SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Çerez Olarak Kullandılar"

0
Güncellendi - 2015-12-28 03:16:04
A- A+ PAYLAŞ

Halk Bankası Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenlioğlu, Gaziantep Bölge Koordinatörü Vahdet Büyüker, Gaziantep Bölge Koordinatörlüğü Pazarlama Bölüm Müdürü Metin Yediyıldız ve Halk Bankası Malatya Şube Müdürleri ile birlikte Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ni ziyaret ederek, burada oda başkanları ve  Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet kooperatifleri başkanları ile bir araya geldi.

Toplantıya, AKP Malatya Milletvekili Adayı Nurettin Yaşar, Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, Esnaf ve sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Bölge Başkanı İsmet Bayram, Malatya Esnaf ve Sanatkarlar kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Evren, oda başkanları ve kooperatif başkanları katıldılar.

Toplantının açılışında konuşan Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Evren, Malatya’ya yaklaşık 25 yıl sonra halk Bankası Genel Müdürünün esnafa ziyarette bulunduğunu belirterek,  “244 esnafımıza 12 milyon 700 bin TL ‘ye yakın bir kredi verdik Malatya merkez kooperatifi olarak.  Takip oranımız da yüzde 28 civarında.  Verdiğimiz krediden dolayı, 100-150 bin TL kredi verdiğimiz esnafımıza kredi kartından dolayı kredi kartından dolayı bir ay sonra takibe düşüyor. Verilen krediyi tamamen mahsup ediyorlar. Bu BDDK ile yapılan bir protokolden dolayı kaynaklanıyormuş. Sizden rica ediyoruz, esnaf ve sanatkarlarımıza verilen kredilerin bu tür uygulamalardan muaf tutulmalı. Bu kredi takibe düştü mü esnaf ödemiyor, yüzde 5 ile verilen krediye yüzde 27-28 oranında faiz uygulanıyor. Bunu da esnafımız ödeyemiyor” dedi.

Esnaf ve sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Bölge Başkanı İsmet Bayram, “bölgemiz 5 il ve ilçelerden oluşmakta. Yaklaşık 300 milyon TL şuandaki riskimiz. Bölgemizde 1-2 kooperatifimizin dışında sıkıntımız yoktur. Allah razı olsun, gerek hükümetimizin desteği ve gerekse de halk Bankamızın desteği Bölge Birliği olarak gayet güzel çalışmaktayız. Gerek bölge koordinatörümüz, gerekse şube müdürlerimiz, gerekse esnaf arkadaşlarımız, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği başkanımız ile birlik ve beraberlik içinde. Esnaf ve sanatkarımız size minnettar” diye konuştu.

MESOB Başkanı Şevket  Keskin ise, halk Bankası Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenlioğlu ile İstanbul’da bir toplantıda karşılaşması üzerine Malatya’ya davet etiğini belirterek, davetin gerçekleşmesinde aracı olan AKP Malatya milletvekili Adayı Nurettin Yaşar’a teşekkür ederek, “Halk Bankası Genel müdürümüzün 25 yıl sonra Malatya’ya gelmesi ve esnaf ve sanatkarımızı ziyaret etmesi bizleri sevindirmiştir. Bugün Darende ilçemizde esnaf gezisini bitirdikten sonar Darende Oda başkanımız ile dönerken, yolda iken bir telefon geldi, Darende kooperatifine 1 milyon 350 bin TL bir para aktarılmış. İnşallah bütün ilçelerimize bu para aktarılıyor.  Merkez kooperatifimize de 2, 2.5 milyon TL tutarında bir kaynak aktarılırsa hiçbir sorunumuz kalmaz.  Halk Bankası genel Müdürümüzü Malatya’da esnaf ve sanatkarın içinde görmek bizleri son derece mutlu etmiştir. Esnaf ve sanatkar camiası açık söylüyorum, bugüne kadar 12 yıldan beri istikrardan yana. Esnaf camiası olarak siyasi istikrar olmadan ekonomik istikrarın olmayacağını biz çok iyi biliyoruz. Bu ekonomik istikrar içinde dümenin başında iyi bir kaptanın olması lazım. Sayın cumhurbaşkanımızın deyimi ile de ‘Çıraktım, kalfa oldum,kalfa idim, usta oldum.’ Biz ustamıza güveniyoruz, ustamızın Allah yolunu açık etsin. Sayın milletvekillerimiz İnşallah seçilecekler, seçildikten sonrada esnaf ve sanatkar camiasına daha kayın olacaklarını ve esnafın içinde olacaklarına yürekten inanıyorum. Milletvekili Adayımız Nurettin Yaşar’a da bu organizasyondan dolayı teşekkür ediyorum. Sayın Yaşar seçilecek ve seçildikten sonrada işlerini biraz zor olacağını şimdiden söyleyeyim” diye konuştu.

AKP Malatya Milletvekili Adayı Nurettin Yaşar ise yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“7 Haziran bizim için kritik bir eşik. Bir normal, daha önceden alıştığımız siyasi parti yarışlarına, seçime benzemiyor. Belki Türkiye’nin kader seçimi. Bunu bir siyasi tarz ve siyasi argüman olarak söylemiyorum; bunu şundan da anlayabilirsiniz, bizde bir laf vardır, ‘ak koyun, kara koyun, dar geçitte belli olur.’ Geçit dar olunca perde düşüyor ve herkes biraz daha safını belli ediyor. Biz yıllardır, bir müstemleke ülkesi olarak, yani birilerini güdümünde, birilerinin güdümünde, kendi genel müdürlerimizi bile tayin edemediğimiz dönemler oldu, bunu yaşadık. Enis Öksüz istifa etti yıllar önce. Erkek-ürkek tartışmalarının yaşandığı dönemlerde Enis Öksüz, IMF’nın 5. Sınıf bir memurunun direktifi ile Devlet Bahçeli’nin Bülent Ecevit’e yalvarmasına rağmen bir genel müdürünü atayamadı. Onlar ‘idare et, ne yapalım’ dediler. O’da erkek olarak çıkıp istifa etti. Yerli bir adamdı, milli bir adamdı. Buradaki hareket bir dindar hareketi, bilmem şu hareketi, bu hareketi, şu ideoloji, bu ideoloji hareketi değil, yerli ve milli bir hareket. Menderes’ten başlayıp, Özal’dan, Erbakan’dan Recep Tayyip Erdoğan’a, Ahmet Davutoğlu’na gelen bir harekettir. Bu bir millet hareketi, bir halk hareketi. Eğer bu aşamada, bu eşiği atlatırsak, sanıyorum bundan sonra bu hareketi engellemeye çalışan , Türkiye’nin bağımsızlığını, istikrarını, güvenini, güç kazanmasını engellemeye çalışan bütün içerde ve dışarıda o grupların ümidi kırılacak. Düşmanını ümidinin kırılması önemli bir şey; düşmanın kafasının kırılmasından daha önemlidir. Ümidi kırılırsa bizim kaşıyacağımız yerimizde kalmaz.  Ne Kürt meselemiz kalır, ne Türk meselemiz kalır, nede şu veya bu meselemiz kalır. ‘Ya bunlarla uğraştık, olmuyor artık’ deyip bırakacaklar. Öyle görünüyor. Buda bu seçimleri önemli kılıyor. Cumhuriyet tarihinde bir darbeye bir hükümet ilk defa karşı dimdik  ayakta kaldı. Bu geçiştirildi, biz fazla şov yapmayı sevmiyoruz, kavga yapmayı sevmiyoruz. Hedefimiz büyük bir hedef, bunun için enerjimizi kavgada kavgada, sokak kavgasında harcamak istemiyoruz.”

Halk Bankası Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenlioğlu, “Esnaf ve sanatkarlarımıza kullandırdığımız hazine faiz destekli kredilerde 2002 yılından itibaren hem kredi kullanan esnaf sayısı, hem de kredi tutarı olarak ciddi bir artış sağlandığını görüyoruz. 2002 yılı sonunda toplam 63 bin 500 esnaf ve sanatkarda kredi bakiyemiz sadece 153 milyon TL iken bu rakam 2015 yılı 1. çeyreğinde yaklaşık 330 bin esnaf ve sanatkarda 14 milyar TL’yi aştı. 91-92 kat bir artış var. Yine, 2002 yılında yüzde 47 olan faiz oranı şu an yüzde 5 seviyesinde bulunuyor. 2002 yılında 5 bin TL olan şahıs üst limitleri de 150 bin TL’ye yükseldi” dedi.

“Bizim ana misyonumuzun esnaf bankası olduğunun bilincindeyiz” diyen Halk Bankası Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenlioğlu, şöyle devam etti; “2015 yılı sonu itibarıyla esnaf ve sanatkarlara kullandırdığımız kredileri 17 milyar TL seviyesine, diğer KOBİ müşterilerimize kullandıracağımız kredileri ise 27 milyar TL seviyesine ulaştırmayı planlıyoruz. 2015 yılında 200 bin esnaf ve sanatkara 10 milyar TL kredi kullandırmayı ve kredi bakiyesi bulunan esnaf sayının 400 bine yükseltmeyi hedefliyoruz. Malatya ili özelinde baktığımızda 2002 yılında 312 üyeye 633.653 TL . Kredi bakiyesinin yıllık kullandırımı 694.00 TL olarak gerçekleşirken, 2015 Mart ayı itibarıyla 2.356 kooperatif üyesine ve 78.293.229 TL kredi bakiyesine ulaşılmış ve üç aylık dönemde 17.716.500 TL’lik bölümü kullandırılmıştır. Bu 2002 rakamlarına göre, yaklaşık 122-123 kat artışa tekabül ediyor, Türkiye ortalamasının üzerinde.  Esnaf ve sanatkarların sektörden kullandığı kredilerin yüzde 50’den fazlasını Bankamız kredileri oluşturuyor. Bu kapsamda da 2015 yılında esnafımıza kullandıracağımız Hazine destekli kredi için faiz desteği 750 milyon TL olacaktır.”

Halk Bankası Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenlioğlu,  bankanın 2002 yılında zararda olduğunu hatırlatarak, “Bugün bu banka milyarca dolar piyasa değeri sahip  bir banka haline geldi. Türkiye’nin 6. büyük bankası. Uluslararasında oldukça marka değeri yüksek, bilinirliği yüksek bir banka. Her türlü bankacılık hizmetlerini en üst seviyede hizmet kalitesiyle yerine getiren bir banka. Ama maalesef 17-25 Aralık  darbe süreçlerinde de bankamızı, geçenlerde de söylemiştim, çerez olarak kullandılar malzeme olarak kullandılar, yıpratmak için,  büyümesinin önüne geçmek için. Başarılı olamadılar” dedi.

Halk Bankası Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenlioğlu, “Ekonomik istikrarın sağlanması için , şahsi düşüncem bütün 7’den 70’e   elimizden gelen bütün çabayı göstereceğiz. Allah muhafaza, Türkiye’nin kazanımlarını kaybetme lüksü yok. Tekrar eski günlere dönme lüksü yok. Hepimiz ekonomik istikrarı muhafaza etmek için elimize ne düşüyorsa fazlasıyla yapmamız gerekiyor diye düşünüyorum” dedi.

Halk Bankası’nın Malatya’da Bölge Müdürlüğü açması ile ilgili talebe ise  Halk Bankası Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenlioğlu, “Halk Bankasının Malatya’da Pazar payı yüzde 15’e çıkarsa hep beraber bölge müdürlüğümüzü açarız” dedi.

Halk Bankası Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenlioğlu,na ziyareti anısına Keskin ve Evren kayısı hediye ettiler.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız