SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Cazibe Merkezi ''Kalkan'' Malatya!..

A- A+ PAYLAŞ

İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük metropollere göçün azaltılması amacıyla yeni cazibe merkezleri oluşturulması için harekete geçilirken, kapsama giren iller belli olmaya başladı.Belirlenen cazibe merkezleri arasında Malatya, Şanlıurfa, Erzurum, Samsun, Trabzon, Elazığ, Gaziantep, Kayseri ve Van bulunuyor.

Bu kapsamda özellikle Ankara'nın doğusunda yer alan illerden, çevresindeki vilayetlerden göç alabilecek yerler dikkate alındı.

YATIRIMLARDA ÖNCELİK ALACAK
Cazibe merkezi olarak belirlenen illerin kamu yatırımlarında, özellikle de alt yapı yatırımlarında öncelik alması planlanırken, olası göç öncesinde altyapının hazır hale getirilerek, gecekondulaşmanın da önüne geçilmesi hedefleniyor.

Söz konusu cazibe merkezlerinde yatırım yapılırken, kentin temel ihtiyaçlarına öncelik verilecek, AB ile Mali İşbirliği kapsamındaki kaynaklardan da buralara aktarma yapılacak.

Çalışmaya son şeklinin kısa sürede verilmesi beklenirken, bunun 2007 Program kararnamesine konulabileceği ya da Yüksek Planlama Kurulu'na (YPK) getirilebileceği belirtiliyor.

NASIL SEÇİLDİ?
Öte yandan Cazibe merkezleri seçilirken, söz konusu illerde ''üniversite olup olmaması, ilin nüfus ve kentleşme yapısı ile çevre illerinden göç alma potansiyeli'' göz önüne alındı.

Bunun yanında, cazibe merkezlerinin belirlenmesinde ''kentleşme oranı, nüfus yoğunluğu ve sosyo ekonomik gelişmişlik sıralaması'' gibi bir çok veri de dikkate alındı.

GÖÇ, MALATYA'NIN ÖNEMLİ SORUNU..
Büyük illere yönelik göçün önlenmesi projesi doğrultusunda, bazı illerin "göç kalkanı" oluşturmak üzere cazibe merkezi yapılacağı daha önce de gündeme getirilmişti.

"Malatya'nın unuttuğu" ve büyük ölçüde Malatya'ya yönelik göçü daha da artıracağı, kentin "niteliksiz" göçten kaynaklanan sorunlarını katlayacağı, bu nedenle Malatya'yı gerileteceği gibi eleştirilere muhatap olan "kalkan" projesinin ciddi şekilde değerlendirilmeye muhtaç olduğu ifade ediliyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız