SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Çakmak Gazı Dahil..'

A- A+ PAYLAŞ

Emniyet Çocuk Şube Müdürlüğü, 18 yaşından küçük olanlara, çakmak gazı da dahil olmak üzere uçucu maddelerin satışının yasak olduğunu hatırlattı ve bu maddelerin çocuklara satılmaması için uyarıda bulundu. Bu konuda denetimlerin de sürdürüleceği bildirildi.

Emniyet Müdürlüğü'nün konuya ilişkin açıklaması şöyle:

"Artık tüm dünyanın bir sorunu haline gelen ve her çocuk için büyük tehlike oluşturan, çocuk suçlarında önemli bir artışın olduğunu araştırmalar göz önüne sermektedir. Burada ilginç ve korkutucu olan suçun niceliksel (sayısal) artışının yanı sıra niteliksel (özellik) değişimi ve artışıdır. Her geçen gün çocuklarımız için alınan bireysel ve hukuksal tedbirler karşısında çocuklarımız eğimlilik ve bağımlılık yönlerini kolaylıkla değiştirebilmekte, bağımlılık, tüm bu önlemler ve tedbirler karşısında adeta şekil değiştirerek karşı koymaya devam etmektedir.

Zamanının çoğunu sokakta geçiren veya sokakta ki ortamı evi gören çocukların, madde bağımlısı olmaya yatkın ve yakın oldukları görülmektedir. Bununla birlikte madde bağımlılığı sokaktan çıkarak evlere, hatta okulları tehdit etmektedir. Kullanılan maddenin bağımlılık yapması, uyuşturucu özelliği, halüsinasyonlar görmeyi sağlaması, ortamdan uzaklaştırma, sarhoşluk hissi, bayılma, duygusal değişimler vb. pek çok özelliği ve ailenin ilgisizliği, arkadaş çevresinin katalizör etkisi ile çocuklar bu tehlikeli durumlarla karşılaşmaktadırlar. Kolay elde edilebilen bu maddelerin başında Çakmak Gazı, Yapıştırıcılar, Tiner ve birtakım uçucu maddeler in geldiği bilinmektedir.

Ancak hukuksal ve sosyal olarak alınan bir takım önlemlerle, çocuklarımızın kısmen de olsa bu zararlı maddelere ulaşmalarının önü alınmaya çalışılmaktadır.. Bu sayede çoğu çocuğumuzun hayatlarının baharında yok olmalarının önlenerek toplumsal bilincin ve konu üzerinde hassasiyetin artması gerekmektedir.

Özellikle son günlerde çocuklarımız arasında yaygınlaşan ve bazı çocuklarımızın ölümü ile sonuçlanan çakmak gazı ve uçucu maddeleri çekme vakalarının ortadan kaldırılmasına yönelik olarak çıkarılan‘’5898 Sayılı Uçucu Maddelerin Zararlarından İnsan Sağlığının Korunmasına Dair Kanun’’yürürlüğe girmiştir. Bu kanunda belirtilen maddelerden; çakmak gazı ve diğer uçucu zararlı maddelerin, 18 yaşından küçük çocuklara satılmasının önlenmesine yönelik olarak TCK.194 ve ayrıca Valilik Makamınca Kabahatler Kanunu, Emre Aykırı Davranış, 32-1. maddeleri çerçevesinde 18 yaş altına ve seyyar olarak sokakta kontrolsüz satılmasını önlemeye yönelik tedbirler ve sınırlamalar getirilmiştir.

Ayrıca ilgili iş yerlerinin gerekli dikkat ve sorumluluğunun sağlanabilmesi için İşyerlerine ‘’Uyarı Levhaları’’ asılmış, ilgili kanun ve yönetmelikler hakkında bilgilendirici broşürler dağıtılmıştır.

Çocuklarımız için ölümcül tehlike arz eden bu maddelerin, satışı ile ilgili olarak gerekli hassasiyeti ve sorumluluğu göstermeyen işyeri sahipleri ve sokak satıcıları hakkında gerekli yasal işlemler yapılacaktır.

Malatya İl Emniyet Müdürlüğü olarak bu konu hassas bir şekilde takip edilmektedir."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız