SON DAKİKA
SON DEPREMLER

“Ekonomi Tıkırında İşliyor”

0
Güncellendi - 2018-03-19 02:06:56
“Ekonomi Tıkırında İşliyor”
A- A+ PAYLAŞ

Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Çok yazdılar,  çok konuştular, Aralık ayı geldi, ‘bu bütçe açığı yüzde 2’yi geçecek’ dediler.  Ocak ayı geldi bütçe sonuçları açıklandı, suspus oldular. Hiç açıklama yapmadılar. Şimdi aynı şeyi 2018 yılı için yapıyorlar.  Çok gördük bunları, çok okuduk. Türkiye ekonomisi üzerinde sürekli evhamcılar üretenler, sürekli felaket senaryosu yazanlar, her defasında hüsrana uğradılar. Kim kazandı, millet kazandı” dedi.

Bakan Ağbal, KDV ile ilgili yasal değişiklik hakkında da bilgi verirken, vergi düzenlemesine ilişkin değişecek kanunlar hakkında da bilgi paylaştı.

Maliye Bakanı Naci Ağbal,   Malatya'daki bir otelde düzenlenen Vergi Dairesi Başkanları Toplantısı'na katıldı.

-“ Türkiye'yle ilgili sorun dışarıda değil ki içerdeki evhamcılarda”

Toplantının açılışında konuşan Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Bugün Türkiye bölgesinde çekim noktası. Herkes Türkiye’ye yatırım yapmak istiyor. Siz bakmayın birilerinin oluşturduğu karamsarlık havalarına. Türkiye'yle ilgili sorun dışarıda değil ki içerdeki evhamcılarda. Her gün okuyoruz, bakıyoruz, yapılanlara bakıyoruz, uluslararası firmalar her gün daha yeni yatırımlar yapıyorlar. Yatırım yapmak istiyorlar. Yatırım yapmak için bir birleri ile yarışıyorlar. Türkiye’ye yatırım yapan kaybediyor mu, kazanıyor. Bugün, son 15 yılda Türkiye’de yatırım yapan bütün yatırımcılar Türkiye’de kazandılar. Kazandıklarını tekrar Türkiye’ye yatırdılar.  Daha da yapmak istiyorlar.” dedi.

-“Savunma güvenlik harcamalarımız için ayırdığımız bütçeyi 2 kat arttırdık”

Bakan Ağbal şu şekilde konuşmasını sürdürdü; “Bugün Türkiye savunma  güvenlik anlamında artık kendi silahını, kendi teçhizatını, kendi helikopterini, kendi uçağını, kendi mühimmatını yapan bir ülke haline geliyor. Her geçen gün başlattığımız projelerle savunma güvenlik anlamında hem kendi ihtiyaçlarımızı karşılıyoruz, hem de daha önemlisi Türkiye artık savunma güvenlik alanın da önümüzdeki dönemde ciddi bir ihracatçı olacak. Bugün Afrin’de operasyonlar devam ediyor. Burada artık kendi silahlarımızla, kendi İHA’larımızla, kendi SİHA’larımızla, kendi tanklarımızla, kendi uçaklarımızla, helikopterlerimizle operasyonlarımızı yürütüyoruz. Ben huzurlarınızda bütün mühendislerimize askerlerimize bu projelere emek veren, fikir üreten, cesaretle bu projeleri koşturan arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.  Kendimize güveneceğiz kimseden eksiğimiz yok fazlamız var. Bu projeler dahada  devam edecek. Bugün Türkiye hem Afrin'de operasyon yapıyor hem Irak’ta terör yuvalarını birer birer dağıtıyor. Yine Türkiye uluslararası birçok operasyon içinde aktif bir şekilde yer alıyor. Değişik ülkelerde bulunan kuvvetlerimiz güvenlik ve istikrara yardım ediyor.  Savunma ve güvenlik sanayi alanında önemli yatırımlar yapıyoruz.  Nasıl yapıyoruz bunları,  topladığımız vergilerle. Bu sene savunma güvenlik bütçesi için mal ve hizmet alımları, teçhizat alımları, savunma güvenlik harcamalarımız için ayırdığımız bütçeyi 2 kat arttırdık. ‘İhtiyacımız neyse’ dedik, ‘bunu karşılarız bütçemizden’ dedik. ‘ Eğer mesele güvenlikse, ülkenin bekasıysa burada seferber oluruz, imkanlarımızı sonuna kadar kullanırız. Hiç bir şekilde burada bir eksiklik olmaz’ dedik. Bunu yaptık bir sıkıntı var mı? Ekonomi tıkırında işliyor.”

-“Sağda solda yazanlara, konuşanlara bakmayın”

Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Yatırım, üretim, ihracat 2018 yılında da devam edecek. Türkiye ekonomisi 2018 yılında orta vadeli programda ön gördüğümüz büyüme hedeflerini yalamak hususunda bir sıkıntı çekmeyecek. Bütçemiz her zamanki gibi hedefimize uygun bir şekilde devam ediyor.  Bir taraftan ekonomiyi büyütüyoruz, diğer taraftan da bütçe disiplininden vazgeçmiyoruz. Ayağımızı yorganımıza göre uzatıyoruz.  Çok yazdılar,  çok konuştular, Aralık ayı geldi, ‘bu bütçe açığı yüzde 2’yi geçecek’ dediler.  Ocak ayı geldi bütçe sonuçları açıklandı, suspus oldular. Hiç açıklama yapmadılar. Şimdi aynı şeyi 2018 yılı için yapıyorlar.  Çok gördük bunları, çok okuduk. Türkiye ekonomisi üzerinde sürekli evhamcılar üretenler, sürekli felaket senaryosu yazanlar, her defasında hüsrana uğradılar. Kim kazandı, millet kazandı. Biz kendimize güveniyoruz.  Sağda solda yazanlara, konuşanlara bakmayın, yatırım yapan, üretim yapan, eli taşın altında olan bu ülkenin geleceğine inanan içerde ve dışarıdaki bütün yatırımcılar Türkiye’nin potansiyelini görüyor, inanıyor ve Türkiye’de yatırım yapıyor ve yapmaya da devam edecek.” diye konuştu.

-“ E, anlayamıyorsanız ne yapayım. 33 yıldır işletmeler üzerinde yük oluşturan bir sistem var.”

 KDV’deki değişiklik hakkında da konuşan Bakan Ağbal şunları söyledi, “Biliyorsunuz dün Plan Bütçe Komisyonu’ndan geçti. Yakın bir zamanda genel kurula da gelecek. Katma Değer Vergisinde önemli bir reform içeren düzenlemeyi yakında hayata geçireceğiz. Eskiden mevcut sistemde vatandaşın indiremediği yani indirim yoluyla gidemediği KDV yıllarca üzerinde yük olarak kalır. Şimdi biz diyoruz ki, ‘En fazla 12 ay içerisinde indiremediyseniz bunu devlet olarak size iade edeceğiz.’  Arkadaşlar bu düzenleme son derece önemli bir düzenleme. Vatandaşın işini kolaylaştırıyor. Onun üzerindeki yükü alıyor. Vatandaşa nefes aldırıyor. Onun üzerindeki finansman yükünü azaltıyor. Şimdi bana diyorlar ki, ‘Sayın bakanım, bu KDV Kanunu’nun neresi reform?’ E, anlayamıyorsanız ne yapayım. 33 yıldır işletmeler üzerinde yük oluşturan bir sistem var. Sürekli işletmeler üzerinde kanun oluşturuyor. Bilançoları aşındırıyor. Devlet bir taraftan bilançoya bakıyor, umurunda değil, öbür taraftan vatandaş kaynak bulmaya çalışıyor. Biz şimdi kalkıyoruz, bu sisteme neşter vuruyoruz, bunu değiştiriyoruz. Diyoruz ki, bundan sonra vatandaş katma değer vergisi iadesini alacak diyoruz, bir miktar vergi yükünden vazgeçtiğimizi söylüyoruz. Yani reform noktasında işletmeler üzerindeki vergi yükünü azaltan bir düzenleme yapıyoruz. İşletmeler üzerinde bir takım uygulamalar var o uygulamaları ortadan kaldırıyoruz, ekonomide uzun dönemde işletmelerin rekabetçiliğini artıran, onların bilançolarını düzelten,  onları bir takım böyle yanlış yollara itmekten uzaklaştıran bir yapısal düzenleme yapıyoruz. ‘Bunun neresi reform’ diyor.  Şimdi siz isteğiniz kadar reform demeyin. Vatandaş ne yaptığımızı görüyor, takdir ediyor. Yapılanları destekliyor.”

-“ O zaman değerini anlarız o emeğin, o topladığımız verginin”

Vergi Daire Başkanlarından sanayi sitelerini ve Organize sanayi Bölgelerini gezmelerini isteyen Bakan Ağbal, “Gidin, küçük sanayi sitelerini gezin, Organize Sanayi Bölgelerine gidin, esnaf ziyaret edin, onları dinleyin, anlamaya çalışın, sorunları varsa dertlerine ortak olun. Bazen güzel önerilerde getiriyorlar. Ben birçok meselede son dönemde yapmış olduğumuz birçok yasal düzenleme de fikri hep esnafımızdan, işadamlarımızdan gördüm. Güzel öneriler getiriyorlar. Ama gidip oturup onların bir çayın içmek lazım. O elini tutmak lazım, elini sıkmak lazım,   gözünün içerisine bakmak lazım. Onun umudunu, umut dünyasını yakalamak lazım. Sizde o samimi el sıkışını gördüğünde samimi ama elimizi silerek değil, bizimde elimiz kirlenecek, bizimde elimiz yağlanacak, bizimde paslanacak. O zaman değerini anlarız o emeğin, o topladığımız verginin. Bunu yaparsak ondan sonra işlerimiz kolaylaşır.

-“ Vergi Daireleri kapanacak mı, kapanacak.”

Vatandaşların vergi konusundaki iş ve işlemlerinin kolaylaştırıcı düzenlemelere gittiklerini de ifade eden Bakan Ağbal, “İnteraktif Vergi Dairesi Projesiyle nihai amacımız vatandaşı hiçbir işlem için Vergi Dairesi’ne gitmesine gerek olmaksızın bütün işlemlerini yapması. Bütün başvurularını elektronik ortamda yapması, giderlerin bütün tebligatların, bütün geri dönüşlerin elektronik ortamda yapması ve bu sayede Vergi Dairelerinde iş yapma devrinin kapanması. Ha bunu yapacağız da tamamen Vergi Daireleri kapanacak mı, kapanacak. Ama ne olacak belki şehir merkezlerinde çok az noktalarda başvuru merkezleri olacak.” şeklinde bilgi verdi.

-“ Vergi Usul Kanunu da değiştirilecek”

Maliye Bakanı Naci Ağbal vergi kanunlarının düzenlenmesi çalışmaları hakkında da bilgi vererek şunları aktardı; “Yakın bir zamanda Vergi Usul Kanunu ile ilgili çalışmaları tamamlayacağız. Vergi i Usul Kanunu önümle bir kanun. Mükellefin vergi ile uyumuna ilişkin birçok hususu düzenliyor. Mecburiyetler getiriyor, Vergi Ceza Sistemi bu kanunun içerisinde. Vergiye uyum sağlayan birçok müessese, vergi denetimi, kontrol, defter de vergi düzeni bu kanunun içerisinde. Bu kanunu hazırlarken merkezde yine vatandaşı göreceğiz. Buna yakışan bir kanun olacak. Basitleştiren bir kanun olacak, vatandaşa güveni esas alan bir kanun olacak. Bu kanun yeni haliyle yatırımı, üretimi, ihracatı da destekleyecek. İşletmelerdeki vergi yükünü aşağıya çekecek, büyük maliyetleri aşağıya çekecek ve bu sayede daha basit, daha yalın, bir Vergi Usul kanunu yapacağız.   Özel sektörden, sivil toplum örgütlerinden alınabilecek bütün görüşler alındı, yoğun bir şekilde bu kanuna çalışacağız. Nisan ayı içerisinde, Allah’tan bir mani olmazsa bu kanunu İnşallah hükümetimize getireceğiz, burada da ciddi anlamda sistemde bir düzenlemeyi de yapacağız. 6183 sayılı kanunu  (Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun) değiştirmemiz lazım. Yeni baştan yapmak lazım. Bir çok müesseseyi değiştirmemiz lazım. Onun dışında bizim Damga Vergisi var, Harçlar Kanunu var, bu kanunları da yapmamız lazım. Her alanda vergi kanunlarında düzenleme yapmaya devam edeceğiz. Şimdi kalkmış diyorlar ki,  ‘Türkiye yapısal reformlar yapmıyor.’ Allah’tan korkun, son 2 ayda Meclis’ten 3 tane kanun çıktı. “

Bakan Ağbal’a Vali Ali Kaban, AKP Malatya Milletvekili Mustafa Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, AKP  İl Başkanı Hakan Kahtalı, Yeşilyurt Belediye başkanı Hacı Uğur Polat eşlik ettiler.

Burhan Karaduman - Yeni Malatya Gazetesi / Malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

12 yorum yapılmış

  • cumali elmas (6 yıl önce)
    BU SENENİN MODASI LACİVERT ELBİSELER.......
    0
    0
    Yanıtla
  • Vatandaş (6 yıl önce)
    Siyasilerin sirketleri paralari tikirinda onu biliyoruz !
    0
    0
    Yanıtla
  • Esnaf (6 yıl önce)
    Resmen insanların gözünün içine baka baka yalan söylüyorlar dalga geçiyorlar Akşama kadar ekonominin içindeyiz ekonomi yok DNA bozulmuş ayar tutmaz millet kan ağlıyor yeter bu ülkede yaşıyoruz uzayda değil biraz halkın içine inin zengin ettiğiniz fabrikacıların yanına az gidin
    0
    0
    Yanıtla
  • Tolga (6 yıl önce)
    Ben iki üniversite bitirmiş birisi olarak 1600 lira asgari ücrete çalışıyorum. Siz orda konuşanlar maaşınız iyi tıkırında değil mi
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (6 yıl önce)
    Adam AKP'lilerin ekonomisinden bahsediyor. Biz ile bir ilgisi yok. Üzerinize alınmayın.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (6 yıl önce)
    Beyaz Türklerin ekonomisinden bahsediyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Sait (6 yıl önce)
    İnşallah öyle olur bakanım bir vatandaş im ama hangi esnaftan alışveriş yapsam işler yok diyor inşallah iyi olacak size güveniyoruz.
    0
    0
    Yanıtla
  • nazim (6 yıl önce)
    resimdekilerin doğru onlara hiç bir kriz vurmaz ama genel olarak ekonomi çok da iyi değil aklımızla oynamayın zor süreçte geçiyoruz biraz daha halka yayın . suriyeleri içimiz de alın artık saygılar
    0
    0
    Yanıtla
  • 44malatya (6 yıl önce)
    Secimler,yaklasti,bol,keseden,Atmaya,basladilar 20 08,yilinda,dollar,1380,tl,bu,gun,dollar,3392,tl Isde,ekonomi,tikirinda,dedigi,duzen,bol,keseden Atmaya,devam,edin
    0
    0
    Yanıtla
  • Barış GÖNÜLAÇAR (6 yıl önce)
    Evet sizin pencerinizden öyle gözüküyor ekonomi tıkırında, başka ülkelerin insanları ülkemize turist olarak geliyor bir ay tatil yapıyorlar ve maddi yönden hiç sıkıntı yaşamıyorlar, bizim ülkedeki normal bir aile bırakın yurt dışını kendi ülkemizde tatil yapabilmek için altı ay çalışması gerekir, zengini zengin fakiri fakir yaptınız, adaleti hep fakire uyguluyorsunuz bir ülkeyi adalet ayakta tutar, eğitim desen bitmiş uyuşturucu desen almış başını gitmiş insanlar mutsuz, fuhuş uç noktada şehrin ortasında pavyon çarşı desen kuru kalabalık halkın içine girin dertlerini dinleyin.
    0
    0
    Yanıtla
  • KARDEŞ VALLA YÜZDE 1000 HAKLISIN İNSANLAR İLE GÖZ GÖRE GÖRE DALGA GEÇİYORLAR ÜLKE İYİCE ÇIĞRINDAN ÇIKTI ADALET DESEN 0 EKONOMİ DESEN ZENGİNİ ZENGİN YAPIYOR FAKİRDE ÇALIŞŞIN DURSUN BU İKTİDAR ÜLKEMİZE YETERİNCE ZARAR VERDİ ARTIK MİLLET UYANSIN
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı44 (6 yıl önce)
    AĞAM BİZNEN EĞLENİYİ Faiz dışı bütçe denge açığı rekorlar kırıyor, Faize karşı olduğunu belirterek iktidara gelen iktidar her yıl milyarlarca dolar faiz ödüyor ve millete ödettiriyor, İşsizlik sürekli artıyor, Enflasyon sürekli artıyor, Henüz 4 gün içinde paramızın değeri sürekli düşüyor, Maaşlar aynı, vergiler artıyor. "SİZ BUNA EKONOMİ TIKIRINDA" MI DİYORSUNUZ EYY BAKAN? Zaten samimiyetsiz olduğunuz; "TIKIRINDA" şeklinde bir kelime kullanmanızdan belli! Milletin gözünün içine baka baka yanlış konuşuyorsunuz. Ne diyelim. Yüce Allâh görüyor.
    0
    0
    Yanıtla