SON DAKİKA
SON DEPREMLER

ÇDP'ye Bir İtiraz Daha

0
Güncellendi - 2015-12-27 13:43:41
ÇDP'ye Bir İtiraz Daha
A- A+ PAYLAŞ
 
Malatya’da, 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı askı ve itiraz süresi 18 Mayıs akşamı sona erecekken, Çevre Düzeni Planı’nda revizyon yapılarak Malatya Merkezdeki Tecde Mahallesi’nde “Kentsel Gelişim Alanı” olarak bırakılan alanların “Mutlak Koruma Bölgesi” içerisine alınması hususunda itirazda bulunuldu. 
 
Tecde Mahallesi’nden birçok vatandaşın imzası bulunan, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne verilen dilekçede, “Malatya-Elazığ-Tunceli-Bingöl Planlama Bölgesini kapsayan 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı tamamlanmış ve il müdürlüğünüzde askıya çıkmıştır. 11.11.2008 tarih ve 27051 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 'Çevre Düzeni Planlarına Dair Yönetmelik'in birinci bölüm birinci maddesi 'Amaç' başlığı altında:
 
"Madde 1 - (1) Bu yönetmeliğin amacı, ülkemizin sahip olduğu doğal, tarihi ve kültürel zenginliğin korunarak kalkınma planları ve varsa bölge planları temel alınarak, ekonomik kararlarla ekolojik kararların bir arada düşünülmesine imkan veren, genel arazi kullanım kararları ile bunlara ilişkin strateji ve politikaları oluşturmak ve çevre kirliliğini önlemek amacıyla nazım ve uygulama imar planlarına esas teşkil etmek üzere bölge ve havza bazında 1/50.000-1/100.000 ölçekteki çevre düzeni planlarının hazırlanmasına, hazırlattırılmasına, onaylanmasına, izlenmesine, denetlenmesine ve bu planlar üzerinde yapılacak değişikliklere ilişkin usul ve esasları düzenlemektir” maddesi hatırlatıldı.
 
“Bu madde ışığı altında Malatya -Elazığ-Tunceli-Bingöl Planlama Bölgesinde yapılan Çevre Düzeni Planı Malatya özelinde çok yetersiz ve arazi çalışması yeterince yapılmamış bir plandır. Malatya Merkezde gereksinimden fazla 'Kentsel Gelişim Alanı' planlanmıştır. Hangi sebeple olursa olsun gereksinimden fazla alanın, kentsel gelişme alanı olarak planlanması doğru değildir. Özellikle Malatya Merkez Tecde Mahallesi'nde bulunan alanlar şehrin nefes aldığı, havasını temizlediği, dinlenip stres attığı, çok nitelikli tarım arazilerinin olduğu, bağlık, bahçelik yerlerdir. Bu alanlarda bulunan bazı ağaç türleri endemik olup yerleşime açıldığında yok olacak türde ağaçlarla kaplıdır. Bitki türleri dışında bu alanlarda yaşayan yabani hayvanların yaşam alanları daralacağından, yörede yaşayan birçok hayvan türü de yok olacaktır" denildi.
 
Tarım alanlarının yerleşime açılması yerine, Malatya Merkez mahallelerinden Taştepe, Kiltepe, Melekbaba ve Yeşiltepe gibi çarpık yapılaşmanın olduğu, altyapısı bozuk sokak ve caddelerin dar olduğu yerleşim alanlarında Kentsel Dönüşüm Planlaması yapmanın daha uygun olacağının belirtildiği dilekçede, "Bu alanlarda kentsel dönüşüm sonucu Malatya’ya en az 50 yıl yetecek arsaların üretileceği alanlar oluşturulabilir. Bir taraftan yeşili ve doğayı koruyan yaklaşımla planlama yaparken, diğer taraftan doğayı yok edip yeni yerleşim yerleri oluşturmak planlama ruhuna aykırıdır" ifadeleri kullanıldı.
 
Dilekçe özetle şöyle tamamlandı:
 
“Bu bağlamda Malatya-Elazığ-Tunceli-Bingöl Planlama Bölgesinde yapılan Çevre Düzeni Planı'nın Malatya kısmında itirazımızın kabul edilerek Çevre Düzeni Planı'nda revizyon yapılarak Malatya Merkez Tecde Mahallesi’nde 'Kentsel Gelişim Alanı' olarak bırakılan alanların 'Mutlak Koruma Bölgesi' içerisine alınması hususu dikkatlerinize arz olunur.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız