SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Çalık, Sudan'da Rafineri Kuracak

A- A+ PAYLAŞ

Tartışmalı Samsun-Ceyhan ham petrol boru hattı projesiyle gündeme gelen Çalık Grubu, Sudan'da rafineri kurmaya hazırlanıyor.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'le birlikte Sudan'a giden ticaret heyetinde yer alan Çalık temsilcileri, Tüzmen aracılığıyla rafineri ihalesi için nabız yokladı. Sudan'da 28-29 Mart'ta yapılacak Arap Ligi'ne katılması beklenen Başbakan Erdoğan'ın da konuyu Sudan temaslarında gündeme getireceği öğrenildi.

İnşaat, tekstil ve enerjide hızla büyüyen Çalık Grubu, Ukrayna ve Türkmenistan'tan sonra, Sudan'da yatırıma hazırlanıyor. Tüzmen'in 130 işadamıyla gerçekleştirdiği Sudan gezisine, Çalık Gurubu adına İş Geliştirme Direktörü Muammer Altuğ katıldı. Grubun Sudan'daki iştiraki Gap İnşaat'ın üstlendiği 125 katlı binanın açılışı Tüzmen tarafından yapılırken, binanın maliyetinin 68 milyon dolar olduğu öğrenildi.

Çalık Grubu'nun Sudan'ın güneyinde kurulacak petrol rafinerisinin yapımına talip olduğu öğrenildi. Bu rafineri ihalesini Hindistanlı bir firmanın kazandığı, ancak taahhütlerini yerine getiremeyen firmanın devre dışı kaldığı kaydedildi.

Bu gelişme üzerine Sudanlı yetkililerle temasa geçen Çalık'ın teklifi olumlu bulundu. Çalık, Çinli firmaların da ilgi gösterdiği projeye, talip olduğunu Sudan'lılara Tüzmen aracılığıyla bir kez daha iletti.

Kurulacak rafinerinin maliyeti 600 milyon dolara ulaşacak. Görüşmeler olumlu sonuçlanırsa Çalık, projenin 110 milyon dolarlık bölümünü üstlenecek. Rafineri, günlük petrol üretim kapasitesi 550 bin ton varil olan Sudan'ın mevcut kapasitesini, günlük 300 bin ton varil artıracak.

FOTOĞRAF: Çalık Grubu'nun Malatyalı olan yönetim kurulu başkanı Ahmet Çalık..

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız