmemesine ilişkin kısmına yapılan itirazın reddine,

Dosyanın 1’inci maddeden Ahmet Çakır, Alican Bozkurt, Ertan Mumcu ve Mehmet Zeki Hedekoğlu , 2’inci maddeden Ahmet Çakır ve Ertan Mumcu hakkında gereği yapılmak üzere karar ekli olarak Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı’na, kararın birer örneğinin İçişleri Bakanlığı ile itiraz edenlere gönderilmesine, 4.11.2014 tarihinde 2’inci maddeden oyçokluğu ile diğer maddelerden oy birliği ile karar verildi…”

Danıştay’ın haklarında soruşturma yapılmasının yolunu açtığı, Ertan Mumcu, halen Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı, Alican Bozkurt Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı, Mehmet Zeki Hedekoğlu ise Ulaşım Hizmetleri Daire Başkanlığına bağlı Ulaşım Planlama ve Koordinasyon Şube Müdürü olarak görev yapıyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız