SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Cenazesi Bozulmamış"

0
Güncellendi - 2015-12-27 15:09:22
A- A+ PAYLAŞ

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında Turgut Özal’ın naaşı Topkapı’daki Anıt Mezar’dan çıkarılarak, Adli Tıp Kurumu’na götürüldü. Özal’ın naaşı 2 gün içinde tekrar defnedilecek.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın ölümünün suikast olup olmadığına dair yürüttüğü soruşturma kapsamında naaşının çıkarılarak Adli Tıp Kurumu’nda incelenmesi kararı vermişti. Ankara’dan gelen talimat gereğince İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Oktay Erdoğan nezaretinde dün Adli Tıp Kurumu uzmanları ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Olay Yeri İnceleme uzmanları sabah saat 06.30’da Topkapı’daki Anıt Mezar’da çalışmalara başladı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı da öğle saatlerinde Anıt Mezar’a gelerek bilgi aldı. İş makinalarının da kullanıldığı çalışma sonucunda yaklaşık 6 saat sonra Özal’ın naaşına ulaşıldı.

Adli Tıp Kurumu Başkanı Doç. Dr. Haluk İnce, Özal’ın cenazesinin incelemeye uygun olduğunu açıklarken, zehirlenip zehirlenmediğine ilişkin olarak ise, “Çalışmadan bir şey açıklamak doğru değil. Önce bir çalışalım. Bulgularımızı ortaya koyalım, ondan sonra ne varsa bunları zaten sizlerle paylaşacağız. Kurumumuzda çalışmamıza devam edeceğiz. Cuma veya Cumartesi günü de cenazeyi aileye teslim etmek amacımız. 2 aydan önce bu raporun çıkması mümkün değil” diye konuştu.

Toprak numuneleri alındı

Kazı çalışmaları yapılırken her 20 santimetrede bir toprak numunesi alındı. Kazı çalışmaları sırasında cenazenin bulunduğu noktada toplanan su ise bir cihaz yardımıyla tahliye edildi.

Naaşa ulaşıldıktan sonra da çalışmalar titizlikle devam ettirildi. Her işlem tutanak ve kayıt altına alınırken çalışmalar bir görevli tarafından da kameraya kaydedildi. Çalışmalar sırasında, mezarın inşasında görev almış bir teknisyen ve bir imam da hazır bulundu. Çalışmalarda aileyi temsilen bulunması beklenen Ahmet Özal ise gelmedi. Özal ailesini Ahmet Özal’ın avukatı temsil etti. Naaşa ulaşılmasından yaklaşık 4 saat sonra işlemler tamamlanarak Özal’ın naaşı çinko kaplı özel bir tabuta yerleştirildi.

‘Diğer odada ağladım’

Tabut tören mangasının omuzlarında Anıt Mezar’ın girişinde bulunan cenaze aracına kadar taşındı. Motosikletli polislerin eşlik ettiği cenaze aracı Adli Tıp Kurumu’na hareket etti. Adli Tıp Kurumu ve Olay Yeri İnceleme uzmanları ise mezarlıktaki çalışmalarına bir süre daha devam etti.   Özal’ın eski danışmanı emekli büyükelçi Kaya Toperi de, Özal’ın 19 yıl aradan sonra tabutta taşınma görüntülerini görünce duygulandığını söyledi. Toperi “Onu tabutta öylece görünce bakamadım, diğer odaya geçip ağladım” dedi.

Şimdi ne olacak?

Adli Tıp Kurumu’nda, öncelikle DNA testi ve otopsi yapılacak. Alınan örneklerde travmatik, patolojik bulgu olup olmadığı araştırılacak. Laboratuvarlarda başta uyutucu, uyuşturucu, böcek öldürücü, ağır metaller olmak üzere her maddeye bakılacak. Bütün örnekler teker teker incelenecek, sonrasında Kimya, Morg ve Biyoloji ihtisas dairelerinin raporları, ölüm nedenlerini raporlayan Birinci İhtisas Kurulu’na gönderilecek. Turgut Özal’ın cenazesi, Adli Tıp Kurumu’nda herkesin girip çıkamayacağı bir yerde muhafaza edilecek.

Ergin: Cenazenin önemli kısmı korunmuş

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Bugün TV’de yaptığı açıklamada Özal’ın mezarının açılması konusunda, şunları söyledi: “Birçok yorumlar yapıldı. Bir şey bulunmaz denildi. 20 sene sonra ne bulunacak denildi. Ama adli tıpçılar, umduklarının çok ötesinde verilere ulaştı. Acaba saç teli var mı, kemik parçası var mı deniliyordu bu düşüncelerin çok ötesinde materyallere ulaştılar ve adli tıp için çok önemli verilere ulaşıldı. Bir zehirlenme, toksit madde varsa, doğal olmayan ölüm nedeni varsa, kabirden çıkan cenaze sonuç vermek için son derece müsait halde. Cenazenin önemli bir kısmı bozulmamış ve korunmuş.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız