SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Çalışıyorlar Ama..'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Kadın Girişim Kurulu Başkanı Nursel Gökçe, "Kadınların yüzde 88’i ücretsiz aile işçisidir. Yani bu kadınlar çalışıyorlar ama sosyal güvenceleri yok artı çalıştıklarının karşılığını alamadıkları içinde gelecek güvenlikleri de yok" dedi.

Nursel Gökçe, yaptığı açıklamada, "2007 istihdam rakamlarına bakıldığında 257 bin kadının iş hayatından çekildiği görülmektedir. Demek ki kadınlar bu farklı kimlikleri yaşarken iş hayatından çekilmeyi tercih etmektedirler. Bu birazda yetiştirilme şekli ilkede ilgilidir. Ailedeki yönlendirme ve yetiştirme nasılsa o şekilde tercihini yapmaktadır. Ayakları üzerinde duran ekonomik özgürlüğe sahip bir kadın olması yönünde yetiştirilmişse tercihi de bu yönde olmaktadır. Bu tercihi yapamayan kadınlar var mı?" diye sordu.

İş hayatında kadın deyince kentsel alanda belirli iş alanlarında çalışan kadınların akla geldiğine dikkat çeken Gökçe, "Ya kırsal alandaki kadının durumu nedir. Türkiye'de kırsal alanda tarım sektöründe 8,5 milyon nüfus istihdam ediliyor. Bunun yüzde 51 ini kadınlar oluşturuyor. Asıl önemli konu ise kadınların yüzde 88’inin ücretsiz aile işçisi olması. Yani bu kadınlar çalışıyorlar ama sosyal güvenceleri yok artı çalıştıklarının karşılığını alamadıkları içinde gelecek güvenlikleri de yok. Erkeklerle birlikte aynı şartlarda çalışan kadın aynı zamanda evin temizliğinden, çocuklardan ve aile fertlerinin beslenmesinden de sorumludur. Bu gösteriyor ki sosyal yaşamda ve iş hayatında kadın ve erkek eşit değildir. Kadınların çalışma hayatına katılımı artıyor ancak eşitsizlik baki kalıyor" ifadelerini kullandı.
Bu olumsuz koşullara rağmen kadınların iş hayatında yerlerini son yıllarda çok daha yaygın bir şekilde almaya başladıklarına dikkat çeken Gökçe, şunları söyledi:

"Son 20 yıl içinde iş dünyasının yaşadığı beklide en büyük devrim kadınların çok yoğun bir biçimde iş yaşamına girmesidir. Endüstri toplumunun çalışan insan tipini erkekler oluştururken içinde bulunduğumuz bilgi toplumunda kadınlar ön plana çıkmaktadır. İş hayatında ağırlığın endüstriden, bilgi ve hizmet sektörüne kayması; pek çok işin tanımını şirketlerin yapısını ve işleyişini değiştirmiştir. Bilgisayar, iletişim, finans, sağlık ve eğitim sektörlerinin öne çıkmasıyla iş tanımlarında bilgiye dayalı yetkinlikler önem kazanmıştır. Eğitimleri ve uygun yetkinlikleri nedeniyle bilgi çağının meydana getirdiği bu yeni mesleklerin pek çoğunu kadınlar ele geçirmiştir. Erkek toplumun kadın yöneticiye alışması hiç kolay bir süreç değil ama kadınlarımız öz verili çalışmaları ile bu süreci çok hızlı bir şekilde aşacaklardır. Cumhuriyetle birlikte önemli mesafeler kat eden kadınlarımız olmakla birlikte bu gelişim ülkemiz için yeterli değildir. Yani kadınların iş alanında aldığı mesafe yeterli değildir."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız