SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Çakır'ın Trambüsü Mahkemelik

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:15:19
Çakır'ın Trambüsü Mahkemelik
A- A+ PAYLAŞ

Saadet Partisi (SP) Malatya İl Başkanlığı, Malatya Belediyesi’nin başkanı Ahmet Çakır'ın toplu taşımacılığın sorunlarını çözecek proje olarak lanse ettiği trambüs sisteminin geçtiğimiz günlerde yapılan ve bugüne kadar bir "trambüs imal etmemiş" firmanın tek katılımcısı olup kazandığı, yaklaşık 46 milyon (trilyon lira) TL'lik ihalesinin iptali için Malatya İdare Mahkemesi’ne başvuruda bulundu. Malatya İdare Mahkemesi ise, SP İl Başkanlığı’nın başvurusunu yerinde bularak dava açılmasına karar verdi. 

Saadet Partisi Malatya İl Başkanı Mehmet Asiltürk imzasıyla yapılan başvuruda, işin yapım işi niteliği taşıdığı halde mal alımı ihalesi yapıldığı, ihalede rekabet koşullarının oluşmadığı, ihaleyi kazanan firmanın ihale gününe kadar trambüs sistemi üretmediği, dolayısıyla firmanın ihale konusu işi yapmak için ehliyet ve yeterlilik sahibi olmadığı ve ihalenin kamu denetiminden uzak şekilde yapıldığı belirtilerek, yürütmenin durdurulmasına ve akabinde ihalenin iptaline karar verilmesi talep edildi. 

Malatya İdare Mahkemesi, SP Malatya İl Başkanı Mehmet Asiltürk’ün konuyu yargıya taşıma hakkı ve hukuki menfaati bulunduğuna hükmederek dava dilekçesinin işleme sokulmasına ve dava açılmasına karar verdi. 

İdare Mahkemesi’nin yerinde bularak açılmasına karar verdiği davanın 7 sayfalık dilekçesinde Saadet Partisi Malatya İl Başkanı Mehmet Asiltürk, ihaleye ilişkin yürütmenin durdurulması ve ihalenin iptalini talep etme gerekçelerini somut verilere dayandırdı. 

İşte o gerekçeler: 

"İHALE YAPIM İŞİ İÇERDİĞİ HALDE MAL ALIMI OLARAK GERÇEKLEŞTİRİLDİ 

Davalı Malatya Belediyesi, ihale edilen iş yapım işi niteliği taşımasına rağmen, ihaleyi mal alım ihalesi olarak gerçekleştirmiştir. Bu durum ihale mevzuatına açıkça aykırılık taşımaktadır. 

İHALE REKABET ŞARTLARI OLUŞMADAN YAPILMIŞTIR

Malatya Belediyesi, sözkonusu ihalede, 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 5. Maddesinde öngörülen, “İdareler bu kanuna göre yapılacak ihalelerde; saydamlığa, rekabeti, eşit muameleyi güvenilirliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumludur” hükmünü açıkça ihlal etmiştir. Çünkü, sözkonusu ihale için 6 firmanın dosya aldığı açıklanmış, ihale günü ise, ihaleye sözde 2 firma katılmış, bu firmalardan biri boş teklif vermiştir. Böylelikle, ihaleye gerçekte tek firmanın katıldığı ortaya çıkmıştır. Bu durum, 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 5. Maddesi’ndeki, ‘Saydamlık, rekabet ve eşit muamele’ ilkelerinin çiğnenmesi anlamına gelmektedir. 

Komisyon başkanlığını Belediye Başkan Yardımcısı Alican Bozkurt’un yaptığı ihaleye İndeks Makine Ltd. Şti ve Bozankaya Otomotiv A.Ş. teklif verenler gibi görünürken, gerçekte teklif veren tek firma Bozankaya Otomotiv A.Ş. olmuş, İndeks Makine Ltd. Şti ise ihalede boş teklif vererek göstermelik biçimde katıldığını ortaya koymuştur. 

İHALEYİ KAZANAN FİRMA YETERLİ DEĞİLDİR

Davalı Malatya Belediyesi’nin ihaleye sunulan tek teklif ile yapımına ve alımına karar verdiği trambüs isimli taşıtın üreticisi olduğu belirtilen Bozankaya Otomotiv A.Ş.ihale içeriğinde belirtilen yükümlülükleri yerine getirebilecek yeterliliğe sahip değildir. Bu durum, ihaleyi kazanan Bozankaya Otomotiv A.Ş.’ye ait resmi internet sitesinin incelenmesinde rahatlıkla anlaşılacağı gibi, şirket yetkilisi Murat Bozankaya’nın ihale sözleşmesinin imzalandığı törende gazetecilerin, ‘Bugüne kadar trambüs ürettiniz mi?’ şeklindeki sorusuna, ‘Hayır. Bozankaya Otomotiv olarak bugüne kadar ürettiğimiz bir trambüs sistemi yoktur’ sözleri ile verdiği cevapla da teyit edilmiştir.

İhale şartnamesinde, toplu taşıma otobüslerinden farklı bir sistem olan trambüs için ‘Benzer iş bitirme şartı’ olarak ‘Trambüs sistemi üretmiş olmak-yapmak’ yerine ‘Otobüs imal etmiş olmak’ şartının bulunması da ihaleyi kazanan Bozankaya Otomotiv A.Ş. ‘nin ihaleye konu olan işin yapımı için yetersiz ve ehliyetsiz olduğunu tartışmaya yer bırakmayacak şekilde göstermektedir. 

Bu durum, Kamu İhale Kanunu’nun ‘İhaleye Katılmada Yeterlik Kuralları’ başlıklı 10. Maddesinin açıkça ihlal edildiği anlamına gelmektedir. 

İHALE KAMU DENETİMİNDEN UZAK ŞEKİLDE YAPILMIŞTIR

Davalı Malatya Belediyesi’nin ciddi bir altyapı çalışması yapmadan 22 Nisan 2013 tarihinde yaklaşık 46 milyon TL’ye varan bir bedelle yaptığı trambüs ihalesinin tek katılımcı firması olan Ankara merkezli Bozankaya Otomotiv A.Ş. ile sözleşme imzaladığı uzun süre kamuoyundan gizlenmiştir. Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Atay’ın ‘Sözleşmeyi dün imzaladık’ şeklinde açıklama yaptığı bir tarihte, toplu taşıma sektörüne yakınlığı ile bilinen www.teknokulis.com adlı internet sitesinde Hasan Genç imzasıyla 7 Mayıs 2013’de yayınlanan bir yazıda, ihalenin Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Atay’ın sözleşmenin imzalandığını söylediği tarihten çok önce sonuçlandırıldığı ve trambüs alımının resmen yapıldığı yazılmıştır."

"KAMU KAYNAKLARI VERİMLİ KULLANILMAMAKTADIR"

Saadet Partisi Malatya İl Başkanı Mehmet Asiltürk, trambüs ihalesine ilişkin yürütmenin durdurulması ve ihalenin iptali talepli dilekçesinin son bölümünde ise, Malatya Belediyesi’ne 2 yıl boyunca ulaşım hizmetleri konusunda profesyonel danışmanlık hizmeti veren ve trambüs sisteminin Malatya’nın dolaşım haritasına ve altyapısına uygun olmadığı gerekçesiyle, belediyenin trambüs projesini şiddetle eleştiren Şehir Plancısı ve Ulaşım Uzmanı Erhan Öncü’nün açıklamaları kaynak gösterilerek, belediyenin kamu kaynaklarını verimli kullanmadığı görüşüne yer verdi. Asiltürk, Kamu İhale Kanunu’nun, kamu kurumlarının kamuya ait kaynakları verimli kullanmayı emrettiğini hatırlatarak, trambüs sisteminin, deneme-yanılma yöntemiyle yapılacağına dikkat çekerek, kamu kaynaklarının israfının önlenmesi için ihalenin iptalini talep etti. 

FOTO NOTU: 46 trilyonluk ihaleyi kazanan firma tek bir örnek dahi üretmediği ve "nasıl bir model olacağı" konusunda basına herhangi bir görsel de vermediği için, bugüne kadar Türkiye'nin hiçbir ilinde kullanılmayan, ilk kullanıcı olacaklarını da ihale sonunda iftiharla açıklayan Belediye Başkanı Ahmet Çakır'ın fotoğrafıyla birlikte "böyle olabileceği" değerlendirilen "temsili" trambüs görseline haberlerimizde yer vermek zorunda kalıyoruz.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız