SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Casusluk Skandalı

A- A+ PAYLAŞ

Renault’da 4 milyar euroluk ‘elektrik kaçağı’ çıktı, ajanlar Çinlilerin peşine düştü

Renault’nun 4 milyar euro yatırım bütçesi ayırdığı elektrikli araçlarla ilgili dev projenin sırları dışarıya sızdı. 3 tepe yönetici, Oyak Renault’nun Bursa fabrikasında üretilecek Fluence Z.E., Kangoo Z.E., Zoe ve Twizy modellerinin bilgilerini çaldığı gerekçesiyle kovuldu. Bu olay karşısında Renault’nun yüzde 15 hissesine sahip Fransa Devleti ayağa kalkarken, sanayi casusluğunun arkasında Çin’in olduğu iddia edildi. Fransız ajanlar, Çinlilerin peşine düştü. Fransa Sanayi Bakanı Besson, casusluk skandalını ‘ekonomik savaş’a benzetti.

Yüzde 15 hissesine sahip olduğu Renault’nun bazı modellerinin sadece Türkiye’de üretilmesine karşı çıkarak “ekonomik milliyetçiliği” savunan Fransa Devleti’nin başı ticari casuslukla dertte. Renault’nun 4 milyar euroluk elektrikli araç projesinde ortaya çıkan “sanayi casusluğu” skandalı, ülkeler arası ekonomik savaşa doğru gidiyor.

Oyak Renault’nun Bursa fabrikasında üretilmeye başlanan Fluence Z.E, Kango Z.E. Zoe ve Twizy modelleriyle ilgi ticari sırları sızdırdıkları gerekçesiyle 3 üst düzey yönetici kovulurken, Fransa’da gündeme bomba gibi düşen olayı araştırmak için ajanlar devreye girdi. En büyük şüpheli ise Çin... Fransız gizli servisi, Renault’da yaşanan sanayi casusluğu olayının Çin’le bağlantısını araştırmaya başladı. Fransa’nın saygın ekonomi gazetesi Le Figaro’nun haberine göre, Renault olayın Çin’le bağlantılı olabileceğinden şüpheleniyor.

Hükümet sert çıktı

Fransa Sanayi Bakanı Eric Besson, Renault’da yaşanan sanayi casusluğu olayını “ekonomik savaş” olarak değerlendirdi. Besson, şirketlerin daha etkin korunması için bazı adımların atılması gerektiğini söyledi. Besson, “Bu Fransız sanayisinin tamamı için geçerli bir risk” dedi.

3 aydır peşindeler

Renault’nun Hukuk Danışmanı Christian Husson da görevden alınan Michel Balthazard, Bertrand Rochette ve Matthieu Tenenbaum isimli yöneticilerin elektrikli araçlar projesinde en stratejik konumlardaki kişiler olduğunu açıkladı. Husson, “Birkaç ay süren soruşturma sonunda grup çalışanlarından üçünün, bilerek ve kasten Renault’nun etik kurallarını ihlal ettiklerini ve böylece şirketin varlıklarını tehlikeye attıklarını gösteren bulgular elde ettik” dedi.

Fransa’da iktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) Milletvekili Bernard Carayon da “birkaç güvenilir kaynağın”, Çinli bir alıcının Renault’dan bu hafta sanayi casusluğu iddiasıyla görevden uzaklaştırılan 3 yöneticiden gizli bilgileri almaya çalıştığına dair işaretler verdiğini belirtti.

Geçen yıl Ağustos ayında şirketin Uyum Komitesi’ne gönderilen bir “etik uyarıdan” sonra Renault içindeki sanayi casusluğu iddialarıyla ilgili soruşturma başlatılmış ve bu hafta elektrikli otomobillerle ilgili teknolojik sırları dışarıya sızdırdığından şüphelenilen üç yönetici kovulmuştu.

Amerika’nın Uzay Programı’na da sızdılar

Çin’in suçlandığı bu sanayi casusluğu ilk değil. Son olarak ABD’de Çin asıllı bir mühendisin, Uzay Programı ile ilgili önemli ticari sırları çaldığı ortaya çıktı. Eski Boeing çalışanı Dongfan Greg Chung, sanayi casusluğu yaparak, 300 bin sayfa çalmaktan suçlu bulundu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız