SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Çat'tan Kanallara Pompajla Su Verilecek

0
Güncellendi - 2017-08-18 04:13:59
Çat'tan Kanallara Pompajla Su Verilecek
A- A+ PAYLAŞ

Eskimalatya başta olmak üzere Malatya Ovası'nda yaşanan kuraklık sorununa acil çözüm olarak, Çat Barajı'nda geçici düzenleme yapılacağı ve yüzde 8 seviyesinde su bulunan barajdan 18 Ağustos'tan itibaren sulama kanallarına su verileceği açıklandı.

DSİ tarafından konuya ilişkin olarak Valilik aracılığıyla şu açıklama yapıldı:

"İlimiz genelinde 2016 Yılı kış mevsimi ve 2017 Yılı Bahar aylarında yeterli yağış alınamaması nedeniyle kuraklık yaşanmaktadır.

İlimizdeki Tarım arazilerinin en önemli su kaynağı olan Çat Barajında yeterli sulama suyu depolanmamıştır. Barajın maksimum su kotu olan 1414.00 m’deki göl hacmi 344,7 milyonmetre küp, minimum su kotu olan 1391,67 m deki göl hacmi 60,6 milyonmetre küp olup, Barajın aktif hacmi ise 284 milyonmetre küp iken 2017 yılı içerisinde bu güne kadar Çat Barajında depolanabilen toplam sulama suyu 22,2 milyonmetre küp, yani Barajın doluluk oranı % 8’dir.

Mevcut Derme, Çerkez Yazısı ve Derme ilave sulamalarının toplam sulama alanı 161,400 dekardır.

2017 yılında genel sulumu planlamasına göre sadece meyve bahçeleri için 62504 dekarlık alanın sulanması gerekmekte olup bu alanın sulumu suyu ihtiyacı 49930 milyon metreküptür.

Konunun aciliyetine binaen, meyve ağaçlarının sulanması için gerekli önlemlerin alınması hususunda DSİ 9. Bölge Müdürlüğümüzce 05.08.2017 tarihinden itibaren Çat Barajında iş makinaları ile çalışma başlatılarak göl içerisine sedde yapımına başlanılmış, 250 metre uzunluğunda, 2 metre yüksekliğinde ve 6 metre genişliğinde sed 14.08.2017 tarihinde tamamlanmıştır.

Barajın minimum kot seviyesinin altında sulama suyu alınması ile ilgili olarak 10 adet dalgıç pompa ile suyun terfi edilmesi için borular temin edilmiş ve gerekli enerji hattı çekilmekte olup teknik bir sıkıntı olmadığı takdirde 18.08.2017 tarihinden itibaren barajdan pompajla 7-10 milyon metre küp suyun alınarak sulama kanallarına verilmesi gerçekleştirilecektir.

Konunun önemine binaen kamuoyunun bilgisine sunulur."

Bülten- malatyahaber.com- Yeni Malatya Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

9 yorum yapılmış

  • Şahin (6 yıl önce)
    Yeryüzünde su bırakmadınız yer altına göz diktiniz şimdide Malatya bi yandan Adıyaman bi yandan kurutun bizim de içme suyumuz olmasın
    0
    0
    Yanıtla
  • burak inan (6 yıl önce)
    barajda ki canlılara ne olacak? bir yeri yapıp bir yeri yıkmakta üstümüze yok.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ekrem (6 yıl önce)
    Malatya DSİ yetkilileri... Bakınız Mevcut Tohma köprüsü yanına yapılan ve inşaatına başlanmış olan köprün ayak kısmının yerleşeceği kısımda yapılan dolgu çalışmaları biraz takip edilse dahada sağlamlaştırılsa orası zaten baraj kotu seviyesinde dolduruluyor takibi yapılsa o havza sürekli baraj kotu seviyesinde dolu kalsa Tohmanın ve şahnahanın suyu orayı dolu tutar bu suyu Motorpopla mevcut Battalgazi kanallarına aktarsalar inanın sorun ne Yazıhan Sulamasında kalı nede Battalgazide. sayın Editör bunu lütfen ilgili yerlerle paylaşırsanız zaten oranın dolgusu şuan başlamış yapılıyor....
    0
    0
    Yanıtla
  • EROL (6 yıl önce)
    Kurutmadığınız bir burası kalmıştı.
    0
    0
    Yanıtla
  • mehmet YILDIRIM (6 yıl önce)
    Karakaya barajından su pompalanmadığı sürece bu sorun çözülmez bunlar milleti kandırıyorlar.Bunlar çözüm üretmek yerine günü kurtarmanın peşindeler çok yazık bu şehre çook.
    0
    0
    Yanıtla
  • BAKA44 (6 yıl önce)
    Valilik ve Belediye bu tur sorunlari cozmeyle asil işini yapmis olur. Yoksa 2 yilda bir kanalboyunun kaldirimini degistirmek degildir asil vazife
    0
    0
    Yanıtla
  • mehmet (6 yıl önce)
    tam bir komedi yaa eskimalatyayanın altında 3-5km lik yerden suyu almayın gidin 40 km lik yeden su getirin bi nasıl bir mantık nasıl bir şi çok ilginç yaaa
    0
    0
    Yanıtla
  • Alişan (6 yıl önce)
    E %8 motopomp la zorlamayla verilince bir hafta sürmez o suda bitip içindeki tüm canlılar karaya yapışıp telef olacaktır.Ondan sonra suyu nereden alacaksınız.
    0
    0
    Yanıtla
  • ali (6 yıl önce)
    barajda yaşayan canlılar ne olacak...taşıma su ile değirmen dönmez koskoca karakaya barajı dururken böyle saçma sapan günü birlik uygulumalar bir işe yaramaz.
    0
    0
    Yanıtla