SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Çalışmalar İftihar Kaynağı'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'nın Darende ilçesinde Darende Belediyesi ve Hulusi Efendi Vakfı tarafından "8. Darende, Somuncu Baba ve Hulusi Efendi Kültür Etkinlikleri" gerçekleştirildi.

Etkinliklere eski Devlet Bakanı Sadi Somuncuoğlu, AKP Genel Başkan Yardımcısı Necati Çetinkaya, AKP Malatya Milletvekilleri Öznur Çalık, Ömer Faruk Öz, Mehmet Şahin, AKP Sivas Milletvekili Selami Uzun, İçişleri Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Adnan Yılmaz, Kültür ve Turizm Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanı Faruk Şahin, Darende Kaymakamı Vural Karagül, Gürün Kaymakamı Davut Gül, Darende Belediye Başkanı İsa Özkan ile işadamları ve yurdun dört bir çok sayıda vatandaş katıldı. Somuncu
Baba ve Hulusi Efendi'nin dualarla anıldığı törenlerde her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği Somuncu Baba Külliyesine inşaatı başlatılan ilave caminin temeli atıldı. Temeli atılan camide mevcut camiyle birlikte aynı anda 5 bin kişinin ibadet edebileceği bir yer olacağı bildirildi. Yapılan dua ve temel atma merasiminin ardından Tohma Kanyonu'nun açılışı yapıldı.

Etkinliğe katılanlar, Somuncu Baba Araştırma ve Kültür Merkezi, Hasan Gazi Şehitler Abidesi, Darende Hulusi Efendi Devlet Hastanesi'ni gezdi. Etkinlikler kapsamında geliri Hulusi Efendi Vakfı'nın çalışmalarında kullanılmak üzere yurdun değişik yörelerinden getirilen yöresel ürünlerin satışının yapıldığı Yusuf Paşa Bedesteni'ndeki hayır çarşısının açılışı yapıldı.

Etkinliklerin konferans kısmında yapılan konuşmalarda Somuncu Baba ve Hulusi Efendi'nin manevi kişiliklerinin yanı sıra insanlığa hizmetleri anlatıldı.

AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık, halkın temsilcileri olarak üzerlerine düşen görevi layıkıyla yerine getirmeye çalıştıklarını söyledi. Çalık, "Darende'nin çok şanslı bir yer çünkü her konuda hizmet üreten Hulusi Efendi Vakfı gibi bir sivil toplum kuruluşu burada müthiş çalışmalar yapıyor. Vakıf Darende'nin sorunları ile o kadar yakından
ilgileniyor ki, bizlerin de sorumluluğumuzu paylaşıyorlar. Hulusi Efendi Vakfı'na tüm hizmetleri için canı gönülden teşekkürü bir borç biliyoruz" dedi.

AKP Sivas Milletvekili Selami Uzun ise, insan olarak herkesin öğrenmeye ve dinlemeye ihtiyacı olduğunu bu tür ortamların toplumların kültürel gereksinimlerini geliştirdiğini söyledi. Uzun, "Bir siyasetçi olarak şunu açıkça söyleyebilirim ki millet olarak dinlemeye çok az vakit ayırıyoruz. Az dinlediğimiz için bazı şeylerimiz eksik kalıyor" diye konuştu.

Somuncu Baba'nın Aksaray kolundan torunu olan Eski Devlet Bakanı Sadi Somuncuoğlu da, ikinci defa geldiği Darende'yi çok gelişmiş olarak bulduğunu buna en fazla etki eden faktöründe Somuncu Baba'nın civarındaki yerlere Hulusi Efendi Vakfı'nca güzel çalışmalar yapılmasından kaynaklandığını bunun bir iftihar kaynağı olduğunu söyledi. Somuncuoğlu, "Yıllar da asırlarda geçmiş olsa Somuncu Baba gibi manevi kişiliğiyle önder ve insanlığa kazandırdığı değerleri olan bir evliyanın anılıyor olması onun yüceliğini ortaya koymaktadır" şeklinde konuştu.

Harvard Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Carl Sherif El-Tobgui, Es Seyyid Osman Hulusi Efendi'nin hayatının kendisi için de ahlaki açıdan güzel bir örnek olduğunun zihninde yer ettiğini kaydederek, "Şahsi manevisi beni karanlıklar içinden aydınlığa doğru, ışığa doğru uçuşan kelebekler gibi çekti, çıkardı. Hulusi Efendi'nin en önemli özelliklerinden birisi ilmi, kalbi ve ameli hayatında kurmuş olduğu dengedir. O, maneviyat aleminin zirvelerine ulaşmış ve bu ask-ı ilahi ile çevresini irşad faaliyetleri ile aydınlatmaya gayret eden bir mürşidi kamildir. Aynı zamanda derviş kimliğinin ötesinde kendisini gerçekleştirmiş olduğu dev hayır projeleri ile nazari ufuklara sığmayan bir aksiyon adamı olarak görüyoruz" dedi.

Bu gün Amerika'da birçok sözde sufi cemaat olduğunu vurgulayan El-Tobgui, "Maalesef bunların birçoğunda İslam'ın omurgasını teşkil eden itikadi ve fıkhi yönler ihmal edilmiş, sadece ve sadece işin edebiyatı yapılmaktadır. Bu iş o noktaya varmıştır ki, bazen Müslüman dahi olmayan sufilere rastlamak mümkün hale gelmiştir. Oysa hepimizin bildiği gibi İslam hem şeriat hem de hakikat demektir. Ve bu ikisi bir denge içinde Müslüman'ın hayatında yer etmelidir. Bu birliktelik Hz. Peygamber'in ve ardından yüzyıllardır devam eden bir gelenekle perçinlenmiştir" diye konuştu.

Rotterdam İslam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Akgündüz de konuşmasında, Arşiv belgeleri ve yaptığı yeni araştırmalarla Somuncu Baba'nın bilinen iki oğlunun yanı sıra bir oğlu ve bir kızının daha olduğunu ortaya çıkardıklarını vurguladı. Akgündüz, "Allah'a hamd ediyorum ki, bugün Somuncu Baba'nın neslini sürdüren 3 torununu fasılasız olarak Rasulullah'a bağlama şerefine eriştim. Orijinali 6 metre uzunluğundaki şecere ile kesintisiz olarak bu soylu nesebin tüm fertlerinin yazılı olduğu evrak, araştırmalarımızı doğrulamıştır" dedi.

Prof. Dr. Akgündüz konuşmasının ardından Somuncu Baba'nın neslinden gelen eski Devlet Bakanı Sadi Somuncuoğlu, Hulusi Efendi Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı H. Hamidettin Ateş ve Ali Naki Ateş'i sahneye davet ederek takdim etti.

Türk Tasavvuf Musikisi sanatçıları Sami Savni Özer ve ezgi sanatçısı Umut Mürare'nin konser verdiği etkinlikte sema gösterisi yapıldı

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız