SON DAKİKA
SON DEPREMLER

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü Mesajları

0
Güncellendi - 2017-01-10 01:05:35
10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü Mesajları
A- A+ PAYLAŞ

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla il yöneticileri, siyasiler ile sivil toplum kuruluşları temsilcileri tarafından mesajlar yayınlandı.

Malatya Valisi Mustafa Toprak:

Vali Mustafa Toprak,  dolayısıyla yayınladığı mesajda şunları belirtti:

“Güçlü ve gelişmiş bir basına sahip olan ülkelerde, demokrasinin sağlam bir zemine yerleştiğini ve sorunsuzca işlediğini görmek mümkündür. Çünkü bu ülkelerde yasama, yürütme ve yargı erklerinin yanında dördüncü bir kuvvet olarak basın ortaya çıkmaktadır.

Basın olgusunun temelini teşkil eden gazetecilik ise halkın haber alma hakkını kullanmasına yardımcı olmak amacıyla doğruluk, tarafsızlık, objektiflik, özel hayata ve kişilik haklarına saygı gibi değerleri uhdesinde barındırmakta olan müstesna bir meslektir. Bu mesleği icra etmekte olan birbirinden değerli gazeteciler de ilkeli yayıncılık anlayışı çerçevesinde olayları tarafsız bir şekilde halka aktarmakta, bir anlamda kamu vicdanının sesi olmaktadırlar.

Şükran ve takdir duygularımla ifade etmek istiyorum ki Türk Basını ihanetin tescillendiği 15 Temmuz hain kalkışması sürecinde Devletimizin, Milletimizin ve Milli İradenin safında yer tutarak büyük bir özveriyle görev yapan, hainlerin ve işbirlikçilerinin tespit ve tasfiyesinde Devletimizin görevlilerine yardımcı olup halkımızı aydınlatan, meydanlarda dalgalanan Albayrağımızın gölgesinde halkımızla bütünleşip Türk Milleti’nin Bir, İri ve Diri olduğunu okyanus ötelerinin sinsi suratlarına bir tokat gibi çarpan önemli bir güçtür. Bu gücün değerli bir parçası olan Malatya yerel basını ilimizde kamu kurum ve kuruluşlarının elini de güçlendirmiş, Muhterem Halkımıza daha iyi hizmetler sunabilmemiz için bizlere farklı bakış açıları kazandırmıştır.

Atatürk’ün ‘Fazilet Adaları’ olarak nitelendirdiği yerel basın kuruluşları faaliyet gösterdikleri bölgenin sesi, o bölge insanının gören gözü, işiten kulağı, söyleyen dilidir. Çevresinde olup bitenlerin vatandaşlara doğru ve objektif bir biçimde yansıtılması, halkın düşünce ve taleplerinin yöneticilere duyurulması, ülkenin içinde bulunduğu sorunların ve bu sorunların çözümlerinin görüşülüp değerlendirilmesi, yönetim mekanizmasının kamuoyu adına denetlenmesi gibi önemli görevlerin basının sorumluluğunda olduğu unutulmamalıdır.

Bu anlamda halkın ‘bilme, öğrenme, haber alma’ haklarını Muhterem Malatya Halkı adına kullanmakta olan yerel basınımız, ulusal basınımızın ilimizdeki yüksek hacimli kaynağıdır. Halkı bilgilendirmek maksadıyla, mesai mefhumu olmadan her şart altında görevini yapmaya çalışan gazeteci arkadaşlarımızın özverileri bütün takdirlerin üzerindedir.

Basın camiasının aynı zamanda halkın milli, sosyal ve kültürel kimliğini korumak, tarihi-turistik değerlerinin tanıtımına destek oldukları yöreye saygın bir konum kazandırmak, halkımızda yaşadığı yere karşı aidiyet duygusu oluşturmak gibi son derece önemli bir görevi daha vardır ki Kayısının Başkentinde hizmete başladığımdan bu yana yerel basınımızın bu görevi layığı ile yerine getirdiğini müşahade etmekteyim. Şehrini bilen, şehrinin ruhunu okuyan, değerlerinin muhafazasını vazife kabul eden bir basın gücüne sahip olduğu için Malatya’mızın çok şanslı bir il olduğunu da hassaten belirtmek istiyorum.

Bu vesileyle; Malatya halkına sunmuş oldukları hizmetten dolayı ilimizdeki tüm basın-yayın kuruluşlarının temsilci ve çalışanlarının, Aziz Milletimizin gözü kulağı, vicdanının sesi ve Devletimizle arasındaki köprü olan, ilkeli, tarafsız, cefakâr gazetecilerimizin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutlar, mesailerinde kolaylıklar, görevlerinde üstün başarılar dilerim.”

AKP Genel Başkan Yardımısı ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık

Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık yayınladığı mesajda şunları belirtti:

"Dünyanın en meşakkatli ve özveri isteyen mesleklerinin başında şüphesiz gazetecilik gelir. Mesai mefhumu gözetmeden feragatla ekmeğinin peşinden koşan gazeteciler, kutsal bir görevi ifa etmektedirler. Ülke ve dünya gündemine ilişkin takipleri ve kamuoyunu bilgilendirme emekleri takdire şayandır.

15 Temmuz’un o karanlık gecesinde vatanın birlik ve beraberliğine, milletin istikbaline uzanan ellerin kırılmasında, basınımız şüphesiz çetin bir sınav verdi. Üst aklın maşası FETÖ ve onun katiller ordusunun, Türkiye’yi üçüncü sınıf bir ülke haline getirme girişimleri, milletimizin büyük cesareti, basınımızın özveri ve sorumluluğu ile bertaraf edildi. Yerli ve milli bir duruş ile; Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ve Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım’ın çağrılarını halkımıza ulaştıran kıymetli basınımız, İkinci Kurtuluş Savaşı mücadelesinin verilmesinde önemli bir etken olmuştur.

Basın özgürlüğü ve ifade hürriyeti, anayasal düzenin bir gerekliliğidir. Demokrasinin temel değerlerinden biri olan basın özgürlüğü ve ifade hürriyeti, halkın objektif ve tarafsızca bilgi almasında büyük önem arz etmektedir. Fakat bu; ülkenin birliğine ve bekasına zarar verecek, terörün ekmeğine yağ sürecek kalemlerin oynatılması anlamına asla gelemez.

Milletimizin haber alma hakkı adına; cefakarlıkla, fedakarlıkla gecesini gündüzüne katıp, demokrasinin ve devletinin yanında saf tutarak mesleğini icra eden basın mensuplarımızın ’10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlar, meslek hayatlarında başarılar dilerim."

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, yayınladığı mesajda şu ifadelere yer verdi:

“Ülkemizde, pek çok ilçe nüfusu kadar işsiz gazeteci var. 10 Ocak Çalışan Gazeteciler değil, işsiz gazeteciler günü olmalı.10 Ocak işsiz gazeteciler gününü kutluyorum. Türkiye, tüm dünyada baskı, şiddet, insan hakları ihlalleri ile anılan bir ülke haline geldi.

Darbe girişimi bahane edilerek arka arkaya çıkarılan KHK’lar ile AKP’ye muhalif gazeteciler tutuklanmaya, gerçekleri söyleyen bir avuç yayın kuruluşu teker teker kapatılmaya başlandı. FETÖ darbede başarılı olsaydı ilk önce Yol TV, Hayat TV, IMC TV, TV 10, Özgür Radyo, Evrensel Kültür gibi yayınları kapatacaktı. Onların yapamadığını AKP Hükümeti KHK’lar ile yapıyor. Özgürlükleri genişleteceğiz diye iktidara gelenler, özgürlükleri teker teker ortadan kaldırdılar. Verdikleri özgürlük sözleri gazete sayfalarında kaldı."

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır

"Gazetecilik, fedakârlık isteyen ve çalışma şartları ağır olan önemli bir meslektir. Gazetecilik, televizyonculuk, radyo yayıncılığı, internet haberciliği gibi medya alanları, günümüzde önemli gelişmeler göstermiş ve ülkemizde saygın bir yer edinmiştir. Temel işlevi insanlara bilgi akışını sağlamak ve 'toplumsal olaylara ayna tutmak' olan medya demokrasilerin vazgeçilmez unsurudur. İletişim, teknoloji ve buna bağlı olarak etkileşim sürecinin belirleyici olduğu günümüzde gazetecilik, insanlara haber ve bilgi akışı sağlama gibi çok yönlü bir misyonu içermektedir. Bir anlamda basınımız; bizim elimiz, gözümüz, kulağımız ve sesimizdir. Kurtuluş Savaşı sırasında, ülkemizin düşmanlardan temizlenmesi ve Cumhuriyetimizin kurulmasında çok önemli bir rol üstlenen basınımız, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında da yine başarılı bir sınav vermiştir. Hain darbe girişiminin kamuoyuna duyurulması ve darbeye karşı kamuoyu oluşturulmasında başrol oynayan basınımız, her türlü övgüyü hak etmektedir. Birlik ve beraberliğimizi ilgilendiren konularda basınımızın tek vücut bir şekilde hareket etmesi, milletin ve demokrasinin yanında yer alması takdire şayandır. Bu vesileyle, basın meslek ilkeleri doğrultusunda; ilkeli, tarafsız, güvenilir yayınlarıyla kamuoyunun güçlü ve gür sesi olan, tüm basın mensuplarının "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü" kutlar, aile yaşantılarında mutluluklar ve çalışma hayatlarında başarılar dilerim."

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Gürkan mesajında şunları ifade etti:

“10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü, sahada bulunan gazetecilerimiz açısında önemli bir gündür. Gazetecilik mesleği, en önemli kamu hizmetlerinden biridir. Vatandaşın haber alma özgürlüğüne katkı sunan gazeteciler, ileri demokrasilerin yaşandığı gelişmiş ve çağdaş ülkelerde bir ihtiyaç olarak görülmüştür. Ülkemizde, basın kuruluşları ve medya mensuplarının önemli sorunlarının yanında sorumluluklarını hiçbir zaman geri planda tutmamıştır. 15 Temmuz darbe girişimi karşısında basın kuruluşlarının ve gazetecilerin tavrı, bir ülke için, bir millet için basının önemini ortaya koymuştur. Türk basını, 15 Temmuz darbe girişimine karşı aldığı tavırla, gösterdiği birliktelikle milletimizden tam not almıştır. Böyle önemli bir mesleği sorumluluk bilinci ile yerine getiren gazetecilerin 10 Ocak Gazeteciler Günü’nü kutluyor, çalışmalarında başarılar diliyorum”

Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat

Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat yayınladığı mesajda şu ifadelere yer verdi:

“Basın mensuplarımızın çalışma şartlarını kolaylaştırmak, onlara gereken desteği ve katkıyı sağlamak, toplum olarak hepimizin görevidir.Basınımızın değerli çalışanlarının, ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlar, ilkeli, tarafsız yayın anlayışıyla zor şartlar altında kamuoyunu bilgilendirme görevini yerine getiren tüm basın çalışanlarımıza başarılar dilerim.Şehrimizin sosyal, kültürel, ekonomik gelişmesi, kalkınması için yapılan çalışmaların kamuoyu ile paylaşılması haberdar edilmesi noktasında basınımızın katkısı büyük önem taşımaktadır. Dolayısıyla değerli basın mensubu arkadaşlarımız vatandaşlarımızla aramızda köprü görevi üstlenmekte, zor şartlar altında bu sorumluluğu yerine getirebilmek için fedakârca çalışmaktadırlar. Basın mensubu arkadaşlarımızı, bu kadar önemli bir görevi yerine getirdikleri için kutluyorum. Ülkemizin birlik, beraberliği, gelişmesi ve kalkınması adına milli bilinç şuurunun geliştirilmesi, bilgi akışının sağlanması noktasında kurumlarla vatandaşlar arasında önemli bir köprü olması bakımından basınımızın büyük görev üstlendiği bilinen bir gerçektir. İlkeli ve tarafsız yayın anlayışından taviz vermeksizin, insanlara haber ve bilgi akışı sağlamak çok önemli bir görevdir. Yazılı, görsel ve işitsel medyanın yanı sıra günümüzde yaygınlaşan internet medyası, insanlara haber ve bilgi akışı sağlama gibi çok yönlü bir misyonu üstlenmektedir. Yeşilyurt’umuzun gelişmesi, vatandaşlarımızın daha iyi hizmet alabilmesi, daha yüksek yaşam standartlarına kavuşabilmesi için yaptığımız çalışmaları basın yayın organları vasıtasıyla değerli medya temsilcilerimiz halkımıza duyurmaktadır. Yine aynı şekilde vatandaşlarımızın sorunlarını da bize ileterek şehrimizin her kesimine kulak verebilmemize imkân sağlamaktadırlar. Basın mensuplarımızın yorum ve görüşleri, biz idareci ve yöneticilerin çalışmalarına da önemli faydalar sağlamaktadır. Özellikle 15 Temmuz Darbe Girişimi sırasında ülke menfaatleri doğrultusunda vatan, bayrak ve millet sevdasını koruyup gözeten, yayınlarında ülke sevdasını ön plana yerleştiren ulusal ve yerel basınımızın bu yöndeki çabaları takdire şayandır.

Halkımızın doğru bilgilendirilmesi, haber alma hakkının kullanılması ve kamu hizmetlerinin duyurulmasında gösterdikleri duyarlılık nedeniyle tüm basın-yayın kuruluşlarımızdaki görevli arkadaşlarımıza bir kez daha teşekkür ediyorum.

Dünyanın, ülkemizin, şehirlerin ve İlçemizin sorunlarını gündeme taşıyarak önemli bir görev ve sorumluluğu yüklenen basın çalışanlarımızın ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlar, zorlu ve meşakkatli görevlerinde başarılar dilerim”

Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin yayınladığı mesajda şu ifadelere yer verdi:

"Malatya yerel basını ve basın mensuplarımız; Malatya’nın sesi, kulağı ve gören gözü demektir. Malatya yerel basınında mesleğini her zaman etik değerler içerisinde gerçekleştiren, doğru ve güvenilir habercilik yapan, meslek sorumluluğunu yerine getiren basın emekçilerini tebrik ediyor ve her zaman yanlarında olduğumuzu ifade ediyorum. Bu vesileyle 10 Ocak Gazeteciler Gününü kutluyor, medya mensuplarına çalışmalarında başarılar diliyorum. "

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç

Malatya TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında şu ifadelere yer verdi; “Toplumların yolunu aydınlatan gazetecilerin dürüst ve vicdanlı kalemleridir. Basını özgür ve dürüst olan bir toplumun karakterinden ve geleceğinden asla endişe etmeyiniz. Gazetecilik onurlu ve çok anlamlı sorumluluklar taşıyan bir meslek. Bu işe gönül veren arkadaşlarımızın yaşadıkları zorlukları, gece gündüz verdikleri emeği toplum olarak takdir etmememiz olanaksız. Toplumun gerçekleri öğrenmesinde ve sesini duyurmasında en etkili araç olan basın-yayın kuruluşları, ancak ilkeli, tarafsız ve özgür kalemleri ile üstlendikleri misyonun hakkını verebilirler.

Türkiye’nin geleceğe dair çok büyük hedefleri var. Bunlara ulaşmamız güçlü, saygın ve ilkeli bir basın olmadan mümkün olamaz. Onun için ekonomimizi büyüteceksek, burada gazeteci arkadaşlarımızın fiziki ve düşünsel olarak gösterdikleri, gösterecekleri gayretin yeri çok önemlidir. Bu duygu ve düşüncelerle 10 Ocak Çalışan Gazetecilerimizin bu güzel gününü tekrar tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum.”

Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Haydar Karaduman

MGC Başkanı Haydar Karaduman yayınladığı mesajda şu ifadelere yer verdi:

"10 Ocak 1961’de yürürlüğe giren 212 sayılı Basın yasası ile gazeteciler sözleşme imzalama hakkına kavuşarak peşin maaş alma, yıpranma hakkı, kıdem tazminatı, sendikalaşma ve toplu sözleşme gibi önemli kazanımlar elde etmişlerdi. Ancak 56 yıllık sürece baktığımızda, çıkarılan yasalarla yıpranma hakkı sadece sarı basın kartı sahibi gazetecilerle sınırlı bırakılmıştır. Gazete, dergi, Televizyon, radyo ve internet haberciliği yapan sitelerde çalışanlar sayısı düşmekte, gazeteciler ciddi olarak işsizlikle karşı karşıya kalmıştır. Karasal yayın yapan yerel Televizyonlar kapanmaya başlamış, uydudan yayın yapan Televizyonlarımız da yüksek uydu kira ücretleri karşısında sıkıntılarla karşı karşıyadır.

“Yazılı basın teknolojiye tüm gücüyle dirense de okuyucu bulma sorunu ile karşı karşıyadır. Hiçbir yasal alt yapısı olmayan ancak, gazete, televizyon ve radyoların tüm işlevlerini yürüten internet haberciliği mevcut işletişim araçlarının önüne geçmiştir.

Gazete, Televizyon ve Radyolar ayrı ayrı Gazetecilik gerektiren meslekler iken teknolojinin yarattığı internet medyacılığı, bu üç iletişim aracının yıllar süren hakimiyetlerini etkilemeye başlamıştır. Buna karşın istihdam yaratmayan, mevcut çalışanların dahi işsiz kalmasına yol açan internet medyacılığının idari, adli ve mali hiçbir sorumluluğu da bulunmamaktadır. Hazırlanacak internet medyasında gazetecilerin istihdam edilecekleri de düşünülerek yeni bir internet medyası için yasal bir düzenleme şarttır.

Bu nedenle, Hükümetimizin, muhalefet ve Basın kuruluşlarımızın hedefi internet yasasının bir an önce çıkarılması için ortak çaba sarf etmesi gereklidir. 2017 yılında internet medya yasasının çıkarılması en önemli önceliğimizdir.

Malatya Gazeteciler Cemiyeti olarak 7 Yıldan bu yana 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü etkinlikleri düzenlemekteyiz. Bu yıl da “Mazide Kalan Manşetler” Sergisini 7 Ocak Cumartesi günü açarak son 100 yılda Malatya’da yer alan manşetleri günümüze taşıdık. Malatya Basın Tarihini hazırlayıp basarak, Basın tarihimiz için önemli bir tarihi kaynak oluşturduk.

2017 Yılına gelindiğinde tüm basın çalışanları genel sorunlarının yanı sıra, mesleksel sorunları da mevcuttur. Ancak dün olduğu gibi bu günde sorunlarımızdan çok sorumluluklarımız önceliğimizdir. Evet sorunlarımız var ama sorumluluklarımız bu günkü koşullarda daha önce gelmektedir. Ülkemizde yaptığı toplu katliamlarla günlük yaşamı dahi etkileyen terör sorunu, gazetecilerin sorunlarından önce gelmektedir.

Bu duygularla meslektaşlarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler gününü kutluyoruz. 10 Ocak Gazetecilerin önemli kazanımlar elde ettiği önemli bir gündür. Bu güne sahip çıkmak da tüm gazetecilerin görevidir. Bu gün birçok kazanımımızı kaybetmiş isek, kaybettiklerimizi yeniden almak, yeni kazanımlar elde etmek için 10 Ocak Çalışan Gazeteciler gününe, birlik ve beraberlik içerisinde sahip çıkmalıyız. 57 Yıl önce bizlere önderlik yaparak Gazetecilik mesleğini onurlandıran rahmetli üstatlarımızı bir kez daha anarken, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününün aynı zamanda Gazetecilerin, birlik, beraberlik, dayanışma ve hak arama günü olduğunu unutmayalım.

Tüm Gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutluyor, başarılar diliyorum."

Bülten- Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız