SON DAKİKA
SON DEPREMLER

CASA'da Ölenler Terör Şehidi..

A- A+ PAYLAŞ

Hasan Gülhan'ın Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda piyade üsteğmen olan oğlu Yılmaz Gülhan, 16 Mayıs 2001'de Malatya'da CASA tipi askeri uçağın düşmesi üzerine 34 asker ile birlikte hayatını kaybetti. Emekli Sandığı, şehit üsteğmenin başka bir geliri olmayan babasına Emekli Sandığı Kanunu'nun "harp malullüğü" hükümlerine göre maaş bağladı. Ancak baba Gülhan, oğlunun "terör şehidi" sayılarak maaşın daha fazla bir miktar öngörülen Terörle Mücadele Kanunu çerçevesinde bağlanması için Emekli Sandığı'na başvurdu.

Emekli Sandığı, "uçak kazası teröre girmez" gerekçesiyle reddetti. Baba Gülhan idare Mahkemesi'nde dava açtı. Ankara 3. İdare Mahkemesi de talebi reddetti. Babanın davayı temyiz etmesi üzerine dosyayı görüşen Danıştay 11. Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozdu. Daire, terörün önlenmesi için bölgeye giden askerlerin uçak kazasında ölse bile terör şehidi sayılmaları gerektiğine karar verdi ve dosyayı İdare Mahkemesi'ne geri gönderdi.

Ankara 3. İdare Mahkemesi'nin önceki kararında direnmesi üzerine dosya Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu'na geldi. Genel Kurul, emsal niteliğindeki kararla uçakta ölenlerin "terör şehidi" olduklarına karar verdi. Kararda davacının oğlunun 20.11.2000 tarihinden itibaren Güneydoğu'da terörle mücadele faaliyetinde görevlendirildiği, görev süresinin sona ermesinden sonra, 2001'de Özel Kuvvetler Komutanlığı'na ait uçakla Ankara'daki birliğine dönerken meydana gelen uçak kazasında şehit olduğu belirterek, "Terörle mücadele görevinden kaynaklanan ölüm olayının terör eylemi neden ve etkisiyle oluştuğunun kabulü gerekmektedir" dendi.

Akçadağ İlçesi Güzyurdu köyünde 16 Mayıs 2001 tarihinde Casa tipi askeri uçağın düşmesi sonucunda Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda görevli subay, astsubay, er ve erbaştan oluşan 34 asker şehit olmuştu. Uçağın düştüğü arazinin sahibi, burayı Anıt yapılması için bağışlamış, daha sonra söz konusu anıt silahlı kuvvetler tarafından inşa edilmişti. Kazadan sonra geçen dönemdeki her yıl dönümünde, burada tören yapılıyor.

FOTOĞRAF: CASA Şehitleri için Güzyurdu Köyü'nde yaptırılan anıt ve kazanın 4. yıldönümünde yapılan törenden bir görüntü. (İHA)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız