SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Çakır'a 50 Milyon Borç Yetkisi

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:11:31
Çakır'a 50 Milyon Borç Yetkisi
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediye Meclisi, geçtiğimiz hafta ihalesi onaylanan Trambüs projesinin hayata geçirilmesi için Belediye Başkanı Ahmet Çakır’a 50 milyon TL borçlanma yetkisi verdi. Belediye Meclisi ayrıca, Beydağı Kentsel Dönüşüm kapsamında evleri yıkılına ailelere belediye tarafından yapılan 250 TL’lik kira yardımını 300 TL’ye çıkartırken MOTAŞ’ın 20 milyon TL olan sermayesini de 4 milyon TL arttırarak 24 milyon TL’ye çıkartılmasını onayladı. Bu arada, Belediye binası ile AVM arasındaki miting alanının cami yapılmak üzere işadamı Mehmet Kavuk için tahsis edilmesine ilişkin istem ile Mania Planı konuları ise Perşembe günü görüşülecek.

Üst üste borçlanma yetkileri veriliyor

Belediye Meclisi, Temmuz ayı toplantısının birinci oturumunu Başkan Ahmet Çakır başkanlığında gerçekleştirdi. Gündem dışı verilen tekliflerin gündeme eklenmesinin ardından, gündemdeki maddelerin görüşülmesine geçildi.

Meclisin dünkü oturumun en önemli gündem maddesini, trambus projesi için Çakır’a verilen borçlanma yetkisi oluşturdu.

2 Ocak 2013 tarihinde yapılan Belediye Meclis Toplantısı’nda gerek Trambüs gerekse belediyenin hazırladığı Stratejik Plan’da ön görülen proje ve yatırımların hayata geçirilmesi için kredi kullanma ve borçlanma noktasında Belediye Başkanı Ahmet Çakır’a adeta ‘Padişah yetkisi’ veren Belediye Meclisi, Trambüs konusunda dün ikinci kez Çakır’a yetki verdi.

Uzmanların ve siyasilerin tüm karşı çıkmalarına rağmen Malatya Belediyesi’nin kendi bildiğini okuyarak ihaleye çıktığı ve ihale onayının 23 Mayıs’tan önce yapılmasına rağmen  sanki yeni onaylanıyormuş gibi  Haziran ayında göstermelik bir törenle sözleşmesini imzaladığı Trambüs projesi için Belediye Başkanı Ahmet Çakır’a 50 milyon TL borçlanma yetkisi verildi.  Buna göre Belediye Başkanı Ahmet Çakır, İller Bankası, ülkedeki diğer bankalar, yurt içi ve yurt dışı bankalar, yerli, yabancı ve uluslararası finans kuruluşlarından kredi kullanılması veya leasing yöntemiyle araç, gereç alınması, belediyeye ait gayrimenkul ve taşınmazların ipotek edilmesi, teminat mektubu verilmesi, kefalet gösterilmesi ve kredi kullanımı için yetki verilmesi kabul edildi. 

Çakır’a verilen borçlanma yetkisine muhalefet partisi ve bağımsız meclis üyelerinden herhangi bir itiraz gelmedi.

Gündemin bir başka maddesi olan MOTAŞ’ın sermaye artırımı konusu görüşülerek, sermaye artırımından dolayı belediye payı olan 3 milyon 812 bin TL’lik ödemenin yapılması kararlaştırılırken MOTAŞ’ın 20 milyon TL olan sermayesi 24 milyon TL’ye çıkartılmış oldu.

Kira yardımları 300 TL’ye çıkartıldı

Mecliste, Beydağı Kentsel Dönüşüm bölgesinde olan hak sahiplerine yapılan aylık 250 TL’lik kira yardımı 50 TL arttırılarak 300’TL’ye çıkartıldı. Kira artırımı, daha önceden belediyeye kira konusunda mağduriyetini ifade ettiği dilekçesiyle başvuran hak sahiplerine, başvuru tarihinden itibaren geçerli olmak üzere aradaki fark bedeliyle birlikte ödeme yapılacak.

Ağdaş, "Vatandaşın evini gasp ettiniz"

Kira yardımı ile ilişkin madde üzerinde söz alan CHP’li üye Doğan Ağdaş, bölgedeki vatandaşların evlerinin gasp edildiğini ve mağdur duruma düşürüldüğünü söyleyerek ‘Vatandaşın evine el koydunuz. Zorla gasp ettiniz. Madem vatandaşı ev sahibi yapmak istiyordunuz, bölgeyi imara açsaydınız, vatandaş müteahhitle mi anlaşıyor, TOKİ ile mi anlaşıyor yoksa sizinle mi anlaşıyor, kendisi karar verseydi. Evlerini yıktınız, vatandaşı sokakta bıraktınız.  Şimdi her ay belediye bütçesinden 250 Lira kira yardımı yapıyorsunuz. Soruyorum size bu vatandaşın mağduriyetine çare olur mu? 250 liraya veya 300 Liraya Malatya’nın neresinde kiralık ev var?’ diye sordu.

Başkan Çakır ise Kentsel Dönüşüm Projesi’nin vatandaşı korumak için hayata geçirildiğini söyleyerek ‘Bölgede imar veya şuyulandırma yapıyoruz diyemezsiniz. Çünkü bölgedeki vatandaşların çoğunun arsası müteahhitle veya başka bir kurumla anlaşılıp bina yapılacak büyüklükte değil. Şuyulandırma yaptığınızda yüzlerce kişiyi birbirine ortak edeceksiniz ve ciddi sorunlar doğacak. Çünkü vatandaşlar özellikle kendi evlerinin bulunduğu bölgede oturmak, kendi evlerinin yerinde oturmak istiyorlar. Böyle bir imar veya şuyulandırma uygulamasıyla kimseyi ev sahibi yapamayız. Çoğu zaten asgari ücretle bile çalışmayan dar gelirli insanlar. Bizim amacımız bu dar gelirli vatandaşlarımızı sosyal donatıları, yeşil alanları, eğitim ve sağlık alt yapısıyla modern bir ortamda ev sahibi yapmak’ sözleriyle Ağdaş’ı yanıtladı.

Muhtarların isim değişikliği önerisi kabul edildi

Mecliste ayrıca, Gazi, Cumhuriyet ve Koyunoğlu Mahalleri muhtarlarının cadde ve sokak isimleri değişikliğini içeren talepleri kabul edildi. Gazi Mahallesi’nde ismi fiilen Şehit Kubilay Fidan olan 15. sokağın isminin ‘Ceren’, Cumhuriyet Mahallesi’nde şu anda ‘Edep’ olan 2. sokağın adının Şehit Bedrettin Gümüştepe, Koyunoğlu Mahallesi’nde ‘Mekke’ olan sokağın Osman Bey ve ismi ‘Rahman’ olan sokağın da ‘Göktuğ’ olarak değiştirilmesi kabul edildi.

‘İtirazlar doğrultusunda yeni şuyulandırma yapacağız’

Mecliste Tecde Bölgesi’ndeki yeşil alanın ve tarımsal arazilerin korunmasını öngören Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Çevre Düzeni Planı’na ilişkin belediyeye uyarı niteliğindeki raporu da gündeme geldi. Tecde bölgesinde elektrik hizmeti için iki parsele trafo izni verilmesini içeren kararın görüşülmesi sırasında söz alan CHP’li üye Doğan Ağdaş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Malatya’da kalan tek yeşil alan olan bölgede tarım arazilerinin ve yeşilin korunmasını esas alan bir imar planının hazırlanmasını istediğini hatırlatarak bu kapsamda Tecde için yeni bir imar planı hazırlanıp hazırlanmadığını sordu.

CHP’li Doğan Ağdaş’ı yanıtlayan Başkan Çakır, şunları söyledi:

‘Bakanlığın bu istediği doğrultusunda bazı bölgelerde imar ve şuyulandırma yapacağız. Ama daha önce alınmış veya daha önceden verilmiş bir takım haklara saygı duyacağız. Bazı vatandaşlar gidip ruhsat almış, imar almış, ruhsat aldığı veya imar izni aldığı mülkiyet daha sonra el değiştirmiş. Bazı şuyulandırmalar mahkemeye taşındı. Mahkemenin iptal ettiği imar uygulamaları var. Biz bunları dikkate alıp yeni bir imar ve şuyulandırma uygulayacağız. Ama şu anda Tecde’de her hangi bir yere yapılaşma için ruhsat vermemiz mümkün değil.’

Meclis Perşembe Günü devam edecek

Belediye Meclisi’nin ikinci oturumu 21. Genel Sanayi ve Ticaret Fuarı ile Uluslararası Kayısı Festivali dolayısıyla bugüne ertelendi. Perşembe günü saat 14.00’te toplanacak olan Belediye Meclisi Mania Planı ile Belediye ve AVM arasındaki miting alanı olarak kullanılan ve Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Kavuk'un kendi adına cami yaptırmayı düşündüğü yerin imar durumunun "park ve ibadet alanı" olarak düzenlenmesi konusun görüşüp karara bağlayacak.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız