SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Çarşı Üstünde Türkmen Şöleni

A- A+ PAYLAŞ

16 Temmuz Cumartesi günü Sünnet Şöleni’yle başlayan etkinlikler, Şiir Şöleni’nin ardından, İnönü Kapalı Çarşısı üzerinde düzenlenen Türk Türkmen Dostluk Şöleniyle devam etti.

Saat 17.30’da başlayan Şölene Vali Osman Derya Kadıoğlu, Belediye Başkanı H.Cemal Akın, Türkmenistan Tekstil Bakan Yardımcısı hemşehrimiz işadamı Ahmet Çalık, MAKİAD Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Karaaslan, MEV Genel Başkanı Şaban Taçyıldız, Daire Müdürleri, Belediye Meclis Üyeleri, Başkan Yardımcıları ve vatandaşlar katıldı.

Malatya Belediyesi Mehter Takımı konseriyle başlayan şölen, gerçek bir şölen havasında vatandaşları coşturdu.

Malatya Belediyesi ile MAKİAD’ın ortaklaşa organize ettiği Türk Türkmen Dostluk Şöleni’nde bir konuşma yapan MAKİAD Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Karaaslan, Cumhuriyetimizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün 70 yıl önce Sovyetler Birliği ile ilgili söylediği sözü okuyarak, Atatürk’ün söylemindeki gerekliliğin farkında olan Malatya Aktif İşadamları Derneği’nin iki ülke halkının yakınlmaşmasını daha da sağlamlamlaştıracak böyle bir aktiviteyi gerçekleştirmiş olmaktan dolayı mutluluk duyduklarını söyledi.

Konuşmaların arasında şiirlerin de okunduğu şölende ikinci olarak Türkmen Türk Okulları Genel Müdür Yardımcısı Eyüp Tok bir konuşma yaparak eğitim ve öğretim faaliyetleri hakkında bilgiler verdi.

Daha sonra yapılan yarışmalarda 2005 yılı dünya birincisi olan Türkmenistan Folklor Ekibi birbirinden güzel oyunlar sergilerken, izleyenleri büyüledi.

Folklor gösterilerinin ardından Belediye Başkanı H.Cemal Akın bir konuşma yaptı. Başkan Akın konuşmasında bu yıl ilk defa Uluslar arası kimlik kazanan 13. Malatya Fuarı etkinlikleri çerçevesinde 5 ülkeden halk oyunları ekiplerinin ilimize geldiğini, bu ülkeler arasında zengin bir sanatçı ve halk oyunları ekibi ile katılan dost ve kardeş ülke Türkmenistan’ın seçkin bir davetli topluluğunu ağırlamaktan son derece mutlu ve gururlu olduklarını söyledi.

Türkmenistan’ı dost ve kardeş ülke olarak bildiklerini belirten Başkan Akın, konuşmasında özetle şunları söyledi:

“Biz Malatyalılar için Türkmenistan ayrı bir anlam ifade etmektedir. Malatyamız’ın ve ülkemizin gurur abidesi olan Ahmet Çalık Bey’in Türkmenistan’a yaptığı yatırım ve hizmetler ve Sanayi Bakan Yardımcılığı gibi önemli bir görevi ifa etmesi bizim için çok anlam ifade etmektedir.

Türkmenistan ile ilişkilerimizin gelişmesinde Malatyalı İşadamlarımızın ve özellikle de MAKİAD’IN çok değerli başkanı ile arkadaşlarının da payı büyüktür.

Türkmenistan’dan Malatya aktif işadamlarının hoşgörü ve diyalog sürecinin davetlisi olarak ilimize gelen heyeti ağırlamaktan son derece mutluyuz.”

Başkan Akın’ın konuşmasının ardından, okunan şiirlerden sonra Vali Osman Derya Kadıoğlu konuştu.

Vali Osman Derya Kadıoğlu, 13. Malatya Fuarı sebebiyle Türkmen kardeşlerimiz ve soydaşlarımızla Malatyalıları buluşturan Malatya Belediyesi ile MAKİAD yöneticilerini candan kutladığını belirterek, “Soydaşlarımızla bir arada olmak benim için büyük bahtiyarlık” dedi.

Milletimize tarihini, asil bir millete mensup bulunduğunu, bütün medeniyetlerin anası olan ileri bir milletin çocukları olduğumuzu öğretmemiz gerektiğini de ifade eden Vali Kadıoğlu, “Türk çocuğu ecdadını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır. Eğer bir millet büyükse kendini tanımakla daha büyük olur”şeklinde konuştu.

Vali Osman Derya Kadıoğlu’nun konuşmasının ardından, Türkmenistan heyeti tarafından getirilen Türkmen Mahalli Kıyafetleri törene katılan Vali, Belediye Başkanı, MAKİAD Başkanı, MEV Başkanı, Vali Yardımcısı ile TSO Meclis Başkanı’na giydirildi.

Türkmenistan Heyeti içerisinde yer alan Türkmenistan Dış İşleri Bakanlığı Türkiye Masası Eski Sorumlusu Kazakbay Annakılıcov heyecanlı bir konuşma yaparken, izleyenleri yine coşturdu.

Annakılıcov konuşmasında, dört günden beri Türkiye’yi gezdiklerini bugün de 50 kişilik bir ekiple Battalgazi’nin, Kara Murat’ın ayak bastığı topraklarda Malatyalılarla birlikte olduklarını ve bununla gurur duyduklarını söyledi.

Büyük serdarımız Murad Türkmenbaşı, “Ruhname” isimli kitabında yazıyor ki - biz bir millet iki devletiz” dedi.

İki Ülke ile ilgili övgü dolu sözler söyleyen Annakılıcov, “Dini bir, kökü bir, her şeyimiz aynı olan iki devletin bir milleti dostluk temellerini sağlam atmıştır. Bizim kardeşliğimiz sonsuzluğa kadar devam edecektir. İnşallah 21. Asır Türk asrı olacaktır. Yaşasın Türkiye-Türkmenistan Kardeşliği-Dostluğu. Yaşasın Türk dünyası, yaşasın Türkiye, yaşasın Türkmenistan, Dünya dursun Türkiye dursun, dünya dursun Türkmenistan dursun. Ne mutlu Türküm, Türkmenim diyene” şeklinde konuşurken, konuşması izleyicilerden büyük alkış aldı.

Konuşmalardan sonra Türkmen Halk Ozanı Kurban Nazarhocakuliyev bir konser verdi. Konserin ardından Türkmenistan Folklor Ekibi ikinci bir gösteri daha yaparak, izleyenleri coşkulu anlar yaşattılar.

Türk Türkmen Dostluk Şöleni’nde düzenlenen etkinlikler vatandaşlar tarafından büyük beğeni kazanırken, herkesi adeta coşturdu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız