SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Cari Açıkla Mücadele Planı !

A- A+ PAYLAŞ
Kamu maliyesinde maliye disiplininden asla taviz vermeyeceğiz. Yatırım ortamının iyileştirilmesiyle ilgili eylem planını uygulamaya devam edeceğiz. yasal düzenlemeyi en kısa sürede geçireceğiz. İhracat pazarlarının çeşitlendirilmesi çalışmalarına devam edeceğiz. Yenilikçi, ar-geye dayalı, katma değeri yüksek ürün üretmeye devam edeceğiz. İhracatın ithalata yüksek bağımlılığını azalatmak için yurtiçi ve dışında ölçek ekonomisine odaklı çalışmalara ağırlık vereceğiz. Yakın coğrafyamızda iktisadi refah havzalarının oluşturulmasına ağırlık vereceğiz. 
Kamu yatırımlarından, eğitim, sağılk, ulaştırma, içme suyu ve bilgi teknolojilerine yönelik yatırımlara öncelik vereceğiz.
 
Bölgeler arası gelişmişilik farklarını azlatmayı öne alacağız.
 
CARİ AÇIK BAŞ HEDEFİMİZ
 
Başta yurtiçi tasarruf yetersizliği ve cari açık olmak üzere büyümenin sürdürülebilirliğini tehdit eden konulara ilişkin gerekli tedbirler alınacak. 
 
Türkiye'nin uzun vadede cari açığının makul seviyeye inmesi, sıfırlanması ve hatta artıya geçmesi eğitimle olabilir. Bu nedenle eğitime önem vereceğiz. Bilgi ve beceriyle donatılmış genç nesiller cari açıkla mücadelede en önemli silahımız olacak.
 
Bu yıl yüzde 7.5'lik büyüme öngörüyoruz. 2012'de dünyada ve Avrupa'da büyümede düşüşe paralel olarak yüzde 4 büyüme bekliyoruz. 2013 ve 2014'te nispi toparlanmayla yüzde 5'lik büyüme hedefliyoruz.
 
ÖNÜMÜZDEKİ YIL HEDEFİ ENFLASYONUN YÜZDE 5'E İNMESİ
 
Enflasyon yüzde 8'e doğru yaklaşacak, kurdaki geçişkenliğin geçici etkisiyle olacak. Önümüzdeki yıldan itibaren bu ortadan kalkacak. Sonrasında yüzde 5.2 ve yüzde 5'e inecek. Cari açığın milli gelire oranı yüzde 9.4 bu yıl sonunda olacak. 2012'de yüzde 8, 2013'te yüzde 7.5'e 2014'te yüzde 7'ye düşmüş cari açık bekliyoruz. Kuşkusuz bundan sonraki dönemde uygulayacağımız tedbirler bu verilere yansıtılmış durumda. Bazı alanlarda somut politika tedbirlerinin de devreye gireceğini varsaymış durumdayız. Merkezi yönetimin bütçe açığı 2011 sonu itibariyle açığın GSYH'ye oranını yüzde 1.7 olacak.  2012'de yüzde 1.5'e inecek. Gelişmiş ülkelerde içler açısı bu oran.
 
Toplam kamu faiz dışı dengesi/GSYH oranı bu yıl sonu itibariyle yüzde 1.2'ye ulaşacak. Faiz dışı fazla vereceğiz. Bunun yaklaşık yüzde 0.8'i yeniden yapılandırma gelirlerinden oluşuyor. Yani bunları yapmamış olsaydı faiz dışı fazlamız yüzde 0.4 olacaktı. Zaten hedefimiz de 0.3 seviyesindeydi.
 
2013'TE YENİDEN YAPILANDIRMA FAİZİ KALKIYOR
 
2012'de 0.3'lük bir yeniden yapılandırma geliri mevcut. Bununla birlikte 2012'de faiz dışı dengemiz yüzde 1.1 olacak.
2013'te yeniden yapılandırma gelirleri ortadan kalkıyor. 
 
Kamu borç stoğumuza gelince. Geçen yılı yüzde 42.2 ile tamamladık. 2011 sonunda yüzde 39.8 olacak. Yüzde 40'ın altına ineceğiz bu yıl. 2012'de ise yüzde 37 olacak. 
 
PARA POLİTİKALARINDA TAVİZ YOK, SERBEST KUR REJİMİNE DEVAM
 
Finans sektöründeki tavizsiz duruşumuz ve güçlü yapı devam edecek. Para politikalarında bir yandan temel öncelik fiyat istikrarıyken finansal istikrarı da gözeten, bunlarla çelişmeden büyüme ve istihdam üreten bir politikamız devam edecek. Serbest kur rejimi devam edecek. bizim ana ilkelerimiz güven ve istikrar oldu. 9 yıllık dönemde bütün politika seçeneklerimizde merkeze güveni yerleştirdik. 
 
Önümüzdeki dönemde de ödemeler dengemiz ve cari dengemizin azalmasına yönelik önlemleri alıp adımlarımızı attığımızda Türkiye'nin dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmasının gerçekçi bir hedef olduğunu düşünüyoruz.
 
DIŞA BAĞIMLILIK CARİ AÇIĞI ETKİLİYOR
 
Fransa'da OECD konseyinde sunuşumuz olacak. Burada Türkiye ekonomisini anlatacağız. Ertesi gün G-20 toplantıları var. 
 
Cari açığımızın en önemli kaynaklarından biri enerjide dışa bağımlılığımız. Aşağı yukarı 2012-2013-2014'te 50 milyar dolar yakıt ithalatımız sözkonusu. Büyüme cari açık üzerinde kuşkusuz etkili. Fakat tamamen büyümeyle açıklamak da mümkün değil. Cari açıkla mücadeleyi içeren 21 madde saydım. 
 
ÖTV ARTIŞINDAN 5.5 MİLYAR TL BEKLENİYOR
 
MEHMET ŞİMŞEK: Toplam gelir beklentimiz bu tedbirlerden 5.5 milyar TL. Bunun yaklaşık 771 milyon TL. Tünün mamullerinden 2 milyar TL. Cep telefonlarından 660 milyon TL. KKDF oranlarının artışından 350 milyon TL. KKDF'nin artırılması tamamen cari açığa yönelik. Cep telefonlarındaki ÖTV de tamamen cari açığa yönelik bir tedbir. MTV'deki artış haksız rekabeti önlemeye yönelik. Tütün mamulleri tamamen bir güncelleme. Bu artışları bir vergi artışı ve bir zam olarak görmemek lazım. Tamamen güncelleme olarak görmek lazım. Bütün harcamalarımız en az deflatör olarak artıyor. Bazı sosyal harcamalarımız bunun çok ötesinde artıyor. Maktu vergilerin sabit kalmasının bu vergilerin değerini düşürmesi nedeniyle bu düzenlemeleri yaptık.
 
BABACAN: Sigarada kullanılan tütünün yaklaşık yüzde 80'i ithal. Otomobilde ise asıl en çok sürüm yapan Türkiye'de de ağırlıklı olarak üretilen 1.6'nın altında motor hacmine sahip araçlarda ÖTV değişikliği olmadı. 1.6 ve üzerindeki otomobillerde fiyata yansıma yüzde 12.5. 2'nin üzerinde motor hacminde ise yüzde 25'lik bir fiyat etkisi var anahtar tesliminde.
 
2012 BÜTÇESİ HAZIRLANIYOR
Konuaya dair açıklama yapan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek "Bütçe çalışmaları devam ediyor. Pazar ya da Pazartesi göndereceğiz" dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız