SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Çekirge Mücadelesi Yapıldı

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da çekirge sayısının fazla görülmesi üzerine Tarım İl Müdürlüğü ilaçlama yaptı.

Tarım İl Müdürü Hamit Aygül, konuyla ilgili olarak yaptığa açıklamada, "İlimize Diyarbakır üzerinden gelen çekirgeler nedeniyle Pütürge ilçesinde 3 bin dekar, Doğanyol, Battalgazi ve Kale ilçelerinde de biner dekar olmak üzere toplam 6 bin dekar alanda çekirge ile mücadele için ilaçlama yapıldı" dedi.

Tarım İl Müdürlüğü'nden mücadeleye ilişkin yapılan açıklama şöyle:

"Yazın yumurtalarını toprağın 4-5 cm derinliğine bir yüksük içinde bırakırlar. Kışı yumurta döneminde geçirirler. Çekirgelerin yumurta bıraktıkları alanlara Garsiyat alanları denir. Yumurta şekilleri ve yüksük şekilleri türlere göre değişiklik gösterir. Yumurtaları iklim koşullarına bağlı olmak koşuluyla genellikle Nisan ve Mayıs ayının ikinci yarısından sonra açılırlar. Yumurta açılımını sıcaklık, denizden olan yükseklik ve toprağın ısınma durumu etkiler. Genellikle 5-6 gömlek değiştirdikten sonra ergin olurlar. Her nimf dönemi yaklaşık 5-7 gün kadar devam eder. Bu dönemleri geçiren bireyler çiftleşir ve dişiler yumurta bırakmaya başlarlar. Yumurtalar toprakta 9-10 ay kalır ve ertesi yılın ilkbaharında açılır. Bu şekilde yılda bir döl verirler.

Bitkileri yemek sapları kesmek suretiyle zarar yaparlar. Özellikle genç bitkilerde zararı çok yüksek olmaktadır. Çok yıllık bitkilerin yeni sürgün ve filizlerini yaprak ve çiçeklerini hatta dane ve meyvelerini yemek suretiyle ekonomik düzeyde zarar yaparlar. Yoğunlukları yüksek olduğu zaman zarar oranları da artmaktadır. Daha çok Hububat, yem bitkileri, meyve fidanları, sebzeler, çayır-meralarda olmak üzere ayçiçeği, pancar, pamuk, çeltik ve tütün fidelerinde beslenir ve zarar yaparlar.

MÜCADELESİ
Kültürel Önlemler:
1- Toprak işlenerek toplu haldeki yumurtlama yerleri imha edilmelidir.
2- Araziler yabancı ottan arındırılmalıdır.

Kimyasal Mücadele:
Kimyasal Mücadele Zamanı : Mayıs ayının ikinci haftasından sonra yumurta çıkışları takip edilerek nimf döneminde çekirgeler toplu halde iken mücadele yapılacaktır.

Kullanılacak İlaç ve Dozu:
Etkili Maddesi Dozu (dekara)
Cypermethrin 250 g/ı 40 ml

İlaçlama Tekniği:
İlaçlamaya başlamadan önce, nimf topluluklarının bulunduğu alanlar uzaktan görülebilecek renkli flamalarla işaretlenecektir. İlaçlama aletlerinin kalibrasyonları yapılacak, öncelikle sırt veya tarla Pülverizatörü kullanılacaktır. Dekara kullanılması gereken ilaç dozu ayarlanacaktır. Nimf mücadelesine önem verilerek çekirgeler ergin olmadan önce mücadelesinin tamamlanması gerekmektedir.

2010 Yılı yatırım programında Bakanlığa sunulan Çekirge ile mücadele programında 5000 Dekar alan teklifinde bulunulmuş olup Bakanlığımızca onaylanan proje çerçevesinde 200 Litre Cypermethrin 250g/l ilimize tahsis edilmiş olup , 22.04.2010 tarihinden itibaren Pütürge ilçemizde 3.000 da., Kale ilçemizde 1.000 da., Doğanyol - Battalgazi ve Merkez de toplam 1.000 da.lık alanda programa bağlı olarak ilaçlı mücadele yapılmıştır."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız