SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Hoşlaşmadılar', Değiştiriyorlar!.

0
Güncellendi - 2016-01-21 21:10:46
'Hoşlaşmadılar', Değiştiriyorlar!.
A- A+ PAYLAŞ

  • Karayolları Bölge Müdürü, Malatya- Sivas yolu üzerinde inşa edilen, ancak henüz açılışı yapılmayan, girişlerine "Çepiç Tüneli" yazılan tünelin adının değiştirilmesi için çalışma yapıldığını söyledi.

Malatya- Sivas karayolu üzerinde, "Çebiş Rampası" diye anılan bölümü by-pass etmek üzere inşa edilen, girişlerine de Karayolları tarafından "Çepiç Tüneli" yazılı levhalar konulan tünelin adının "Hekimhan Tüneli" olarak değiştirileceği bildirildi.

Bu durumun, eski güzergahtaki rampaya "Çebiş" adının neden verildiğinin aslında Türkiye'de bir işi yaptırma yollarından birini hatırlatan hikayesinin, adına "Çepiç Tüneli" denilen tünellerin adının nereden geldiğine ilişkin olarak sık sık gündeme getirilmesiyle farkedilmesi ve rahatsızlık duyulmasından kaynaklandığı değerlendiriliyor.

Tünel çalışmaları sırasında sık sık inceleme yapan AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık, "Çebiş Rampası" adının, bir köylünün yıllar önce bu bölgede yol açılırken, karayolculara bir çebiş keserek yedirip, eğimsiz bir alandan geçmesi gereken yol güzergahını, dik rampaya rağmen evinin önünden geçirtmesi nedeniyle verildiğine ilişkin halk arasında bilinen hikayesini şöyle anlatmıştı:

“Burada o dönem Karayolları proje yaparken, burada Cebiş Yokuşunun dibinde Haydar Amca, yol evinin önünde geçilsin diye bir tane çebişi yatırıyor kesiyor, ondan sona yol evinin önünde geçiyor. Ondan sonra Hekimhan yolunda burası Çebiş Yokuşu olarak kalmış.”

Panoo01630'ar metre uzunluğundaki iki tüp geçişten oluşan tünelin, halkın Çebiş Rampası diye adlandırdığı rampayı devre dışı bırakması nedeniyle, bu rampayı da unutturmayacak şekilde isimlendirilmesini uygun gören Karayolları yetkilileri, buna ilişkin levhada, keçi yavrusunun yörede söylenen "Çebiş" ifadesi yerine, Türkiye'nin bazı yörelerinde "Çepiç" diye söylenmesi ve bazı sözlüklerde bu şekilde yeralmasından hareketle, levhayı "Çepiç Tüneli" olarak yazdırmışlardı.

Geçtiğimiz günlerde Malatya'da Vali Süleyman Kamçı'nın başkanlığında yapılan İl Koordinasyon Kurulu toplantısında konuşan Karayolları 8. Bölge Müdürü İsmail Akduman, Hekimhan halkının talebi üzerine, Çepiç Tüneli olarak geçen tünelin isminin 'Hekimhan Tüneli' olarak değiştirileceğini belirtti. Akduman, bu konuda Hekimhan İl Genel Meclisi’nde alınan kararın kendilerine ulaştığını ve isim komisyonunda değerlendirildiğini belirtti.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

21 yorum yapılmış

  • Efraim (7 yıl önce)
    Girmana özellikle yeni ce keçisi teke ve çebişi ile meşhurdur - sebebine gelince meşe varlıgı ve su olmadığından dolayı hayvanların hızlı bir şekilde su içmesi için aşşa kesiköprüye su içmeye inebilmeleri - diger hayvanlar kısa süre inemez o kadar yolu - tünelin ismine gelince Yenice mevki inde oldugundan dolayı Yenice tüneli denmeli - yoksa ismini ne koyarsanız koyun yerel halkın şu an dedigi gibi çebiş veye Yenice tüneli
    0
    0
    Yanıtla
  • Fikret Deniz (7 yıl önce)
    Bu yokuşun ilk söylensin oğlak boynunu. Daha yol yapılırken rampasinin kesilen oğlanın boynunda benzemesi sonucu bizlerde öyle adlandirmistik. Sadece sözlü olarak kullanıyordum. Ortada birde misafir perverlik gereği ikram edilen oğlaklar olunca daha sonraları değişik şekillerde anlatımlar sonucu önce oğlak boynu ,sora oğlak rampası ve en sonunda cebic tüneline dönüşmüş, bunuda ben yıllardır gitmediğim için bilmiyordum.Adina gelince Hekimhan oğlak yada cebic tüneli olmasında bir sakinc a yok.Hic değilse binlerce yıldan beri insan yaşamında yer alan bu keçi yavrusunun adı yaşatılmis olur.
    0
    0
    Yanıtla
  • necati farımaz (8 yıl önce)
    Ben tunelin yada o malum rampanın adlandırılmasına ilişkin açıklamada bulunmak istiyorum.Çünkü,Çebiş Rampası isminin konulmasında rahmetli Babamın yolu çıkar amaçlı bir nevi rüşvet vermişte evinin yanından geçirmiş gibi yanlış bir algı var. Oysa ki hiç kimse bu ismin nasıl yakıştırıldığını bilmiyor. İşin aslı şöyledir:O yörede su kaynağı bizim evin önündedir .Oralarda başka da su kaynağı yoktur. Mühendisler ,topoğraflar ve işçiler sık sık su almaya geldiklerinde babamla tanışırlar ,Sonra babam misafir perverliğini gösterip bu gruba bir çebiş kesip ikramda bulunmuş.Oysa ki yol zaten çebiş kesilmeden önce kazıklar çakılıp kireçleme yapılmıştı.Bu nedenle Hekimhan yöresinin yani herkesin bildiği ÇEBİŞ TUNELİ olarak kalmasının ne sakıncası var anlayamadım.
    0
    0
    Yanıtla
  • Erhan Soğukpınar (7 yıl önce)necati farımaz isimli kullanıcı yorumuna
    O keçi sanırım bizim , keçidir . Size yaylada otlanmasi icin emanet ettigimiz hepi topu bir keçi, ne hikmetse sanırım yabancılık çekti, uçurumdan aşağı düşmüş, ne kısmetse Haydar dayı postunu bile bulamamıştı. Bizde o yıl keçi sütü içmek yerine , bir bardak soğuk su içmiştim. Sanırım siz bilirsiniz veya hatırlarsınız, o yüzden o yoldan her geçtiğimde 30-40 yıl önceki keçimiz aklıma geliyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Süpersiniz, harika bir tarih kazisi yaptik :)
    0
    0
    Yanıtla
  • Keçi nin yeri evinin önüdur abi el sırtından keçi sütü icilirmi :-))yiyene de içen e de helali hoş olsun demek düşer
    0
    0
    Yanıtla
  • kadir (8 yıl önce)
    selamlar bencede ilk önce işi bitirsinler isim sorun değil çebiç yada hekimhan ben her sene sivasa gidiyorum bi türlü yapılamadı bir an önce bitip açılmasını temenni ediyorum
    0
    0
    Yanıtla
  • yakup (8 yıl önce)
    Cebiş en dogrusu bence
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali erdem (8 yıl önce)
    Keşke bu haberde tünel hizmete açıldı. Vatandaş rahatladı diye bir metin gecseydi. Çepiç çebiş çebiç yada hekimhan isim dediğin ne ki....
    0
    0
    Yanıtla
  • kadir (8 yıl önce)
    merhabalar bence de tabi ki çebiç olmalı değiştirilmemeli bu daha mantıklı
    0
    0
    Yanıtla
  • necati (8 yıl önce)
    Tunelin Hekimhan'la ne ilgisi var .15kmmesafeye Hekimhan tuneli mi denir.Asıl çepiç yazacaklarına yörenin ağzıyla ÇEBİŞ TUNELİ yazsınlar,daha doğru olurdu.
    0
    0
    Yanıtla
  • H.Bayram (8 yıl önce)
    O levhayı yazan zavallı , zavallı diyorum eğer zavallı değilse kasten o kelimeyi yanlış yazmıştır.Kelimenin doğru yazılışı ÇEBİÇ şeklinde olmalıydı. Aslında o isim ülke gerçekleri ile bire bir örtüşüyordu vaktiyle ( yaklaşık 35 yıl önce)o yolu rampaya düşüren,gereksiz yere yolu 3km uzatan devrin sorumlu memurları (mühendisleri) o yollardan geçerken yedikleri o çebiç kadar değerleri olduklarını hatırlamalarını sağlaması açısından o levhanın yazım hatasının düzeltilerek kalması en doğru olanıydı..Şayet değiştirilecekse oranın ismi yörede bilinen coğrafi ismi KURTLUCA olmalı .O bölge gerek Girmanalılar gerek Kocaözülüler o kırlara KURTLUCANIN KIR derler.slm.
    0
    0
    Yanıtla
  • ihsan (8 yıl önce)
    Sarsap tunelinin adını Sayın Veli Ağbaba Karaca tuneli olarak değiştirdi.Çebiş rampasının adı Çebiş tuneli olarak yaşayacak diye sevinirken oda değişiyor.Yazık, çok yazık.
    0
    0
    Yanıtla
  • yiğceli (8 yıl önce)
    neden eskiye karşı bir allerjiniz var o bölgede çebiş denir Çepiç ne alaka siz istedniz tabelayı dikmekle isim deyişmez biz oarayı çebiş rampası biliyoruz . siz istediniz yerden istediniz kültürden ithal isim getirin bize göre deyişmez. Helal olsun ozaman kör haydar kesmiş yedirmiş bunda nevar şimdi kesip yedirecek o yörede kim kaldı .bunlar kalmadı gibi bunların izlerinide silmeye çalışmayın adam çalmamış çırpmamış yedirmiş nam yapmış .Biraz ata dede geleneyine sahip çıkmak lazım
    0
    0
    Yanıtla
  • Ercan (8 yıl önce)
    İsabetli olmuş. Bunca yıllık malatyada yaşıyorum oranın çebiş rampası olduğunu bilmiyordum. Hikayesi ise güzel değilmiş. O tuneller hekimhan yoluna aitse en doğru isim bulunmuştur.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya'da boşa yaşamışsın yıllardır kardeş kusura bakma...
    0
    0
    Yanıtla
  • Fevzi (8 yıl önce)
    Adı bir kere konuldu çebiş ismi hafızalardan silinemez emeksic caddesi kaç kez isim değişti yinede emeksiz cad. Karşıdan ışık görülüyor düm düz olduğu belli yapanların eline sağlık ömürler uzun olsun düğünleri güzün olsun (hekimhan atasözü) Bunu yazmz sebebim bir önceki tunel sarsap tüneli 100 anca gelir ama kavisli ışık yakmadan geçemiyorduk.(son durumunu bilmiyorum )
    0
    0
    Yanıtla
  • Yüksel yıldırım (8 yıl önce)
    Tunel halkımızın hizmetine açılsın da, ismi o kadarda önemli değil. halkımızı üzen ve çok tepkilere neden olan konu, hizmete açılması geciken projelerin nedeni bir yetkili tarafından açık bir şekilde kamu oyuna anlatılmaması sıkıntı yaratıyor. Hükumetimizin prestijini sarsıyor. Hükumet yetkililerimizin bu kadar çabalarını çalışmalarını köreltiyor.Halka her şey olduğu gibi anlatılmalı ki, halkımızın güveni desteği sarsılmasın. istikrar hep devam etsin.
    0
    0
    Yanıtla
  • Nihat (8 yıl önce)
    isimlerle uğraşacağınıza icraatları görelim beyler?
    0
    0
    Yanıtla
  • Halil KÖSE (8 yıl önce)
    Yazılan ÇEPİÇ adının ÇEBİŞ olarak değiştirilmesi gerekir diye düşünüyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Cebiş en doğrusu bence
    0
    0
    Yanıtla