SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Çakır'a "Sınırsız" Yetki

0
Güncellendi - 2015-12-27 16:10:07
Çakır'a
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediye Meclisi, gerek Tram-bus projesinin gerekse Stratejik Plan’da ön görülen proje ve yatırımların hayata geçirilmesi için kredi kullanma ve borçlanma noktasında Belediye Başkanı Ahmet Çakır’a adeta ‘Padişah yetkisi’ verdi. 

SINIRSIZ KREDİ YETKİSİ 

Çarşamba günü yapılan meclis toplantısına Tram-bus projesinin hayata geçirilmesinin yanı sıra 2010 yılında hazırlanan ve 4 yıllık bir süreci kapsayan Belediye Stratejik Planı’nda ön görülen yatırımların gerçekleşmesi için Ahmet Çakır’a verilen kredi kullanma yetkisi damgasını vurdu. 

Gündemin 27. maddesi olarak meclise gelen teklife göre, Malatya Belediyesi’nce 2010 yılında hazırlatılan ve 2010-2014 yıllarını kapsayan Stratejik Planda yer alan projelerin hayata geçirilmesi için Toplu Konut İdaresi (TOKİ), diğer kamu kurum ve kuruluşları, İller Bankası, ülkedeki diğer bankalar, yurt içi ve yurt dışı bankalar, yerli, yabancı ve uluslararası finans kuruluşlarından kredi kullanılması veya leasing yöntemiyle araç, gereç alınması için, belediyeye ait gayrimenkul ve taşınmazların ipotek edilmesi, teminat mektubu verilmesi, kefalet gösterilmesi ve kredi kullanımı için tam yetki verildi. 

Ahmet Çakır’a bir borçlanma yetkisi de Tram-bus projesi için verildi. Mecliste 28. madde olarak gündeme alınan teklife göre de Trambus-Projesi kapsamında otobüs, iş makinesi, projenin gerektirdiği diğer araç ve gereçlerin temini için başta İller Bankası olmak üzere, yerli ve yabancı bankalar, uluslararası finans kuruluşları nezdinden kredi kullanılması ve borçlanılması konusu görüşülerek kabul edildi. 

TOPÇU’YA FAHRİ HEMŞERİLİK BERAATI 

Malatya Belediye Meclisi, Belediye Başkanı Ahmet Çakır başkanlığında toplanarak gündemdeki konuları görüşüp karara bağladı. Toplantıda, kayısının tanıtımına verdiği katkı nedeniyle Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu’ya Fahri Hemşehrilik Payesi ve Beraatı verilmesi kararlaştırıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan toplantıda, gündem dışı verilen teklifler görüşülerek, gündeme eklendi. Toplantıda konuşan Başkan Ahmet Çakır, ‘2012 yılında yaşanılan acıların 2013 yılında yaşanmamasını temenni ediyoruz. 2013 yılının Malatya için, Türkiye için barış ve huzur getirmesini diliyoruz’ dedi.

DENETİM KOMİSYONU ÜYELERİ BELİRLENDİ

Meclisin dünkü toplantısında Denetim Komisyonu üyeleri belirlendi. Yapılan gizli oylamada 

Metin Mandal, Hasan Demez, Salih Büker, Suna Şekeroğlu ve Nevzat Doğan, belediye meclisinin yeni denetim komisyonu üyeleri oldu.

Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu’ya kayısının tanıtımına verdiği katkılardan dolayı Fahri Hemşehrilik Payesi ve Beraatı verilmesi kararlaştırıldı.

Toplantıda, Malatya’nın en önemli ekonomik kaynağı olan kayısının tanıtımına katkılarından dolayı THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu’ya Fahri Hemşehrilik Payesi ve Beratı verilmesi de kararlaştırıldı. Belediye Başkanı Ahmet Çakır, kayısının Malatya ekonomisi ve özellikle çiftçisi için çok önemli olduğunu belirterek, “Tanıtımın, kayısının geleceği açısından çok önemli olduğu kanaatindeyim. Özellikle THY’nin yurt dışı dahil bütün uçuşlarında yolculara ikram ederek tanıtımını sağlaması çok önemli. THY, yaklaşık 250 noktaya uçuş yapıyor ve milyonlarca yolcu taşıyor. THY’nin bu süreç içerisinde 3-4 bin ton kayısı alması hedefleniyor. Bu rakam daha da artabilir. Ama bu rakamdan ziyade önemli olan kayısının tanıtılmasıdır. Bu çalışmanın Malatya ve Malatya kayısısına çok büyük değer katacağı kanaatindeyim. Son yıllarda kayısının tanıtımı için yapılmış önemli bir girişim olarak görüyorum. Bundan dolayı da THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu’ya Malatyalılar adına gerçekten yürekten teşekkür ediyorum” dedi.

‘KAYISI SAMANIN ALTINA DÜŞTÜ’

Toplantıda söz alan CHP’li Meclis Üyesi Doğan Ağdaş ise bu türden faaliyetlerle kayısının tanıtımının yapılamayacağını belirterek,  kayısıdan katma değeri yüksek yan ürünler üretilmesi yoluyla ekonomiye kazandırılmasını sağlayacak entegre tesisler kurulması gerektiğini söyledi. Malatya’nın vazgeçilmezi olan kayısı fiyatlarının saman fiyatlarının da altına indiğini söyleyen Ağdaş, ‘Bir kilo saman 1 lira 20 kuruş. Ama 1 kilo kayısı 80 kuruş. Bir ton kayısı, bir ton samandan ucuz. Simdi burada oturup kendimizi sorgulamamız lazım. Neden kayısı fiyatları saman fiyatlarının altında diye. Biz, geçen yıllara kadar Suriye’ye, Rusya’ya, Irak’a kayısı veriyorduk. Geçen yıl, bu ülkelerdeki şirketler için yaş kayısı topladık. Ama ihracatçı bu yıl yaş kayısı satamadı. Herkese kabadayılık yaparsanız kayısının fiyatı 80 kuruşa düşer’ diye konuştu.

ÇÖP SAHASINDAN ENERJİ ÜRETİLECEK

Meclisin önemli gündem maddeleri arasında Malatya Belediyesi çöp sahasının rehabilitasyonu ile çöp sahasında biriken metan gazından elektrik enerjisi üretilmesi için yap-işlet-devret modeliyle çöp sahasını 16 yıllığına kiralanmasını öngören teklif de oy birliği ile kabul edildi. 

Bulgurlu Köyü mevkisinde bulunan mevcut çöp toplama sahasında biriken çöplerin değerlendirilmesi, çevreye vereceği zararların en aza indirilmesi, metan gazının yer altı sularına karışmasının önlenmesi, yanma ve patlama riskinin ortadan kaldırılması için bölgenin rehabilitasyonu dahil, biriken metan gazından da elektrik enerjisi üretilmesi ve cirosundan Malatya Belediyesi’ne pay verilmesi karşılığında çöp sahası 16 yıllığına kiraya verilecek. 

İMAR MADDELERİ

Ağırlıklı trafo alanlarının tahsisinin ağırlıkta olduğu imar maddeleri arasında bulunan cins değişikliği, nizam değişikliği kat adedinin düşürülmesi ile Kentsel dönüşümle ilgili maddeler ertelenirken, Konut alanından ticarı alana dönüştürülmesi, konut alanından ticaret+ konut alanına dönüştürülme maddeleri de ret edildi. Dernek Mahallesi 5106 ada 77 nolu parselde bulunan ve planda ibadet tesis alanı olarak belirlenen parselin ibadet tesisi alanından çıkarılması önergesi görüşülürken söz alan bağımsız üye Moran “Camiye karşı çıktığımız şeklinde anlamayın. Ama parsel şahıs malıysa şahsın hakkını verin ondan sonra camimizi yapın. Aksi halde yani vatandaş razı olmuyorsa başka alternatif alanlar düşünelim” diyerek parsel sahibinin rızası alınması gerektiğini ifade etti. Yapılan oylamada talep arsanın küçük olması nedeniyle reddedildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız