SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Can Kaybı Olmamasına Şükrediyoruz''

A- A+ PAYLAŞ

Merkez üssü Elazığ- Sivrice olan 5.9 şiddetindeki depremin zarara yol açtığı Pütürge ile Doğanyol ilçelerine helikopterle giderek incelemelerde bulunan Vali Halil İbrahim Daşöz, can kaybı olmamasına şükrettiklerini bildirdi. Bu arada AKP Milletvekilleri Ali Osman Başkurt ve Fuat Ölmeztoprak da, deprem nedeniyle birer açıklama yaptılar.

VALİNİN İNCELEMELERİ..
13.05’de meydana gelen, artçıları devam eden depremin ardından saat 15.30’da 2. Ordu Komutanlığı’na ait helikopterle bölgeye giden Vali Daşöz, akşam saatlerinde Malatya’ya döndü ve düzenlediği basın toplantısında, ilk hasar tespit sonuçları ve gözlemleri ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Vali Daşöz, depremin il merkezinin yanı sıra Doğanyol, Pütürge ve Kale ilçelerinde hissedildiğini, Pütürge’nin Deredüzü, Köklükaya, Örencik ve Yamaç köylerinde, Doğanyol ilçe merkezi ile Ulutaş Köyü Pazarcık Mezrasında hasar olduğunu bildirdi. Daşöz, Pütürge sınırlarındaki köylerde 9 evin yıkıldığına ve ayrıca çeşitli oranda hasarlı binalar bulunduğuna, Doğanyol Pazarcık mezrasında 1 evin oturulamaz hale geldiğine, ilçe merkezinde Telekom ve PTT binasının hasar gördüğüne ilişkin bilgiler aldıklarını belirtti ve şöyle devam etti:

“Ben öğleden sonra Ordumuzun sağlamış olduğu helikopter ile yöreye gittim. Burada özellikle Deredüzü Köyünde inceleme imkanı oldu. Dağlık bir köyümüz ve hala etrafı karla dolu bir köyümüz. 4-5 evi inceledim hepside hasarlıydı. Örencik Köyü’ne inmek istedik ancak hem karanlığın yaklaşması hem de eğimli bir arazi olması nedeniyle oraya inemedik. Karanlık nedeniyle diğer köylere inemedik. Doğanyol merkeze indik. PTT ve Telekom binasını inceleme imkanımız oldu.

Doğanyol ve Pütürge köylerimizde alınan tedbirlerle yöreye çok sayıda çadır sevkiyatı yapıldı. Ayrıca kaymakam arkadaşlarımız ve diğer iş makineler yöreye yönlendirildi. Köylülerimizle , muhtarlarımız ile de temas kuruldu. Benim kendi görüşmelerimde de aynı şeyi söyledim. Tabii deprem kötü bir afet, çok olumsuz bir afet. Ama şuna şükrediyoruz, can kaybının olmamasına şükrediyoruz. Mal kaybını devletimiz bir şekilde telafi eder. En hızlı şekilde orada hareket ediyoruz. Hasar tesit ekibimizde yöreye gitmiştir. Yarın aydınlıkta yoğun bir şekilde bütün noktalarda çalışmalar başlamış olacaktır.

Evleri hasarlı olan vatandaşlarımızın evlerinde konaklamamalarını istiyoruz. Zaten köyde genelde akrabası.Güvenli yerlerde konuklamalarını istiyoruz. Depremin artçıları olabilir, olmaktadır. Bu şekilde evlerinde hasarlı olanların evlerinde barınmamalarını istiyoruz.

Ben tekrar geçmiş olsun diyorum. Tedbir noktasında hızlı bir şekilde hareket ediyoruz.”

SORULAR VE YANITLAR..
Valiye sorulan sorular ve yanıtları da şöyle:

Soru : Çadırda kalan var mı ?
Vali: Şu an itibariyle yok. Her ihtimale karşı yarın, hasarın boyutu da daha iyi belli olur. Her binayla ilgili olarak çalışma takdir edersiniz ki yapılmış değildir. Tedbir olarak Pütürge ve Doğanyol’a Kızılay’ın çadırları, battaniye ve katalitik sobalar gönderilmiştir. Binalarda hasarı olanların o binalarda kalmamalarını rica ettik. Onlarda bu konuda bilinçli, komşu ve akrabaları ile beraber kalacaklar. İlçe merkezine götürelim dedik, akrabalarının yanında kalacaklarını belirttiler.

Soru : Ankara’dan bir yardım geldi mi ?
Vali:Hayır şu anda yok. Görüşmelerimiz devam ediyor Rapor ediyoruz. Bunun Bayındırlık boyutu olacaktır hasar konusunda. Başka noktalarda da ihtiyaç olursa bütün bu kriz noktalarıyla temas halindeyiz. Özel bir ihtiyacımız yok.

En çok etkilenen köy Deredüzü Köyü. İfade edildiğine göre en çok etkilenen köylerimizden biri. Ben hasarlı binaların büyük bölümünü gezdim. Tabii bu teknik bir iş. İlk bakışta bayağı hasarlı olanlar var.

Yöreye Silahlı kuvvetlerimizin Ordumuzun helikopteri ile gittim. Buradan başta saygı değer Ordu komutanımız olmak üzere Kurmay Başkanımıza, ve bizim bu zor işimizi kolaylaştıran değerli komutanlarımıza ve pilotlarımıza özellikle teşekkür ediyorum. Bu olayın hem silahlı kuvvetlerimiz açısından hem devletimiz açısından yöre halkı tarafından çok büyük taktirde karşılandığını, şahsen benim acımdan da çok mutluluk ve gurur verici olduğunu da belirtmek istiyorum.

Soru : Sizler helikopter ile gittiniz. Merkezde yakınları olanlar vardı bilgi almak istiyorlardı, yollar gitmeye elverişsiz miydi ?
Vali: Yollar açık. Bizim helikopter ile gidişimiz yöreye hızla ulaşma ve karanlığa kalmamak içindi.

KAYMAKAM: CİDDİ HASAR VAR..
Bu arada, Doğanyol Kaymakamı Erdinç Yılmaz, köylerde ciddi hasar olduğuna ilişkin bilgiler aldıklarını, ilçeye gelen ekiplerin Perşembe sabahtan itibaren tek tek köyleri dolaşarak tespit yapacaklarını, detaylı sonucun bu incelemelerin ardından ortaya çıkacağını söylerken, aynı durumun Pütürge için de geçerli olduğu yetkililerce ifade edildi.

MİLLETVEKİLLERİNİN AÇIKLAMALARI..
AKP Milletvekili Ali Osman Başkurt'un, depremle ilgili açıklaması şöyle:

"Merkez üssü Elazığ olan 5.9 şiddetindeki depremin Malatya ile Doğanyol ve Pütürge ilçelerinde hissedilmesi ve zarara yol açmasından ötürü tüm hemşehrilerime geçmiş olsun diliyorum. Deprem haberini aldıktan sonra başta Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak olmak üzere Afet İşleri Genel Müdürlüğü Malatya Valiliği, Pütürge ve Doğanyol Kaymakamlarımız, ilçe belediye başkanı ve parti yöneticilerimizle haberleşmeye geçtim. Yetkililerden depremin boyutu ve yol açtığı hasarlar konusunda bilgi aldım. Vatandaşlarımızın depremden mağdur olmaması için gerekli girişimlere hemen başladım. Depremin hemen ardından devletimizin yetkili birimleri bölgeye hareket etmiştir. Teknik heyetin hazırladığı rapor sonucuna göre zarara uğrayan vatandaşlarımızın mağduriyeti en kısa zamanda hükümetimiz tarafından giderilecektir”

AKP Milletvekili Fuat Ölmeztoprak da, deprem nedeniyle şu mesajı gönderdi:

"Pütürge ve Doğanyol ilçelerimizde bugün saat 13.05 de meydana gelen deprem felaketini derin bir üzüntü ile öğrenmiş bulunmaktayım. Deprem nedeniyle herhangi bir can kaybının olmaması ise en büyük tesellimiz olmuştur.

Böylesine doğal afetlerin bir daha tekrarlanmamasını Cenab-ı Hak’tan niyaz eder, her iki ilçemizde meydana gelmiş olan maddi hasarların giderilmesi hususunda 59.Cumhuriyet Hükümetimizin gerekenleri en kısa zamanda yerine getireceğinden ve bizlerinde bu yönde elimizden gelen tüm gayretleri sarf edeceğimizden aziz hemşehrilerimizin emin olmalarını isterim,.

Bu vesileyle, Pütürge ve Doğanyol ilçelerimizde bulunan vatandaşlarımız ile tüm Malatyalı hemşehrilerime geçmiş olsun dileklerimle selam ve saygılarımı sunuyorum."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız