SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Çat'ta Tehlikeli Düşüş

0
Güncellendi - 2015-12-28 01:27:51
Çat'ta Tehlikeli Düşüş
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’nın tarımsal sulamasında önemli bir yer tutan Çat Barajı’nda su seviyesi her geçen gün düşüyor. 19 Ocak 2015 tarihi itibariyle doluluk oranı yüzde 4’e kadar düşen Çat Barajı’nın, ilkbaharda da yeteri kadar yağışların alınmaması durumunda alarm verebileceği belirtiliyor. 

Türkiye genelinde olduğu gibi Malatya’da 2013 yılında beklenen yağışın alınamaması, 2014 yılının da kurak geçmesi gözleri barajlardaki doluluk oranına çevirdi. Malatya’da tarımsal sulamada önemli bir yer tutan Çat Barajı’ndaki su seviyesinin yüzde 4’e düştüğü bildirildi. Tehlike çanlarının çaldığı baraj için umutlar, yağan karların erimesi ve ilkbaharda yağacak yağışlara bağlandı. 

Geçtiğimiz hafta yapılan İl Koordinasyon Kurulu Toplantısında, kurumun yatırım ve projelerine ilişkin sunum yapan DSİ 9. Bölge Müdürü Okan Bal, barajların doluluk seviyesine ilişkin son bilgileri de aktardı. DSİ Bölge Müdürü’nün verdiği bilgilere göre geçtiğimiz yıl Ocak ayında doluluk oranı yüzde 22.43 olan Çat Barajı’nda, bu yıl doluluk oranı yüzde 4. 71’e geriledi.  Buna karşın diğer barajlardaki su miktarında ise geçtiğimiz yıla göre artış kaydedildi.  Kullanılabilir su miktarı bakımından 2014 yılının Ocak ayında doluluk oranı yüzde 40.29 olan Sultansuyu Barajı’nda bu yıl doluluk oranı yüzde 73.95, 2014 yılında 48.39 olan Sürgü Barajı’nda yüzde 56.66, geçen yıl yüzde 23.08 olan Sürgü Barajı’nda yüzde 36.93 olarak kaydedildi. 

Uzmanlar: Çat Barajı için ciddi bir tehlike

Yaklaşık 22 bin hektar araziyi sulayan ve geçtiğimiz yıl yaşanan kuraklık nedeniyle hiçbir su girişinin bulunmadığı Çat Barajı’ndaki mevcut doluluk oranının artık tehlike sınırına yaklaştığını ifade eden yetkililer ise,  Çat Barajı’na herhangi bir akarsu veya derenin akmadığını, tek su kaynağının yağışlardan oluşan yüzey suları olduğunu belirtti. Bu nedenle bütün ümitlerin yağan karların erimesi ve ilkbaharda yağacak yağmurlarda olduğunu kaydeden yetkililer “Mevcut su miktarı, kullanılabilir su miktarıdır. Doluluk oranı artık nerdeyse dibe vurmuştur.   Geçen yıl Çat Barajı’nın bulunduğu bölgede 20 cm kar varken bu yıl 80-90 cm civarındadır. Bu karların erimesi Çat Barajı için bir kaynak oluşturacaktır. Ancak barajdaki su seviyesi yine de ciddi oranda düşmüştür. Umut ediyoruz ki, ilkbaharda ciddi yağışlar olur” ifadelerini kaydettiler. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız