SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Çakır'ın Adaylığı İçin Ölçü Ne?

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:13:14
Çakır'ın Adaylığı İçin Ölçü Ne?
A- A+ PAYLAŞ

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, "Mevcut belediye başkanlarının bir kısmı ile yola devam edebiliriz. Performansı iyi olan belediye başkanlarımızı adaylık sürecinde yeniden değerlendirmeye alacağız. Halkını memnun edemeyen belediye başkanları, halkla ilişki kuramayanlar, yeniden aday gösterilmek konusunda olumsuz değerlendirilecek. İyi olmayan, devam etmemizde sıkıntı yaşayacağımız arkadaşlarımız da çıkabilir. Bunlara da 'tamam' diyerek, onların yerine başka bir aday düşüneceğiz" dedi. 

Şentop, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aday adaylığı başvuralarının başladığını, sürecin 1 Kasım'a kadar devam edeceğini belirterek, tüm başvuruları elektronik ortama aktardıklarını söyledi. "İlçe başkanlığı aday adaylığı için 100'e yakın başvuru var" diyen Şentop, teşkilatlara "son haftaya kadar bekleyin" dediklerini, başvuruların Ekim'in sonunda yoğunlaşacağını ifade etti. 

Belediye başkanlıklarının ve belediye meclis üyeliklerinin büyük bölümünün AK Parti'de olduğuna işaret eden Şentop, "Diğer partiler gibi 'hiç belediye başkanlığımız yok, her tarafa aday gösterebiliriz' gibi bir durumumuz yok" dedi. Yerel Yönetimler Başkanlığının her belediyenin çalışmalarını yakından takip ettiğini bildiren Şentop, şöyle devam etti: 

"Mevcut belediye başkanlarının bir kısmı ile yola devam edebiliriz. Yerel yönetimler birimimiz, belediye başkanlıklarının performansını, çalışmalarını ve haklarındaki şikayetleri, anket yoluyla ve teşkilatlarla irtibat kurarak takip ediyor. Belli periyodlarla belediye başkanlarının performansı ile ilgili ölçüm yapıyoruz. Partinin oyu ile belediye başkanının oyunu karşılaştırıyoruz. Bir yerde partimizin oyu oldukça yüksekken, başkanın oyu düşükse o zaman seçmenin verdiği mesaj aşağı yukarı bellidir. Tüm bu çalışmalar sonucunda performansı iyi olan başkanlarımızı adaylık sürecinde yeniden değerlendirmeye alacağız. Bu çalışmalar sonucunda iyi olmayan, devam etmemizde sıkıntı yaşayacağımız arkadaşlarımız da çıkabilir. Bunlara da 'tamam' diyerek, onların yerine başka bir aday düşüneceğiz." 

-"Başarılı olmak gerek şart ama yeter şart değil" 

AK Parti'nin belediyecilikte getirdiği bir standart olduğuna işaret eden Şentop, belediyecilikte bu standardın altına düşülmemesi gerektiğini vurguladı. Halkın, belediye başkanını kendisine yakın görmek, onunla temas etmek istediğini anlatan Şentop, "Tek başına hizmet yeterli değil. Çok hizmet yapmışsınızdır ama bir türlü halkı memnun edememişsinizdir, belediye başkanı sevilmiyor da olabilir. Bu da bir kriter. Halkını memnun edemeyen belediye başkanları, halkla ilişki kuramayanlar, yeniden aday gösterilmek konusunda olumsuz değerlendirilecek" dedi. 

Yerel yönetimlerdeki partililerden büyük oranda memnun olduklarını dile getiren Şentop, şunları söyledi: 

"Tek başına memnuniyet de belediye başkanının, meclis üyesinin de göreve devam edeceği anlamına da gelmemeli. Çünkü kadrolar da sınırlı. Hepimiz siyaset yapıyoruz. AK Parti'nin siyasette getirdiği esaslar, ilkeler uygulamalar da var. AK Parti bir süreklilik ve devamlılıkla yenilenmeyi bir arada sürdürebilen bir parti. 'Arkadaşlarımız başarılı, ilelebet bunlarla devam edelim' demek de yanlış olur. O zaman siyasette yükselme, ilerleme, siyaset yapma kanalları kapanır. Başarılı olmak gerek şart ama yeter şart değil. Siyasi bir takım değerlendirmeler yapılacak." 

Aday adayları halka sorulacak 

Şentop, aday adaylığı başvuruları tamamlandıktan sonra anket çalışması yapacaklarını belirterek, anketlerde vatandaşlara aday adaylarından hangilerini tercih ettiklerini ya da isim sormadan kimi belediye başkanı olarak görmek istediklerini soracaklarını anlattı. Şentop, "Muhtemelen Kasım ayı sonuna kadar büyük ölçüde belediye başkanlıkları düzeyinde çalışmalarımızı tamamlamak istiyoruz. Büyük ölçüde bizim açımızdan, aday isimleri, Kasım sonunda belli olur ama açıklanması biraz daha vakit alabilir" dedi. 

Anket çalışmalarını tüm illerde yapmayabileceklerini ifade eden Şentop, "Belli bir yerde çok açık bir tablo olabilir, oralarda anket çalışması yapmaya gerek görülmeyebilir. Teşkilatın ittifak ettiği, bizim de kafamızda başka bir şüphe olmayan yerlerde anket yapılmayabilir" dedi. 

Parti olarak aday belirleme sürecinde teyamül yoklamaları yapacaklarını, parti arşivindeki rapor ve değerlendirmelere de başvuracaklarını dile getiren Şentop, "Bütün bu elimizdeki bilgileri, teyamül ve anketlerle ortaya koyarak bir kanaate ulaşacağız" diye konuştu 

Üçüncü dönemini tamamlayanların aday gösterilmesi 

AK Parti'de aralarında milletvekili ve bakan olarak görev almış pek çok ismin üçüncü dönemini tamamlayacağına işaret eden Şentop, "Partimizde üçüncü dönemini tamamlayan arkadaşlara 'münasip bir yer bulalım' diye bir eğilimle hareket edilmez. Bundan hareketle bu sebeple bir çalışma olmaz. Ancak şu olur, belli illerde, büyükşehirlerde, belki büyük ilçeler için 'gerçekten de şu arkadaşla en iyi hizmeti verebiliriz, şu arkadaşla kazanabiliriz, şu arkadaşla daha çok oy alınalabilir, halkın teveccühü daha fazla olabilir' diye düşünüyorsak, üçüncü dönemini dolduracak arkadaşlar, bakanlar, milletvekilleri belediye başkanlıklarına aday gösterilebilir. 'Milletvekili' diye buraya koyalım, 'üçüncü dönemini dolduruyor' diye buraya koyalım şeklinde bir şey olmaz bizde. Üçüncü dönemini dolduruyor diye değil, oraya yakıştırıldığı için, 'bu işi daha iyi yapar' diye düşünüldüğü için aday gösterilebilir." 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız