SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Cami Mimarisi Sorgulanmalı'

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:47:26
'Cami Mimarisi Sorgulanmalı'
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da, belediye binası ile MalatyaPark AVM arasındaki kamu arazisi üzerine, MalatyaPark ortaklarından işadamı Mehmet Kavuk tarafından AVM mimarisi ile bütünleşen bir mimari proje ile inşa edilmek istenen caminin mimarisinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından eleştiriye muhatap olduğu bir süreçte Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez “Yeni akım cami mimarisi yeniden sorgulanmalı ve dünyadaki örnekleri göz önünde bulundurularak yeniden tasarlanmalıdır” dedi. 

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, 6. Dini Yayınlar Kongresi kapanışında sonuç bildirgesini okudu. Cami mimarisi konusunun gözden geçirilmesi gerektiğini vurgulayan görmez, "'Yeni cami mimarisi Diyanet İşleri Başkanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve üniversitelerimizin öncülüğünde gerçekleştirilecek çalışmalarla yeniden sorgulanmalı ve dünyadaki örnekleri göz önünde bulundurarak yeniden tasarlanmalıdır" dedi. 

İslam Estetiği’nin Kaynağı Kur’an ve Peygamberin Mirasıdır

Grand Cevahir Otel Kongre Merkezi'nde 3 gün devam eden 6. Dini Yayınlar Kongresi sonuç bildirgesinin okunmasıyla sona erdi. Sonuç bildirgesini Diyanet İşleri Bakanı Mehmet Görmez okudu.

İslam sanat ve estetiğinden başlıca kaynağın Kur’an ve nebevi miras olduğuna dikkat çeken Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, “Kur'an, ebedi bir mesaj olarak estetik ve sanat olgusuna ontolojik bir değer atfetmektedir. Kur’an’da yer alan hüsün, cemal, zinet, bedi, halk gibi kavramlar İslam’ın estetik ve güzellik algısının temellerini teşkil eder. Hz. Peygamber, sözlerinde ve davranışlarında estetiğe önem vermiştir. İlk Müslüman nesiller sanat ve estetiğin öncü adımlarını atmışlar, onları izleyen kuşaklar, sanat ve estetiğin şaheserleriyle adeta yeryüzünü donatmışlardır. Ancak modern zamanlarda Kur’an-ı Kerim ve nebevi öğreti estetik açıdan yeterince tahlil edilememiştir. Bu bakımdan Kur’an-ı Kerim ve Hz. Peygamberin mesajları bu açıdan yeniden değerlendirilmelidir'' diye konuştu.

Sonuç bildirgesinde cami mimarisi ile ilgili maddeyi de okuyan Görmez, "'Yeni cami mimarisi Diyanet İşleri Başkanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve üniversitelerimizin öncülüğünde gerçekleştirilecek çalışmalarla yeniden sorgulanmalı ve dünyadaki örnekleri göz önünde bulundurarak yeniden tasarlanmalıdır. Bu hususta denetim vazifesi olan koruma kurullarında yeni bir yapılandırılmaya gidilmesi gerekmektedir'' ifadelerini kullandı.

Başbakan Mimariyi Beğenmemişti

Eylül ayında Malatya'yı ziyaret eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AVM'nin ortaklarından olan işadamı Mehmet Kavuk'un, AVM ile Belediye arasındaki kamuya ait alanda yaptırmak istediği caminin mimarisini beğenmemiş, Paşabahçe'deki eski Şişecam Fabrikası'na benzeterek, projenin yeniden yapılması yolunda görüş belirtmişti.

MAKET FOTO: Kavuk'un yaptıracağını belirttiği, ancak Başbakanın mimarisini beğenmediği caminin maket görüntüsü

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız