SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Cep Telefonu Mikrop Yuvası!

A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi'ne tedavi ya da ziyaret için gelenlerle sağlık çalışanlarının cep telefonlarının hastalık etkeni mikroorganizma içerip içermediklerine yönelik yapılan araştırma, "vahim" sonuç verdi.

Tıp Fakültesi'nin Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilimdalı öğretim üyelerinden Doç.Dr. Mehmet Sait Tekerekoğlu, bu konuda 200 örnek üzerinde yaptıkları araştırma ve inceleme ile ilgili olarak şu bilgiyi verdi:

"İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut ÖZAL Tıp Merkezine tedavi olmak veya ziyaret amacıyla hastaneye gelen kişiler ve sağlık çalışanlarının cep telefonlarının hastalık etkeni mikroorganizma içerip içermediklerini saptamak için; 133 hasta, hasta yakını ve ziyaretci, 67 sağlık çalışanına ait toplam 200 telefon mikrobiyolojik açıdan incelendi. Özellikle cep telefonlarının kulak, ağız, tuş takımı ve vücutla temas etmesi olası yerler tarandı. Sağlık çalışanlarının %85, hasta ve yakınlarının ise %90’ınında mikroorganizma tespit edildi. Sağlık çalışanlarının cep telefonlarında saptanan mikroorganizmalar insan normal florasında bulunabilen bağışıklık sistemi baskılandığında hastalık oluşturan mikroorganizmalar idi. Ancak hasta, hasta yakınları ve ziyaretci grubunda ise bu normal flora yanında hastane enfeksiyonlarına neden olan MRSA, Pseudomonas, Acinetobacter, Klebsiella, Enterococcus, gibi mikroorganizmalar da gözlendi.

1982 yılında Avrupa başta olmak üzere birçok ülkede cep telefonları kullanılmaya başlanmış ve bugün sosyal yaşamın vazgeçilmez bir aksesuarı olmuştur. Yaşamın her alanında olduğu gibi hastane ortamında da yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Sağlık alanında yaşamı tehdit eden acil durumlarda, laboratuar ve görüntüleme sonuçlarına hızlı ve kolay ulaşmada, konsultasyon çağrılarında çok faydalı olmaktadır. Ancak doğru ve dikkatli kullanmak zorunludur.
Sonuç olarak; her zaman söylendiği gibi hijyen kuralları cep telefonlarını yaşamı tehdit etmekten kurtaracaktır.

Gerek hastane ortamında, gerekse çalışma ve ev ortamında el yıkamanın önemi bir kez daha ortaya çıkmaktadır. Sık sık uygun temizlik araçları ile cep telefonlarının temizlenmesi doğru olacaktır. Özellikle hasta ziyaretine gelenlerin cep telefonlarının hastalarla temasından kaçınılmasının faydalı olacağı kanatindeyiz."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız