SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Çaput Satarak Başladım'

A- A+ PAYLAŞ

Malatyalı İşadamları Derneği MİAD'ın 10. Fikir Platformu'nun konuğu Polisan Holding yönetim kurulu başkanı Necmettin Bitlis oldu. Bitlis, yaşam deneyimlerini anlattı.

Bitlis'in katıldığı toplantıya ilişkin olarak MİAD'ın yayınladığı bülten şöyle:

"Türkiye’nin bu kadar çok üniversite mezununa ihtiyacı olmadığını belirten ve üniversite bitirmiş kişilerin kendisi istese dahi işçi gibi çalıştırılmasının zorluğuna değinen Polisan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Necmettin Bitlis, ailelerin ve öğretmenlerin gençleri doğru yönlendirmelerini istedi

Boyadan tekstile, liman işletmeciliğinden makineye pek çok alanda faaliyet gösteren Polisan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Necmettin Bitlis “Türkiye’de hala ara eleman sorunu var” dedi.

MİAD (Malatyalı İşadamları Derneği) çatısı altında yer alan ve başkanlığını işadamı Onur Karadağ’ın yaptığı GENÇ MİAD Yürütme Kurulu’nun organize ettiği 10. Fikir Platformu toplantısının konuğu olan ve ‘yaşam’ deneyimlerini MİAD üyeleri ile paylaşan Polisan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Necmettin Bitlis, Türkiye’nin bu kadar çok üniversite mezununa ihtiyacı olmadığının altını çizerek sanayinin hala ara eleman sıkıntısı çektiğini belirtti.

“Deneyimlerin bana şunu gösterdi. Üniversite mezunu olan bir kişi kendisi istese dahi işçi olarak çalışamıyor ve o işyerinin ahengi bozuluyor. Biz bunu yaşadık. Şimdi işçi olarak meslek okulu çıkışlıları ve ilköğretim mezunlarını alıyoruz” diyen Necmettin Bitlis konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Atalarımız boşuna ‘sen ağa ben ağa inekleri kim sağa’ dememişler. Eğitim elbette ki şart ama ‘ille de üniversite’ diye tutturmak yanlış. Ülkenin şartları neyi gerektiriyorsa o yönde çocukları şekillendirmek gerekir. Almanya gibi sanayi toplumlarında bu böyle. Sanayiciler ara eleman açığı var diyor. Bununla ilgili çalışmalar yürütüyor, ailelerin ve öğretmenlerin de bunu dikkate alarak çocukları yönlendirmeleri gerekiyor. O okullardan çıkan gençlerimiz işsiz kalmıyorlar”

Meslek liselerinde okuyan gençlerin haftanın iki günü işyerlerinde staj yapmalarını sağlayan yasanın çıkmasında mütevazi davranarak “sanırım biraz payım olmuştur” diyen Necmettin Bitlis gelişmeleri şöyle özetledi:

“Yasa Metin Emiroğlu’nun Milli Eğitim Bakanlığı döneminde 1985-86’da çıktı. Şirketimizin iş hukuku avukatlığını yaparken ara elman sorununu sık sık konuşuyorduk. Almanya’ya yaptığım bir ziyarette sistemi incelemiştim. Kendisine de anlatmıştım. Bakan olduktan sonra Almanlar’dan sistemin Türkiye’de de kurulmasını istemiş. ‘kolay değil’ yanıtını alınca bir gün beni telefonla aradı ve gülerek ‘inekleri kimin sağacağını buldum’ dedi. Sonra da staj yasası çıktı. Bugün gençler hem mesleği yerinde öğreniyorlar hem de okurken az da olsa para kazanıyorlar.”

1928 Malatya doğumlu olan kendi deyimi ile “Çaput” satarak işe başlayan ve bugün bünyesinde bin 500 kişi istihdam eden Polisan Holding’in Yönetim Kurulu Başkanlığını yapan Necmettin Bitlis başarısının ipuçlarını sıraladı.

“Biz 1992 yılında 35 milyon dolarlık ihracat yapan parmakla gösterilen ender şirketlerden biriydik. Yine 1986 yılında İspanya’ya yaklaşık 1.5 milyon dolarlık Know-How ihraç ettik. Bugün kendi makinesini kendi üreten geliştiren firmalardan biriyiz. 82 yaşındayım ve işimin başındayım. Biraz geç kalsam ‘acaba bir şey diyen olur mu? diye düşünürüm’ Her yıl Anadolu’daki bayilerimi dolaşırım. Mayıs ayında yine turlamalarım başlayacak. Onlarla yaptığım sohbetler hem aramızdaki bağı güçlendirir hem bana şevk verir.

Kapım herkese açıktır. Gelen herkesle birebir konuşurum. Büyüklük Allah’a mahsustur. En büyük ibadet çalışmaktır. İnsanlara iş ve aş kapısı açmaktır. Zaman ve zemine uymak, yenilikleri görmek ve yeniye açık olmak çok önemli. Peygamber Efendimizin ‘İlim Çin’de bile olsa alınız’ sözü bunu çok güzel açıklıyor. Elbette ki fırsatları görüp değerlendirmek, şans, yardım, çevre çok önemli ama kişinin hayata bakışı ve beklentisi de belirleyici. Eğer lise ikinci sınıfta öğretmenimle takışıp okulu bırakmasaydım bugün sanırım sanayici değil devlet kademelerinden emekli biri olurdum.”

MİAD Başkanı Yunus Akdaş ise Necmettin Bitlis’in hem Malatya hem de İstanbul ve Kocaeli’de çok sayıda okul yaptırdığının ama bunlardan hiç söz etmediğinin altını çizerken İstanbul Büyükşehir Belediyesi Danışmanı Tülin Ersöz de Mardin ve Beyoğlu’nun sokaklarının güzelleştirilmesinde Polisan’ın katkısının çok büyük olduğunu söyledi.

MİAD YİK Üyesi ve Batik Örme Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ziyal tarafından bir plaket verilirken MİAD Başkanı Yunus Akdaş da Necmettin Bitlis’e MİAD üyelik beratını takdim etti."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız