SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Çalık'a Rafineri İzni

A- A+ PAYLAŞ

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Ceyhan'da rafineri ve petro kimya tesisi kurmak için başvuru yapan Çalık-İndian Company'nin başvurusunu uygun buldu. İzni alan ve yönetim kurulu başkanlığını Malatyalı Ahmet Çalık'ın yaptığı Çalık Holding bünyesinde başta enerji olmak üzere birçok sektörde faaliyet gösteren şirketler yeralıyor.

EPDK'nın dün yaptığı kurul toplantısında, 5 milyar dolar yatırım ile 15 milyon ton kapasiteli rafineri ve petro kimya tesisi kurmak isteyen Çalık-İndian Company'nin başvurusu ele alındı. Grubun, Ceyhan'da rafineri ve petro kimya tesisi kurmasını uygun bulan kurul, 90 gün içerisinde ÇED raporu getirmesini istedi. EPDK ayrıca, raporun şirketten kaynaklanmayan bir sebeple 90 gün içerisinde getirilememesi durumunda ek süre verilebileceğini de karara bağladı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK), Ceyhan'da rafineri ve petro kimya tesisi kurmak için başvuru yapan Çalık-İndian Company'nin başvurusunu uygun bulmasının ardından konuya konuya ilişkin bir açıklama yapan Çalık Enerji Genel Müdürü Osman Saim Dinç, iç ve dış pazarın ihtiyaçlarına yönelik üretim yapacak rafineri için lisans başvurularının uygun bulunmasından mutluluk duyduklarını dile getirdi.

Dinç, "Lisansın alınmasından sonra çalışmalara başlayacağız. Ceyhan bölgesinde kurulacak tesislerimiz ile petrol ve petrokimya ürünlerindeki arz açığını karşılamayı hedefliyoruz. Hedefimiz sadece Türkiye'yle sınırlı kalmayıp bölgesel pazarı da kapsamakta. Entegre rafineri ve petrokimya kompleksiyle işlenmiş ürün ihracatı yapılabilme imkanına kavuşacağız. Bu, ülkemiz için de son derce önemli bir gelişmedir" dedi.

Öte yandan Ceyhan'da 2 milyar dolarlık yatırımla
rafineri kurmak için Petrol Ofisi de EPDK'ya başvurmuştu. Ancak kurul, POAŞ olarak bu şirketin rafineri lisansı alıp alamayacağı konusunda anlaşmazlık yaşadı ve konunun hukuki olarak değerlendirilmesine karar verdi.

Ayrıca, Socar-Turcas da Ceyhan'da rafineri için başvurmuştu. Ancak grubun eksik belgeleri nedeniyle başvurusu kurulda ele alınamadı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız