SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Canavar Dün Neyse,Bugünde O'

A- A+ PAYLAŞ

Mustafa Kemal Atatürkün ulusal kurtuluş mücadelesini başlatmak için Samsun'a çıkışının 91. yıldönümü olan Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı Malatya'da da kutlandı.

Törenlerin ilk bölümü 09.00'da Atatürk Anıtı'na çelenk sunulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı eşliğinde göndere bayrak çekilmesiyle gerçekleşti.

Kutlama töreninin ikinci bölümü İnönü Stadı'nda gerçekleşti. Buradaki kutlamalara Vali Ulvi Saran, 2.Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Hasan Fehmi Canan, Belediye Başkan Vekili Ertan Mumcu,7.Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Yılmaz Özkan, 2.Ordu Harekat Kurmay Yarbaşkanı Tuğgeneral Avni Angun, 2.Ordu İdari Kurmay Yarbaşkanı Kurmay Albay Necdet Tuna, Cumhuriyet Başsavcısı Ali Ceyhun Ceylan, Adli Yargı Adalet komisyonu Başkanı Orhan Erdim askeri ve mülki erkan ile vatandaşlar katıldı.

Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bulut törendeki konuşmasında, " Doksan bir yıl önceydi.Ülkemizin semalarında kara bulutlar dolaşıyordu.Anadolu insanı kurtuluş için bir umut,bir ışık bekliyordu.Ülkemiz dört bir yandan işgal edilmiş, milletimiz kadın, yaşlı, hasta? çocuk demeden katlediliyor, şehirler yakılıp yağmalanıyordu. Fransızlar Adana ve Hatay'a;İngilizler Urfa,Mardin ve Merzifon'a ;İtalyanlar Antalya'ya; 15 Mayıs 1915'te Yunanlılar İzmir'e girdiler.Böylelikle yurdumuz paylaşılmış ordularımız dağıtılmıştı.İstanbul Boğazı düşman gemileri ile kuşatılmıştı.Anadolu ağlıyor,anneler çaresizlik içinde elleri duada karıncalanmış kurtuluş bekliyordu .Güçlü,korkusuz ve tok bir ses bekleniyordu.Öyle bir ses ki;düşmana korku salacak, milletimize ümit olacaktı. Ve nihayet beklenen ışık Samsun'dan ve beklenen ses Sivas'tan geliyordu. "Ya İstiklal,Ya Ölüm". Bu ses gök kubbeyi sarsıyor, dalga dalga Anadolu'ya yayılıyordu.Bu ses Trablusgarp"ta,Birinci Dünya Savaşında ve Anafartalar'da düşman güçlerini yenen Mustafa Kemal'in sesi idi.Artık yeniden umutlar yeşermiş,Türk Milleti yeniden şaha kalkmış ve düşmana hakkettiği dersi vermek için yeniden tarih yazmaya başlamıştı. Sürü gibi önüne kattığı düşman kuvvetlerini kahramanca savaşarak yurdumuzdan kovmuştu."dedi.

Bulut, konuşmasında daha sonra şunları ifade etti:

“Sevgili Gençler;
İnanıyoruz ki; bir gün aynı şartlar ile karşı karşıya kaldığınızda atalarınızdan aldığınız güçle aynı kahramanlığı göstereceksiniz.Şunu asla unutmamalıyız kimsenin toprağında gözümüz olmadığı gibi hiçbir kimseye verecek bir karış toprağımız da yoktur.Bizler yeryüzünde barışın elçileri ve teminatıyız.Medeni geçinen dünyanın bizden öğrenecekleri çok şey var. Yakın tarihte yeryüzünde işledikleri vahşeti dünya gördü.Ve gördük ki onların dünyasında hiçbir şey değişmemiştir. Dün kandan beslenen tek dişi kalmış canavar dün ne idiyse, bu gün de odur. Değişen tek şey arkasına sığındıkları ve kendilerinin asla inanmadıkları yaldızlı sözlerdir.Hile ve entrikalarla dünyayı kana bulayan bu sinsi güçlerin ülkemiz üzerindeki hain emelleri asla gerçekleşmeyecektir. Onlara diyoruz ki;bize dönün.Bizden öğreneceğiniz çok erdemler var. Bizim kurduğumuz medeniyete insanlık bu gün dünden daha çok muhtaçtır. Dostluk, kardeşlik, barış,insanlık nasıl olur tarihimize bakarak öğreniniz.Mutlu bir dünyanın kuruluşu büyük Türk gençliğinin öncülüğünde olacaktır.

Sevgili Gençler,
Size Kurtuluş Savaşını adım adım anlatacak değilim.Ancak size şunu anlatmak zorundayım. Anadolu'yu taşı ile,çayı çeşmesi ile değiştirerek ve bütün bunları kendi kültür teknesinde yoğurup Türkün ebediyen yeniden yaşayabileceği mukaddes ve bölünmez vatan haline getiren başta Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk ve O'nun kahraman Mehmetçiklerini unutmamalıyız.Ülkemizi çok sevdiğimizi çok çalışarak kanıtlamalıyız. Devletimizin size sağladığı eğitim imkanlarını dolu dolu kullanarak yararlanmalısınız.Çağın gereklerine göre kendinizi yetiştirmelisiniz. Spor yapıp sağlam bedenli, becerikli ve başarılı gençler olmalı, sigara, içki,kumar gibi kötü alışkanlıklardan sakınmalısınız. ‘Malatya Okuyor’ kampanyasına yürekten katıldığınızı biliyor ve sizi kutluyorum.”

“Sevgi, saygı, hoşgörü ve uzlaşma kültürü içinde üstesinden gelinemeyecek bir sorun yoktur” diyen Bulut gençlere hitaben konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

“Birlik ve bütünlüğümüze yönelik her türlü saldırı veya tehdit karşısında daha fazla kenetlenerek hiçbir kimsenin,hangi amaçla ve ne şekilde olursa olsun,huzur ve güvenliğimizi bozmasına fırsat vermemeliyiz.Ülkemizi bekleyen iç ve dış tehlike odaklarına karşı her zaman uyanık olmak Türk gençliğinin görevidir.Vatanın bağımsızlığı,tehlikesi söz konusu olduğunda, tıpkı kurtuluş savaşımızda olduğu gibi,her türlü farklılığımızı renklerin uyumu gibi birleştirip yine tek yürek olabilmeliyiz.Yüzyıllardır ayrılmaz bir parçamız olan,Anadolu'nun her karış toprağında alın teri olan aziz milletimizin siz torunlarının bu bilinçte olması gerekmektedir.Bu duygu ve düşüncelerle; Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramınız kutlu olsun!”

Törende öğrenciler adına konuşma ile Atatürk’ün Gençliği Hitabı ve Gençliğin Ata’ya Cevabı’nın okunmasıyla devam etti.

Geçiş töreninin ardından öğrenci gruplarının gösterisiyle tören sona erdi.

Bu arada, önceki yıllarda İnönü Stadı'nın tribünlerinin dolu olmasına karşın, bu yılki kutlamalarda tribünlerin boşluğu dikkat çekti.

ÇALIK'IN MESAJI..
Öte yandan AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık, 19 Mayıs dolayısıyla yayınladığı mesajda "Dönemin ağır şartlarına rağmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde vatan topraklarını canları pahasına müdafaa eden milletimizin azim, inanç ve fedakârlıklarının, dönemin işgalci güçlerine karşı direnişlerinin, tarihte eşine az rastlanır bir destanın başlangıcıdır 19 Mayıs.

Maddi ve manevi tüm imkânlar seferber edilerek kurulan Türkiye Cumhuriyeti gençlerimize emanet edilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk “Gençler cesaretimizi takviye ve idame eden sizlersiniz. Siz, almakta olduğunuz terbiye ve irfan ile insanlık ve medeniyetin, vatan sevgisinin, fikir hürriyetinin en kıymetli timsali olacaksınız. Yükselen yeni nesil, istikbal sizsiniz. Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve yaşatacak sizsiniz.” sözleriyle yeni nesle olan güvenini ve inancını ifade etmiştir.

Bu duygu ve düşüncelerle, Ulusumuzun bağımsız ve özgür yaşama kararlılığının bir göstergesi olan 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramını en içten dileklerimle kutluyor, Kurtuluş Savaşı'nın tüm kahramanlarını, şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet, minnet ve gönül borcuyla anıyor, en derin sevgi ve saygılarımı sunuyorum."dedi.

HABER-FOTO: Selahattin GÖKATALAY

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız