SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Çalık İddiası Mecliste

A- A+ PAYLAŞ

Hükümetin, Çalık Enerji’ye ihalesiz olarak Samsun-Ceyhan petrol boru hattı projesini vermesinin ardından “Yenilenebilir Enerji Teşvik Yasa Tasarısını” TBMM Genel Kuruluna getirmeyerek geciktirmesi TBMM’de; “AKP hükümetinin kendine yakın şirketlere sağlanacak kolaylıklar için söz konusu tasarıyı rafta beklettiği” iddialarını gündeme getirdi.

Son haftalarda uluslararası alanda yapılan enerji anlaşmalarında “hükümete yakın” şirketlerin ihalesiz projelerde yer alması TBMM’de gerilime neden oldu. CHP İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde de söz konusu ilişkilere dikkat çekti. Rusya ile Türkiye arasında imzalanan enerji anlaşmalarında Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak'ın Genel Müdürü olduğu Çalık Enerji’nin Bakanlar Kurulu kararıyla ihalesiz olarak Samsun-Ceyhan petrol boru hattı projesini üstlendiğini anımsatan Ayhan, şunları kaydetti:

“Yapılan anlaşmadan da görüleceği üzere, AKP hükümetince, yerli ve yenilenebilir enerji, kaynakları bir kenara itilmiş, çok uluslu enerji tekellerinin istemleri doğrultusunda, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığı bir kez daha uluslararası anlaşmalarla garanti altına alınmıştır. Onca yasayı apar topar TBMM’den geçirmeyi sağlayan AKP hükümetinin, güneş, rüzgâr, jeotermal, biyo-atıklar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının, elektrik üretiminde kullanılmasını teşvik edecek Yenilenebilir Enerji Teşvik Yasa Tasarısını TBMM Genel Kuruluna getirmemiş olması, AKP hükümetinin kendine yakın kimi şirketlere sağlanacak kolaylıklar adına söz konusu tasarıyı rafta beklettiği iddialarına neden olmuştur.”

-“İLİŞKİ AÇIKLANSIN”-

Coğrafi konum gereği, Türkiye’nin güneş, rüzgar, su, jeotermal ve biyoyakıttan enerji üretebilmek için dünyanın birçok ülkesine göre avantajlı olduğuna dikkat çeken Ayhan, buna karşın potansiyelin kullanılmadığını söyledi. Son yılarda yaşanan elektrik kesintileri ve doğal gaz krizlerinin; ithal bağımlı enerji planlamalarının ve uygulamalarının ulusal güvenliği tehdit edebileceğini gösterdiğini kaydeden Ayhan, Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynaklarına “neden” yönelmediğini sordu.

Ayhan, Bakan Yıldız’dan “Yenilenebilir Enerji Kaynakları Yasa Tasarısının rafa kaldırılmasında; Çalık Holdinge ihalesiz verilen Samsun-Ceyhan petrol boru hattına petrol; Nükleer Santral ihalesinin de Rus-Türk ortaklığa verilmek istenmesi arasında bir ilişki var mıdır?” sorusunu yanıtlamasını istedi. Bakanlık tarafından, Türkiye’nin enerji envanterinin çıkarılıp çıkarılmadığının da açıklanmasını isteyen Ayhan, “Türkiye’nin rüzgâr, güneş, jeotermal gibi enerji potansiyelleri Avrupa ülkelerine oranla yüksek olmasına karşın, hükümetinizin yenilenebilir enerji alanında yavaş ve etkisiz bir politika izlemesinde çok uluslu enerji tekellerinin rolünün bulunduğu iddiaları doğru mudur?” dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız