SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Camiye Mescit Hüllesi mi?

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:17:22
Camiye Mescit Hüllesi mi?
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Şire Pazarı’nda faaliyet gösteren ve aralarında TSO Meclis Başkanı Sami Payza’nın olduğu belirtilen bir grup işadamının Şire Pazarı Camii’ni yıkarak pazarın meydanını müşteriler için gezi alanı yapma planının sert tepki görmesi üzerine, kamuoyunun tepkisini dindirmek amacıyla Pazar meydanına yeni bir cami yapılacağına yönelik açıklamalar yapılırken, projeye dahil edilen yapının cami değil, minyatür bir mescid olduğu ileri sürülüyor.

Saadet Partisi Malatya İl Başkanı Mehmet Asiltürk'ün camiden arındırılmış Şire Pazarı Projesi'ni ortaya çıkarıp konuya ilişkin yaptığı sert eleştirilerden sonra, yaklaışk 250 kişinin namaz kılabildiği Şire Pazarı Camii'nin yıkılmasını talep eden işadamı grubunun, kamuoyunda oluşan tansiyonu düşürmek için, daha önce cami içermeyen projeye 30-40 kişinin namaz kılabileceği minyatür bir mescid eklediği öğrenildi.

Geçtiğimiz günlerde medyaya servis edilen mescidli projeye göre, yaklaşık 250 kişilik cemaatin rahatlıkla namaz kılabildiği Şire Pazarı Camii yıkılıyor, yerine küçücük bir mescid yapılıyor.

Böylelikle, caminin varlığı ile dükkanlarının görüntüsünün bozulduğunu, değer ve müşteri kaybına uğradığını düşünen bir grup işadamı, Şire Pazarı'nı camiden arındırarak ticari hedefine ulaşmış oluyor.

SP Malatya İl Başkanı Mehmet Asiltürk'ün caminin yıkılmasına karşı başlattığı muhalefetin yarattığı tepkiyi bir nevi camiye mescid hüllesi yaparak dindirmeyi amaçlayan projeye alelacele eklemlendiği açık olan proje, bir başkaalternatif de içeriyor.. Bu alternatife göre de, kolonlarının içindeki demirleri çürüyen, betonu dağılan fakat restorasyon projesi ile makyajlanan şire pazarı üst katından bir ya da iki dükkan yerinin camiye dönüştürülmesi öngörülüyor. Ancak, orta şiddetteki bir depreme karşı dayanıklılığı olamayacağı uzmanlar tarafından belirlenen böyle bir yapıda 250 kişilik bir cami eklemlenmesinin telafisi imkansız tehlikeler doğurabileceği belirtiliyor.

Bu nedenle, şayet mevcut caminin, yıkılacak ise, SP Malatya İl Başkanı Mehmet Asiltürk'ün önerdiği gibi, 'Yeni cami kendi yerinde ve mevcut büyüklükte inşa edilmek' zorunda olduğu belirtiliyor.

SP "YENİ CAMİ İÇİN GARANTİ VERİLMEZSE O CAMİYİ YIKTIRMAYACAĞIZ" DEMİŞTİ

Saadet Partisi Malatya İl Başkanı Mehmet Asiltürk, kısa süre önce Şire Pazarı Camii'nin önünde yaptığı açıklamada, öncülüğünü TSO Meclis Başkanı Sami Payza'nın yaptığı bir grup işadamının ticari amaçlarla Şire Pazarı Camii'ni yıktırmak için çaba harcadığını ileri sürmüştü. Şire Pazarı Camii’nin bölgenin cami ihtiyacı bakımından hayati önem taşıdığına vurgu yapan SP İl Başkanı Asiltürk, mevcut yerine yenisinin yapılmasına yönelik hukuki teminat verilmeden mevcut caminin yıkılmasının Hal Binası Camii’nin akıbetini paylaşması anlamına geleceğini kaydetmiş ve buna kesinlikle izin vermeyeceklerini vurgulamıştı.

Caminin yıkımının başlatılması için Malatya TSO Meclis Başkanı Sami Payza’nın Pazar esnafı ve cami imamı ile görüşerek, caminin kapı ve pencerelerinin sökülmesini istediğine dair bilgi edindiklerini ifade eden Mehmet Asiltürk, projeyi himaye edenlerin caminin yıkılıp yıkılmayacağı ya da yerine yenisinin yapılıp yapılmayacağı konusunda Pazar esnafına ve camiye ibadet edenlere sağlıklı bilgi vermediğini söylemişti

Projeyi yürütenlerin ve himaye edenlerin, cami konusunda kamuoyuna net ve doğru bilgi aktarmak zorunda olduğuna dikkat çeken Asiltürk “Bize ulaşan Şire Pazarı Restorasyonu Projesi’ne göre, cami yıkılıyor ve yerine yenisi de yapılmıyor. Bu projeye göre, Malatya Şire Pazarı adeta camiden arındırılıyor. Şayet bu proje nihai durumu yansıtmıyorsa, ilgililer ve sorumlular çıkıp kamuoyuna tatmin edici bilgi vermelidir. Aksi takdirde yeni bir caminin daha yıkılmasına seyirci kalmayacağız” demişti.

Mehmet Asiltürk, caminin yıkılmasına yönelik öncülük edenlerin cami imamından caminin kapı pencerelerin sökülmesi için talepte bulunduğunu öğrendiklerini de söylemişti.

CAMİ YIKMAK İÇİN SIRAYA GİRDİLER AMA MÜFTÜLÜK HALA SESSİZ!.

Bu arada Malatya'da son yıllarda oluşturulmaya başlanan cami yıkma geleneği konusunda konuşması gereken en önemli kurum olan Malatya Müftülüğü'nden ses seda çıkmaması ilginç bulunuyor.

Malatya TSO Meclis Başkanı ve bir grup işadamının Şire Pazarı Camii'ni, Malatya Belediyesi'nin de MalatyaPark AVM'nin manzarasını bozduğu gerekçesiyle Sümer Camii'ni yıkacağını açıklaması karşısında, camilerle hiçbir ilgisi yokmuşça sessizliğini koruması eleştiri konusu oluyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız