SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Çerçilikten Sanayiciliğe..

0
Güncellendi - 2015-12-27 16:57:04
Çerçilikten Sanayiciliğe..
A- A+ PAYLAŞ

Sabah Gazetesi'nde Müjgan Halis imzasıyla yayınlanan seri yazının sonuncusunda, aslen Malatya- Darende kökenli olan Sabuncu ailesi anlatıldı.

Gazetede, "Çerçilikten Sanayi Devrimi'ne Sabuncular" başlığıyla yayınlanan yazıda, Sabuncu ailesi ve Malatya'dan göçün ardından bugünlere gelişle ilgili öykü yeralıyor.

Yazıda şöyle deniliyor:

"..Adana'nın 3S'si vardı eskiden: Sabancılar, Sapmazlar, Sabuncular. İlk ikisi Adana'yı terk edeli çok oldu, ama Sabuncular hâlâ Adana'nın en etkili ailelerinden biri. Ailenin gücü kalabalıklığından değil, nüfuzundan geliyor. Aslen Malatya'nın Darende ilçesinden olan Sabuncu ailesi, baba Mehmet Nuri Sabuncu zamanında Adana'ya yerleşmiş. Özellikle doğudan gelen insanlar onun fabrikasında çalışır, ay sonu bir tek hak ettiğini değil, tüm ihtiyacını merhum Sabuncu'nun çuvaldan verdiği paralarla giderirmiş. Oğlunu-kızını evlendirecekler, ev yaptıracaklar, hastası olanlar onun kapısını çalarmış. Dindarlığıyla da tanınan aile, en kıymetli arsalarına Adana'nın en büyük camilerinden biri olan ve Çifte Minareli Cami olarak bilinen, Mehmet Nuri Sabuncu Camisi'ni de yaptırmış bir aile. Sabuncu ailesi ayrıca Türkiye'nin değişik yerlerinde cami, okul ve sağlık ocağı yaptırmış. Babasıyla aynı adı taşıyan işadamı Nuri Sabuncu ve oğulları Ahmet Nuri Sabuncu ile Mehmet Nuri Sabuncu ile, Adana'da Mehmet Nuri Sabuncu bulvarındaki 1974'te yapılan Sabuncu Konağı'nda buluştuk. Aynı zamanda Finlandiya ve Tunus'un fahri konsolosluğunu yürüten baba Nuri Sabuncu, bütün varlıklarını adaşı babasına borçlu olduklarını anlatarak başlıyor söze. Türkiye'nin sanayi devrimine büyük katkısı olan oğul Nuri Sabuncu, dünya politikacılarının da yakından tanıdığı biri. İş seyahatleri nedeniyle Çin lideri Mao'yla aynı sofrada oturmuş, ABD Başkanı Nixon'la tanışmış biri..."

Yazının tamamına, Sabah Gazetesi'nin aşağıdaki linkinden ulaşabilirsiniz:

http://www.sabah.com.tr/Yasam/2013/03/10/cercilikten-sanayi-devrimine-sabuncular

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız