SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Çakır'ın Attıklarına Beraat, Dokunmadıklarına Suç Duyurusu

0
Güncellendi - 2020-02-23 16:04:21
Çakır'ın Attıklarına Beraat, Dokunmadıklarına Suç Duyurusu
A- A+ PAYLAŞ

YOLSUZLUK VE USULSÜZLÜK İDDİASINDA SAYIŞTAY KARARI.. Ahmet Çakır’ın başkanlığı döneminde, bazı ihalelerde ‘Yolsuzluk ve usulsüzlük’ yaptıkları, bu yolla Malatya Büyükşehir Belediyesi’ni ‘zarara uğrattıkları’ iddiasıyla belediye bünyesinde  başlatılan idari soruşturma sonucunda Yüksek Disiplin Kurulu işlevi de bulunan Büyükşehir Belediye Encümeni kararıyla, adli ve idari yargılama sonucu beklenmeden memuriyetten ihraç edilen Eski Genel Sekreter Yardımcısı Zeki Sarılar, Yol Asfalt ve Koordinasyon Dairesi Başkanı Mehmet Mert, Şube Müdürü Ahmet Serhat Bayhan ve Elektrik Mühendisi Şener Gülbay, İnşaat Mühendisleri Murat Erbasan,  Bayram Cömertler hakkında Sayıştay 5. Dairesi’nde yapılan duruşmada, kamuyu zarar uğratma suçlamasının yersizliğine adı geçenlerin beraatlerine karar verildi.

Sayıştay 5. Dairesi, Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin idari soruşturmasındaki suçlamaların aksine, söz konusu ihalelerde kamuyu zarar uğratanların adı geçen bu kişiler olmadığını, asıl sorumluların, ihale dokümanları tamamlanmadan ihaleyi gerçekleştiren ve yaklaşık maliyet bağlamında ölçüsüz ve tutarsız metrajlara yer veren ihale yetkilileri, ihale komisyonu üyeleri ve yaklaşık maliyet hesaplama komisyonu üyeleri olduğunu belirleyerek ihaleyi düzenleyen ve yapan bu kişiler hakkında Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

Sayıştay, 2017 yılında yapılan ve Yeşilyurt – Battalgazi ve Malatya’nın diğer ilçelerinde “Kaldırım, yürüyüş yolu, bisiklet yolu, çevre düzenleme yapım işi”ne ait iki ayrı ihalede, Mehmet Mert, Ahmet Serhat Bayhan ve Şener Gülbay’ın kamu zararı oluşturacak şekilde iş ve işlem yaptıklarına dair bulguya rastlanmadığını, her iki ihalede de kamu zararı niteliğinde “ilişilecek husus bulunmadığına” vurgu yaparak, Mert, Bayhan ve Gülbay’ın beraati yönünde hüküm verdi.

Söz konusu ihale ile ilgili Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin kamu zararı iddialarını kalem kalem inceleyen Sayıştay 5. Dairesi, her biri için “Kamu zararı oluşmadığı için ilişilecek husus bulunmadığı” gerekçesiyle beraatlerine, aksine “Söz konusu yapım işi ile ilgili olarak proje ve mahal listesi olmadan, diğer bir ifade ile ihale dokümanı tekemmül etmeden ilana çıkarak ihaleyi gerçekleştiren, ayrıca yaklaşık maliyet hesaplanırken birim fiyat cetvelinde ölçüsüz tutarsız metrajlara yer veren; ihale yetkilileri, ihale komisyonu üyeleri ve yaklaşık maliyet belirleme komisyonu üyelerinin gerçekleştirdikleri işlem ve eylemlerin konusunun suç unsurları teşkil ettiği değerlendirildiğinden bu kişiler hakkında Malatya Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına oy çokluğuyla…” ifadelerine yer verdi.

Olayın geçmişi… Neler olmuştu?

Malatya Büyükşehir Belediyesi’nde, 2017 yılının Temmuz ayında kaldırım ve düzenleme ihalelerinde usulsüzlük yapıldığı, yüklenici firmaya haksız kazanç sağlayarak kamunun zarara uğratıldığı iddiasıyla, Başkan Ahmet Çakır’ın talimatıyla kurum içinde idari soruşturma başlatılmış, soruşturma sürerken dönemin Genel Sekreter Yardımcılarından Zeki Sarılar, Yol Asfalt ve Koordinasyon Dairesi Başkanı Mehmet Mert ile 1 Müdür, 1 Müdür Yardımcısı, 3 Kontrol Mühendisi, 1 Memur, 1 Kadrolu İşçi ve 6 Hizmet Alım Personeli olmak üzere toplam 15 personel açığa alınmıştı.

Soruşturma sonucunda, Yüksek Disiplin Kurulu sıfatına da sahip olan Çakır başkanlığındaki Malatya Büyükşehir Belediyesi Encümeni tarafından, Genel Sekreter Yardımcısı Zeki Sarılar, Yol Asfalt Dairesi Başkanı Mehmet Mert ve Büyükşehir Belediyesi’nin 657’ye tabi memur sıfatındaki 6 yönetici ve çalışanı hakkında, “Memuriyetten çıkarma/ihraç” cezası verilmişti.

Ancak, soruşturma sürecinde, Malatya Büyükşehir Belediyesi ve yetkili kurumlar tarafından “garip” olarak nitelenebilecek bir tutum sergilendi. Görevden alınanların yerine çok kısa sürede 'tartışmalı' atamalar yapılması dikkat çekerken ve Mehmet Mert ve adı geçen diğer kişiler, adli ve idari yargı sonuçları beklenmeden, müteahhit firmaya çıkar sağlayarak kamuyu zarara uğrattıkları iddiasıyla uzun yıllar hizmet verdikleri devlet memurluğundan ihraç edilirken, yolsuzluğa konu edilen ihaleye dair suçlamanın bir diğer tarafı olan müteahhit firmayla yapım işleri yaklaşık 70 gün daha devam ettirildi.

Bilindiği üzere, Fen İşleri Dairesi, haleyi yapıp işleri başlatmış ve yaklaşık 3 ay sahada işi yürüttükten sonra Yol Asfalt ve Koordinasyon Dairesi Başkanlığına devretmişti. Yine o dönem kamuoyunda çokça tartışılan bir diğer husus ise yolsuzluk iddiasıyla başlatılan soruşturmaya konu edilen bu ihalede yaklaşık maliyet, birim fiyat ve metraj hesaplamasını yapıp ihaleyi başlatan Fen İşleri ve ihale komisyonu ile ilgili hiçbir işlemin gerçekleştirilmemiş olmasıydı.

Yol ve Asfalt dairesi yöneticilerinin bu süreçte kendi iş yüklerinin ağır olduğu gerekçesiyle bu işi almak istemediği, başkan Çakır’a bu konuda itirazlarını ilettiği, buna rağmen işlerin Yol ve Asfalt Dairesi’nin üzerine, 'kumpasla'  adeta yıkıldığı iddiaları soruşturma günlerinde gündeme gelmişti.

Özetle, Sayıştay 5. Dairesi kararında da vurgulandığı gibi, ihalelerin asıl sorumlu, uygulayıcı ve denetçilerine yönelik herhangi bir soruşturma yapılmazken, Malatya Büyükşehir Belediyesi yönetimi kendi iç bünyesinde, Genel Sektreter Yardımcısı Zeki Sarılar, Yol ve Asfalt Koordinasyon Daire Başkanı Mehmet Mert ve diğer devlet memurlarının memuriyetten çıkarılması yönünde karar verdi.

Önce Malatya İdare Mahkemesi, nihai olarak da Sayıştay hukuk ihlaline “dur” dedi

Mehmet Mert ve birlikte aynı dosyada adı geçen diğer isimler ilk olarak Malatya İdare Mahkemesi’ne başvurarak Yüksek Disiplin Kurulu’nun “memuriyetten çıkarma” cezasının iptalini talep etti.

Malatya İdare Mahkemesi, bu yılın Şubat ayında gördüğü davada başta Mehmet Mert olmak üzere, 6 belediye personelinin işten atılmasına yönelik işlemin hukuka uygun uygun olmadığı görüşüyle, Malatya Büyükşehir Belediyesi Yüksek Disiplin Kurulu’nun işleminin iptaline karar verdi.

Dava daha sonra, nihai merci olan Sayıştay’a taşındı

Sayıştay 5. Dairesi, duruşmalı olarak gerçekleştirilen yargılama sonucunda, 2 Nisan 2019 tarihinde verdiği kararında, Mehmet Mert, Serhat Bayhan ve Şener Gülbay’ın, işten atılmalarına gerekçe olarak gösterilen delillerin yetersizliği ve yolsuzluğa konu olan ihalelerin asıl sorumlularının adı geçenler olmadığı gerekçesiyle, bu isimlerin beraatine karar verdi.

Sayıştay, asıl sorumlular hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusu yapılması kararı verildi

Sayıştay 5. Dairesi, Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin idari soruşturmasındaki suçlamaların aksine, söz konusu ihalelerde kamuyu zarar uğratanların Mehmet Mert ve adı geçen diğer kişiler olmadığını, asıl sorumluların, ihale dokümanları tamamlanmadan ihaleyi gerçekleştiren ve yaklaşık maliyet bağlamında ölçüsüz ve tutarsız metrajlara yer veren ihale yetkilileri, ihale komisyonu üyeleri ve yaklaşık maliyet hesaplama komisyonu üyeleri olduğunu belirleyerek bu yetkililer hakkında Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

25 yorum yapılmış

  • teyyo dayı (4 yıl önce)
    Büyükşehir belediyesinde Çakır’a bütun bu hukuka aykırı işlemler yaptırılırken, Çakır’ın onu uyaracak hukuk danışmanı, Personel Daire Başkanı ne iş yapar ? ancak halen Personel Daire Başkanı görevine devam ediyor sizce bu işte bir terslik yok mu?? görevden atılmaları hatalı bir işlemdi neden bu evrakların altın imza atıldı hesap neden sorulmuyor
    0
    0
    Yanıtla
  • müdür (4 yıl önce)
    İnönü üniversitesinde emekli olmuş yaş haddini doldurmuş kişilere ÖSYM sınavlarında görev veriliyor. Ama okul müdürleri gözetmen yapılıyor.İsimler bizde mevcut .rektör hergün prof cübbesi dağıtıyor ortada ne bilim nede filim var.
    0
    0
    Yanıtla
  • sahibisi (4 yıl önce)
    İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ YİNE YOK! Türkiye’nin En Girişimci ve Yenilikçi Üniversiteleri açıklandı. Malatya İnönü Üniversitesi bu yılda listede yer almadı. 50 Üniversitenin yer aldığı listede İnönü Üniversitesinin adı dahi geçmiyor. İşte İnönü Üniversitesinden sonra kurulan Üniversitelerin de yer aldığı Türkiye'nin En girişimci ve Yenilikçi Üniversiteleri:
    0
    0
    Yanıtla
  • emine (4 yıl önce)
    sayın başkanım selahattin gürkan maskide zaman zaman yine kiralık araçlarla daire başkanları evlerine gidiyorlar akşam 6. saatleride kamera çıkışında görebilirsiniz
    %100
    %0
    Yanıtla
  • 24 saat kesintisiz hizmet vermeye çalışan insanların araçla evlerine gitmeleri bence çok büyük bir olay değil,mesai saatleri dışında o insanlar yine çalışıyor.Özel sektörde bu kadar mesai yapanlara emin ol çok daha fazlasını veriyorlar.O zaman gece yaşanan / yaşanacak arızalarda o insanlar evlerinden çıkmasın.Yazık düşmanca tavrınıza yazık.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ramazan (4 yıl önce)
    Sayın başkanım kurumlarda öyle usulsüzlükler varki kendilerini dindar biriymiş gibi gösterip yeni atanan müdürleri aldatmanin pesindeler o yüzden kurumların tamamının amirlerini değiştirin
    0
    0
    Yanıtla
  • recep (4 yıl önce)
    Sayın baskan seni yanıltmasınlar işe gelmeden maaş alan adamlar var bunları araştır.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Kadir (4 yıl önce)
    Yorumumda hakaret yoktu ama yayınlamamışsınız. Bu doğru bir davranış değil...
    0
    0
    Yanıtla
  • Önder44 (4 yıl önce)
    İnsanlara İftira atanlar,İnsanların haklarını gasp edenler, suçsuz yere suçlu gösterip 2 yıl boyunca masum insanları manevi maddi zarara uğratanlar, kendi yaptıkları usulsüzlükleri başkalarına yükleyenleri:başta Ahmet Çakır olmak üzere, bu hukuksuzluğa sebep verip belediyemizi zarara uğratanları Başta Cumhur Başkanımız olmak üzere diğer Hükümet yetkililerimiz gerekeni yapacak ve Asıl yolsuzluk yapanları cezalandıracaktır.
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyalı (4 yıl önce)
    belediyelerde her şeyin en kralı her zaman yapılır.şikayet yargılama müfettişler tüm belediyeleri kontrol eder.iktidar muhalefet bağımsız fark etmez.incelenen dosyaların belki binde birinde bir suça rastlanır.herşey kanuna nizama uygun yapılır.prosedür tamdır.bunu yapmayan ya unutmuştur,ya da araya alınmıştır.haberi olmamıştır.belediyeler para pınarı olduğundan herkes bu pınardan su içmek ister.bunun içinde herşey serbesttir.belediye çalışanları bunu bildikleri için işlerini sağlama almadan imza atmazlar.bir tane etrafında resmi olarak suç işlemiş ceza almış malına mülküne el konmuş belediye çalışanı siyasetcisi görmüş mü?şikayet yargı sonuç hep sıfır.herkes pak temiz çıkar.vatandaşın biriken gazı ara sıra alınır.rahatlatılır.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Baba kadir (4 yıl önce)
    Sayın Selahattin başkanım motasin yeni genel müdürü nü eski çalışan amirler kandirmakta bu kandiranlar oraya yapılanmış durumdalar
    0
    0
    Yanıtla
  • mali4 (4 yıl önce)
    Peki bu iftiraları, çamurları atanlar biliyoruz ki, ahirette bağıra bağıra cezalarını ödeyecekler, peki bu dünyada yaptıkları yanlarına kar mı kalacak, bedelini ödemeyecekler mi, hukuk nerede. İnanları suçsuz yere lekelemeye çalışmak ve suçsuz yere ekmekleri ile oynamak bu kadar kolay mı?
    %0
    %100
    Yanıtla
  • meraklı (4 yıl önce)
    kamu zararı müteahhit firmaya yapılan ödemelerde tespit edilir bunda da bir yanlışlık yoksa neyin derdi demek ki baştan sona gayet mükemmel bir ihale ve yapım işi:)
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehlika (4 yıl önce)
    Bu belediye ne iş yapar ya anlamamış değilim herhangi bir hizmet haberleri çıkmadığı için yorumu buraya yapmak zorunda kaldım. Kardeşim sinekten, böcekten, başı boş gezen köpeklerden, bakımsız parklardan bıktık. Malatya hiçbir zaman böyle bir şehir olmamıştı.
    0
    0
    Yanıtla
  • MALATYA LI (4 yıl önce)
    Ahmet ÇAKIR diyork, ben borcu 570 bin olarak bıraktım şimdi işe 1.780,00 borç var Ahmet ÇAKIR ın ne suçu var anlamış değilim,
    0
    0
    Yanıtla
  • Adam akıllı araştırılsın neler neler çıkacak bu kesin
    0
    0
    Yanıtla
  • Serdar (4 yıl önce)
    Sayıştay tek başına yeterli değil bakalım bilirkişi raporlarına göre devletin mahkemeleri ne karar verecek
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatyalı (4 yıl önce)Serdar isimli kullanıcı yorumuna
    Sayıştay, en yüksek üç yargı kurumundan biridir. Ayrıca sevletin en yüksek mahkemesidir. Senin anlayacağın dilde söyleyeyim. YARGITAY bir karar verdiğinde sen bilirkişi katarını mı bekliyorsun. Tabiki beklemiyorsun. SAYIŞTAY da YARGITAY ın ikizidir.
    %0
    %100
    Yanıtla
  • VAHİT VAR (4 yıl önce)
    KOMİK.MİLLETİN AKLIYLA ALAY EDİYORLAR.
    0
    0
    Yanıtla
  • Yusuf (4 yıl önce)
    Şimdi atılanlar beraat ettiyse suçlu bulanlar ihraç edilecekler mi?
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Bir Özür Borcun Var ÇAKIR (4 yıl önce)
    Sayın Çakır, o gün şu beyanatı vermişti. “ Usulsüzlük yapan babamın oğlu olsa affetmem” bu haber hem yerel hem ulusal basında büyük yankı uyandırdı. SAYIN AHMET ÇAKIR hadi şimdi çık ve bu insanlardan tek tek özür dile o gün çıkıp nasıl şovunu yaptıysan şimdi çık hesabını ver.
    %0
    %100
    Yanıtla
  • çok mu zor? (4 yıl önce)
    malatya medyası malatya daki kurumların sayıştay raporlarını neden yayınlamaz anlıyorum.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatya medyası göbeğinden bağlı(tamamını kastetmiyorum) bir çoğu kıyısından köşesinden nemalanıyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Semih (4 yıl önce)
    Büyükşehir belediyesinde Çakır'a bütun bu hukuka aykırı işlemler yaptırılırken, Çakır'ın onu uyaracak hukuk danışmanı, danışmanları yok muydu? Vardı ise bunlar kim ya da kimlerdi? Onlar hakkında işlem yapılacak mı? Bu şahıs ya da şahıslar da mutlaka Ahmet Çakır ve yasadışı uygulamaları yapanlarla birlikte asıl sorumlulardır. Bütün bu skandallara sadece yer boşaltıp yandaşa yer açma hesabı mı vardı? Memuriyetten kanunsuzca ve hukuksuzca atılan ve yüksek yargının tokat gibi kararlarıyla aklananlar, Çakır ve bu işin sorumlularından mutlaka şikayetçi olmalı, hesap vernmelerini sağlamalıdırlar. Ayrıca mevcut başkan Selahattin Gürkan bu şahıslara karşı çok dikkatli ve duyarlı olmak zorundadır. Çakır'a bütün bu yanlışları yaptıranlara karşı Gürkan tedbir almalı, birini dahi görevde tutmamalıdır. Ayrıca, Sayıştay'ın haklarında suç duyurusunda bulunulmasını kararlaştırdığı şahısların büyükşehir belediyesinde yaptıkları tüm iş ve işlemler soruşturulmalı, bedeli bunlara mutlaka ödetilmelidir.
    %0
    %100
    Yanıtla
  • 44malatya44 (4 yıl önce)Semih isimli kullanıcı yorumuna
    Devlet memurlarını yönetiyorsan memuriyet hakkında bilgin olması lazım.Aksi halde ''beni yanılttılar'' diyerek sıyrılmak mümkün değil.
    0
    0
    Yanıtla