SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Çat Barajı'ndan Bu Yıl Umut Yok

0
Güncellendi - 2017-06-01 05:50:01
Çat Barajı'ndan Bu Yıl Umut Yok
A- A+ PAYLAŞ

Sulama mevsiminin başladığı şu günlerde su seviyesinin, 'ölü hacim' de denilen sıfır seviyesine düştüğü açıklanan Çat Barajı’nda, Nisan ve Mayıs aylarında yağan yağmurlar da fayda etmedi. Barajdan bu yıl sulama yapılamayacak.

“Baraja su girişi yok”

Devlet Su İşleri (DSİ) 9. Bölge 92. Şube Müdürü Arif Tüfenkçi, Yeni Malatya Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, Nisan ve Mayıs aylarında yağan yağmurun barajın su seviyesine beklenen katkıyı yapmadığını söyledi. Barajdaki doluluk oranının yüzde 7 seviyesinde olduğunu kaydeden Tüfenkçi, “Baraja su girişi yok. Kar suyu veya yağmur suyu manasında da olsa baraja su girişi yok. Geçen yıl 80 milyon metreküp su vardı şu anda 21 milyon metreküp su var.” dedi.

“Vatandaşı Çat Barajı’na mahkum etmeyeceğiz”

Tarımsal sulama mevsiminin başlaması nedeniyle DSİ olarak gerekli tedbirleri aldıklarını belirten Tüfenkçi, “Çerkezyazısı, Derme ve Battalgazi bölgesinde sondaj kuyuları açtık ve bu kuyuları açmaya devam edeceğiz. Çat Barajı’ndan sulama yapan çiftçilerimizi Çat Barajı’na mahkum etmeyeceğiz. DSİ olarak gerekli tedbirleri alıyoruz” diye konuştu.

Geçtiğimiz Nisan ayında yapılan İl Koordinasyon Kurulu toplantısında DSİ Bölge Müdürü İlker Aslan, Malatya’daki barajların doluluk oranına ilişkin yaptığı açıklamada, Çat Barajı’ndaki su seviyesinin 'ölü hacim' seviyesine düştüğünü, diğer büyük barajlarda ise su seviyesinin geçen yıllara oranla önemli miktarda azaldığını açıklamıştı.

Yeni Malatya Gazetesi ve malatyahaber.com'un konuyu gündeme taşımasından sonra, Çat Barajı’ndaki su seviyesine ilişkin açıklama yapan İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölüm Bakanı Prof. Dr. Mehmet Önal, eriyen kar suları ve ilkbaharda yağacak yağmurlarla birlikte barajdaki su seviyesinin yüzde 40’lara gelebileceğini belirterek, Haziran ayının ortalarına kadar beklemek gerektiğini ifade etmişti.

Prof. Dr. Önal’ın bu açıklaması üreticiler başta olmak üzere tarımsal kuruluşlarda umutlu bir beklenti yaratırken, DSİ’den alınan son veriler bu umutları boşa çıkardı. Mevcut durumdaki haliyle Çat Barajı’ndan bu sene sulama yapılamayacağı, bunun yerine sondajla alınacak yeraltı suyuyla sulama yapılacağı belirtildi.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

ARŞİV FOTO: 'Susuz' Çat Barajı

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

7 yorum yapılmış

  • Mehmet Önal (6 yıl önce)
    Malatya'daki tüm barajların doluluk oranı yüzde ellinin üzerinde iken, neden Çat Barajının doluluk oranı yüzde yedi ? 2016 yazında ne kadar eksi kottan su çekildi? 2016 yazında neden fazla su akıtıldı? 2016 yılına göre, 2017 yılı daha yağışlı olmasına rağmen Çat Barajı doluluk oranı yüzde yedide kaldı? Bu soruların cevabını ilgililer versin lütfen. Çat Barajı yapıldığından bu yana, hiç böyle bir düzeyde olmamıştı.
    0
    0
    Yanıtla
  • cengiz (6 yıl önce)
    Dalga geçer gibi sondaj sulariyla su verilecek deniliyor..koca baraj bile tam yetmiyordu...sondaj suyumu yetecek çiftçiye..bence haziranda su seviyesi yüzde 40 olacak diyen o profesörde istifa etmelidir.
    0
    0
    Yanıtla
  • MEHMET (6 yıl önce)
    bunun sebebi yoksa baraj kapağını açık bırakan personelmi sorumlusu yoksa personeli denetlemesi gereken amirlerimi
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (6 yıl önce)
    Çat barajından binlerce dönüm arazi sulunmaktadır.Çifçilerimizi çok zor günler beklemektedir. Şerefhan deresinin çat barajına akıtılması için Şerefhan Deresi üzerinde inşa edilecek “Taşdamlar Regülâtörü ve Derivasyon Kanalı” 2015 yılında ihaleye verilmiş ve 2015 yıl sonu bitirilecekti.Hala bitirilmedi. DSİ ve Derme sulama birliği konuyu ısrarla takip edip,Vekillerimize zamanında bilgi vermişlirmidir!Hayır. Umurlarında değil,nasıl olsa dolgun maaşlarını alıyorlar,makam,araba,personel emirlerinde.Çifçinin malı kuruyacak,zor durumda kalacakmış kimin umurunda. Bu dönemde inşallah liyakatlı adamlar gelir.
    0
    0
    Yanıtla
  • huseyin (6 yıl önce)
    Kar yagdi yagmur yagdi neden su girisi yok anlayamadim??
    0
    0
    Yanıtla
  • Tekin (6 yıl önce)
    Çat Barajının 1 kilometre yakınından geçen Şerefhan deresinin Çat barajına aktarılması gerekir. Şerefhan deresinden akan suyu, hiç kimse kullanmadan, hiçbir çiftçi istifade etmeden Atatürk barajına akıyor. Malatyalı siyasilerden, bürokratlardan hiç ses çıkmıyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (6 yıl önce)
    Barajı besleyecek su kaynağı yok ise, bu kadar masraf niçin yapıldı. Mayıs ayında barajda su yok ise Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim aylarında ne olacak. Yazık ölü bir yatırım olmuş.
    0
    0
    Yanıtla