SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Çarşı Camileri ''Mahyasız''..

A- A+ PAYLAŞ

Çifte minareli camilerin, geceleri, özgün Ramazan görüntüsüdür, şenlik süsüdür mahyalar.. Ve tabi Yeni Cami'nin.. Ama bu Ramazan, Malatya'nın "Çarşı Camileri" olarak da bilinen, kent merkezindeki iki camisinde; Yeni Cami'de ve Söğütlü Cami'de "mahya" yok.. Çok uzun yıllardır ilk kez olan bir durum bu.. Vali Konağı'nın bulunduğu caddede, eski Meteoroloji'nin yerine yaptırılan Turgut Özal Cami'si, Malatya'nın şu andaki tek mahyalı camisi.. O da, eksik lambaları nedeniyle öylesine görüntü veriyor.

Malatya'da, uzun yıllar çift minaresi nedeniyle, mahya geleneğinin Ramazan aylarında yaşatıldığı tek cami Yeni Cami'ydi.. Halk arasındaki adıyla "Teze Cami" ya da resmi kayıtlardaki adıyla "Hacı Yusuf Taş Camisi".. Her Ramazan ayının ilk teravih namazının kılındığı akşam yakılırdı, "Hoşgeldin" yazılı mahyası.. Ramazan'ın 15'inden itibaren de "Elveda"ya dönüşürdü, mahya.. Şimdilerde, Yeni Cami, tadilat nedeniyle ibadete kapatıldığı ve faaliyette olmadığı için, kentin ortasında tümüyle karanlıklara bürünmüş durumda.. (Üstteki fotoğrafta)

Yeni Cami'nin hemen yanıbaşındaki Söğütlü Cami de, ilk haliyle tek minareliydi. 1980'li yıllarda, bu tarihi cami yıkıldı, sonra 1990'lı yıllarda hizmete giren şimdiki cami yapıldı. Çifte minareli olarak. Söğütlü Cami de, "mahya" için uygun durumu nedeniyle, Malatya'nın "mahyalı" ikinci camisi oldu. Ancak, her nedense bu yıl Söğütlü Cami'nin minaresinde de mahya yakılmıyor. Yüksek elektrik faturası ve tasarruf önlemi, bunun gerekçesi olarak izah ediliyor!.. (ortadaki fotoğraf)

Eski Meteoroloji'nin yerine inşa edilen Turgut Özal Cami, Malatya'daki "mahya"lı bir diğer cami. 1990'lı yılların ortalarında hizmete giren bu cami, şu anda "geçmiş" ampulleri değiştirilmediği için, "Hoş Geldin"i tam yansıtmayan bir mahyaya sahip ve Ramazan akşamlarında bu durumuyla da olsa, o geleneğin tek temsilcisi.. (alttaki fotoğraf)

HABER-FOTO: Levent BARIŞ

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız