SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Çantama Bomba Düzeneğini Koydum Ve.."

0
Güncellendi - 2016-07-01 18:32:00
A- A+ PAYLAŞ

  • Malatya MYO Güvenlik Bölümü öğretim üyesi Sayın, 2011 yılında İstanbul Atatürk Havalimanı'nda, kendisinin de katıldığı güvenlik testini anlatırken, bu havalimanının güvenliğinin tek merkezden kontrol edilmesi gerektiğini söyledi..

Yüksek Lisans tezini 2011 yılında İstanbul Atatürk Havalimanı’nda giriş güvenliği üzerine yapan İnönü Üniversitesi Malatya Meslek Yüksek Okulu Mülkiyet Koruma ve Güvenlik Bölümü Öğretim Üyesi Ahmet Kenan Sayın, havalimanlarında gördükleri en büyük eksikliğin güvenlik yapılanmasının tek bir merkezden kontrol edilmemesi olarak gördüklerini söyledi.

İstanbul Atatürk Havalimanı’nda gerçekleştirilen canlı bomba eyleminin ardından güvenlik zafiyetinin yaşanıp yaşanmadığı tartışmaları sürerken, 2011 yılında Atatürk Havalimanı’nda konuyla ilgili tez hazırlayan Malatya Meslek Yüksek Okulu Mülkiyet ve Güvenlik Bölümü Öğretim Üyesi Ahmet Kenan Sayın, son saldırı ile birlikte ek tedbirler alınması gerektiğini söyledi.

Havalimanlarına giren yolcuların ve araçların girişten itibaren izlenmesi gerektiğini belirten Sayın, “Belki tüm araçları kontrol etmek büyük bir zaman kaybı olacak, ancak bazı araçlarının polis veya özel güvenlik tarafından kontrol edilmesi gerekir. Bunların da silahlı ve eğitimli personel olmaları lazım. Bu şekilde bir kontrol gerekli havalimanlarında” diye konuştu.

Hava meydanlarının çok karışık olduğunu ve güvenlik açısından zor alanlar olduğunu ifade eden Sayın, “Tez çalışmamızda en büyük eksiklik olarak gördüğümüz şey havalimanlarında güvenlik yapılanmasının tek bir merkezden değil de birkaç merkezden yönetilmesi. Yani bir özel güvenlik şirketine bağlı çalışanlar var birde polis var. Yani havalimanlarında tek bir güvenlik merkezi olması lazım, tek bir güvenlik yöneticisinin bulunması lazım, bu çok başlılığı engellemek gerekiyor. Çünkü bu güvenlik zafiyetlerine yol açabiliyor” ifadelerine yer verdi.

"Denetlemeler sıklıkla yapılıyor"

2011 yılında hazırladığı tez sırasında başından geçen bir olayı da anlatan Sayın, zaman zaman havalimanına bomba düzeneğinin sokulmak istenerek güvenlik açığının denetlendiğine şahit oldu. Polisin kendi hazırladığı bomba düzeneğini denetleme kapsamında havalanına sokmak istediğini belirten Sayın, “Bir gün ben bu senaryo içerisinde terörist rolü oynadım. Çantamın içerisine bomba düzeneği konuldu ve girişin çok yoğun olduğu Atatürk Havalimanın kapısından girmem istendi. Ben çantamla beraber bombayı bir terörist gibi içeriye sokmaya çalıştım fakat özel güvenlik memuru X-ray cihazında tarama yaparken bombayı tespit etti hemen polise haber verdi. Bu süreçte polisler devreye girerek bunun bir denetim olduğunu söyledi. Bu gibi denetlemeler sıklıkla yapılıyor” şeklinde konuştu.

Atatürk Havalimanı'nın çok karışık ve büyük bir havalimanı olduğunu aktaran Sayın, “Gerçekten güvenliğin sağlanmasının zor olabileceği bir havalimanı, bu açıdan havalimanın hem mülki amirliği kontrolünde daha düzenli yönetilmesi gerekiyor hem de güvenlik kameralarının yerlerinin çok hassas bir şekilde tespit edilmesi gerekiyor. Biz tespitlerimizde Atatürk Havalimanında bunlar yapılmıştı, Atatürk Havalimanı çok karışık ve büyük olmasına rağmen güvenlik açısından bu gibi önemli olan noktalara çok dikkat edilmişti” ifadelerini kullandı.

Özellikle Avrupa’da havalimanlarının ilk girişinde kapı kontrol noktalarının ve özel güvenlik görevlilerinin kaldırılması, bunun yerine kameralarla takip sisteminin konulması gibi bir çalışmanın olduğunu hatırlatan Sayın, “Tabi bu ne kadar etkili olacak veya terör saldırısında ne kadar etkilidir bu tartışılır” dedi. Son yaşanan terör saldırısında güvenlik zafiyetinin olmadığını düşündüklerini belirten Sayın, ancak ek güvenlik alınmasının gerekli olduğunu dile getirdi.

Teröristlerin havalimanına taksi ile geldiklerinin ortaya çıktığını kaydeden Sayın, bu nedenle özellikle taksilerin getirdiği yolculardan şüphelilerin kontrol edilmesinin sağlanması gerektiğini söyledi. Atatürk Havalimanı’nın güvenlik yönünden son derece iyi bir havalimanı olduğunu anımsatan Sayın, “Fakat kapı kontrol noktalarının o dönemde özellikle 2010’da alınan bir kararla tamamen özel güvenliğe bırakılması ve dünyadaki gibi ilk kapı giriş noktalarının kaldırılması söz konusuydu. Bizim çalışmalarımızda ve oradaki güvenlik uzmanlarımızda aldığımız tecrübe sonucunda ve tezin sonuç kısmında şöyle bir şey çıktı. Özellikle terör örgütlerinin hedefi olan bir havalimanında giriş kapı kontrol noktaları çok önemli bir görev üstleniyor. Tezimizde tüm hava meydanının korunması açısından bu sonuç ortaya çıktı” şeklinde konuştu.

iha

YÜKSEK LİSANS TEZİNİ 2011 YILINDA İSTANBUL ATATÜRK HAVALİMANI’NDA GİRİŞ GÜVENLİĞİ ÜZERİNE YAPAN İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ MALATYA MESLEK YÜKSEK OKULU MÜLKİYET KORUMA VE GÜVENLİK BÖLÜMÜ ÖĞRETİM ÜYESİ AHMET KENAN SAYIN, HAVALİMANLARINDA GÖRDÜKLERİ EN BÜYÜK EKSİKLİĞİN GÜVENLİK YAPILANMASININ TEK BİR MERKEZDEN KONTROL EDİLMEMESİ OLARAK GÖRDÜKLERİNİ SÖYLEDİ. (BARIŞ TÜREL - CAHİT ÖZÇELİK/MALATYA-İHA)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

12 yorum yapılmış

  • Özgül karakaş (5 yıl önce)
    Basarilarinın devamini dilerim yolun açık olsun inşallah
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Kumsal (5 yıl önce)
    Riskli bölgeler kapsamında olan Havalimanlarimizda öncelikle Müdür Amir Şef vb. Kişilerin estirdiği terörü ve mobingi engellemek gerekiyor gerisini adım gibi eminim ki görevli özel güvenlik olsun polis olsun yada tüm personel halleder Saygılar.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Ahmet SAYIN (5 yıl önce)
    Bu alanı ve konuyu seçtiğimde ''tez çalısmalari sadece birkaç kişi tarafından okunur bu kadar önem verme..." dediler ANCAK Bu tez çalışmasını yüzlerce kişi okudu ve yararlandı.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • İbrahim çakmak (5 yıl önce)
    Kesinlikle öğrenciniz olmaktan gurur duyuyorum. Bilginin yanı sıra hayata dair önemli notlarınızla attığımız adımları daha da sağlamlaştırmamız bizim için büyük bir şans. Çalıştığım kurumda sizden öğrendiklerimizi uygulamak kesinlikle bir adım öne atıyor. Herşey için teşekkür ederim kıymetli hocam.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Teşekkür ederim . Selamlar
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hüseyin ürkmez (7 yıl önce)
    Ana giriş kapilari insansiz cihazlarla donatilmali her hangi bir tehtit te kapi otomatik kapanmali böyle bir cihaz üzerinde calisilmali bence . Ahmet hocam sizinle gurur duyuyoruz
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Sağol Hüseyin....
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ahmet (7 yıl önce)
    Öncelikle İHA yetkilileri ve Malatyahaber çalışanlarına haberimizi sundukları için teşekkür ediyorum. Bir Havalimanı güvenliğini kısıtlı bir röportaja sığdırmak zor. Bu nedenle belirtilmesi gereken birçok sorun ve konu başlığı var.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • emre tufan (7 yıl önce)
    Sizin öğrenciniz olmanın gururunu taşıyoruz hocam çok şey öğrendik sizden Allah razı olsun.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ahmet Sayın (7 yıl önce)emre tufan isimli kullanıcı yorumuna
    Teşekkür ederim.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Bülent ÖZDEMİR (7 yıl önce)
    Yapılan bir tez çalışması sonucu elde edilen bilgi ve tecrübenin paylaşımı olmuş..Toplumsal duyarlılık ve bilinçli olmak adına çok teşekkürler...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • hasan (7 yıl önce)
    Havalimanları metro istasyonları tren garları oto garlar benzeri kalabalıklı yerlerin, güvenliği ancak teknoloji ile sağlanır. örneğin havalimanın 200 veya 500 metre uzağında araç giriş kapıları yapılır her türlü patlayıcı ve silah algılayacak hatta havaliman daki gibi valiz çanta ve koli içindeki görüntüsün verdiği gibi arabanın içinde ki eşyanın görüntüsünü verebilecek teknoloji cihazlar geliştirilmeli güvenlik ancak bu şekilde sağlanır. Polisin arama sile devriye gezme sile güvenlik sağlanamaz
    %100
    %0
    Yanıtla