SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Cevap Vermek İstemiyorlarmış!

0
Güncellendi - 2015-12-28 00:35:44
Cevap Vermek İstemiyorlarmış!
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi, imar planının Malatya İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmesiyle yaklaşık iki yıldır ‘Plansız alanda’ kalan ve Malatya Park AVM’nin de bulunduğu 129 dönümlük alanın konut+ticaret+ibadet alanı olarak düzenlenmesini içeren imar plan değişikliği talebini kabul etti.  Gündem maddesi görüşülürken söz alan CHP’li üye Günnur Tabel “Zamanında 0.50 olan yoğunluğu 2’ye çıkardınız. Mahkeme 1.60’a düşürdü ama zaten bu yoğunlukla fazlasıyla rant elde ettiler. Bundan sonra bu alana bir çivi bile çaktırmamanız lazım” dedi.

Kat artışı ve yeni bütçe

Büyükşehir Belediye Meclisi, Kernek Meydanı düzenlemesi kapsamında oluşturulan Yel değirmeni Cafe’nin Esenlik Şirketine, Sanat Sokağı’nın da 10 yıllığına Kültür A.Ş’ye verilmesini kabul ederken, Cuma günü 5’incisi başlayacak olan Uluslararası Malatya Film Festivali’ne de 250 bin TL kaynak ayrılmasını kararlaştırıldı. Belediye Meclisi’nde ‘rant artışı’ dedirten türden bir takım imar kararlarına da imza atıldı. Kentin çeşitli yerlerinde 4 katlı olan binaların 5 ve 7 kata çıkartılmasının yanı sıra, geçtiğimiz yıllarda da meclis gündemine gelen her defasında reddedilen, Yeşilyurt İlçesi Çilesiz Mahallesi 4453 ada 4 No’lu parsele LPG ve Akaryakıt İstasyonu kurulması talebine ilişkin komisyonun kararı da AKP'li üyelerin oylarıyla onaylandı. Meclis toplantısında ayrıca Büyükşehir Belediyesi’nin 2015 yılı bütçesinin 525 milyon TL olarak belirlendi. 

AVM artık ‘planlı alanda’

Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi, Kasım ayı toplantılarını, Meclis Başkan Vekili Hasan Göğüs Başkanlığında Çarşamba günü yaptığı ikinci oturumla tamamladı. Toplantıda, vicdanları yaralayan birtakım imar kararları alınırken, gündemin en önemli maddesini AVM’nin de bulunduğu Şifa Mahallesi 580 ada 519,520 ve 521 No’lu parsellerin bulunduğu alandaki imar değişikliği talebi oluşturdu.  Malatya İdare Mahkemesinin, imar planını iptal etmesiyle 2012 yılından bu yana ‘plansız alanda’ kalan Malatya Park AVM’nin de bulunduğu 129 dönümlük alanın imar planının konut+ticaret+ibadet alanı olarak değiştirilmesi talebi, Büyükşehir Belediye Meclisi İmar Komisyonu’nun raporu doğrultusunda AKPli üyelerin oylarıyla kabul edildi. Komisyonun raporunda, 129 dönümlük alanda belediyeye bırakılması gereken yasal terklerin yapıldığı ve imar planının değiştirilmesinin uygun görüldüğü ifade edildi. 

Tabel: Bir çivi bile çaktırmayın

Gündem maddesi üzerinde söz alan CHP’li üye Günnur Tabel, “Alanın yapı yoğunluğu belediye tarafından 0.50’den 2’ye çıkarıldı. Yani yeterli yoğunluk verilmiştir.  Verilen bu yoğunlukla fazlasıyla rant elde ettiler. Zaten imar planını iptal eden mahkeme yoğunluğu da 1.60’a indirdi. Ayrıca belediyeye yasal terkler yapılmıştır deniliyor.  Soruyorum ben size? Belediyeye nereyi terk etmişlerdir? Belediyeye terkedilen bir alan yoktur. Göz boyama bunlar. Terkedilen alanları kendileri kullanıyor. Kendilerine otopark olarak ayırmışlar. Kamuya ayrılan ön bahçeleri kendi alanları gibi kullanıyorlar. Buradan yeterince rant elde ettiler, artık bundan sonra bir çivi çakılmasına izin vermeyin” dedi.

İmar komisyonundan ‘çıt” yok

Başkan Vekili Hasan Göğüs’ün imar komisyonu üyelerine, Tabel’i yanıtlaması istemiyle söz vermek istedi ancak komisyon üyelerinden Nevzat Aslan “Biz bunlara cevap vermek istemiyoruz” diyerek konuşmadı. 

Kernek, Esenlik'e, Sanat Sokağı Kültür A.Ş’ye 

Meydan düzenlemesi adı altında tüm çehresi değiştirilen Kernek’teki yel değirmeni görümünde yapılan kafeteryanın 2015 yılı için 2 bin TL kira bedelle Esenlik Şirketi’ne, Büyükşehir Belediye Hizmet Binası yanında yapılan Sanat Sokağı içerisinde yer alan; Kitap Kafe, Arapgir Konağı, Sohbet Kafe, Halıcı Konağı, Türkü Kafe gibi konakların, 2014 yılı için bir lira, 2015 yılı için 2 bin lira, takip eden yıllar için ise katsayı oranında artış yapılmak üzere 10 yıllığına Kültür A.Ş.’ye kiralanması da oy çokluğu ile kabul edildi. 

Toprak Koruma Kurulu itiraz edince

Doğanşehir Sürgü Mahallesinde bulunan 3402 No’lu parselde istenen imar planı değişikliği Toprak Koruma Kurulu’nun itirazı nedeniyle, Darende İlçesi Yukarı Ulupınar Mahallesinde ki parsel için istenen imar planı değişikliği ise kamulaştırma işlemleri devam ettiği gerekçesiyle,  Hekimhan Beleiyesi tarafından hazırlanan Nazım İmar Planında park alanında olan bir parselin kısmen konut alanına dönüştürülmesi ise plan bütünlüğünü bozacağı gerekçeleri ile reddedildi. 

Geçtiğimiz yıllarda reddedilmişti

Geçtiğimiz yıllarda da meclis gündemine gelen ve 2011 yılında yapılan bir meclis toplantısında reddedilen, Yeşilyurt İlçesi Çilesiz Mahallesi 4453 ada 4 No’lu parsele LPG ve akaryakıt istasyonu kurulması talebi de AKPli üyelerin oylarıyla kabul edildi. 

2015 yılı Büyükşehir Bütçesi 525 milyon lira

2015 yılı Büyükşehir Belediyesi ücret tarifesi ile isteğe bağlı olarak ifade edilecek her türlü hizmet ile ilgili Büyükşehir Belediyesi ücret tarifeleri de komisyon raporları doğrultusunda kabul edildi. Büyükşehir Belediyesinin 2015 yılı gelir-gider bütçesi de görüşülerek kabul edildi. Buna göre Büyükşehir Belediyesinin 2015 yılı bütçesi 525 milyon lira olarak belirlendi.

MOTAŞ’a 5 milyon TL para, İmam Rabbani Derneği'ne tesis

MOTAŞ’ın  28 Ekim 2014 tarihinde 32 milyon TL olan sermayesinin 37 milyon 400 bin TL’ye çıkartılması nedeniyle Büyükşehir Belediyesi hissesine düşen 4 milyon 956 bin TL’nin MOTAŞ’a  ödenmesi hususundaki komisyon raporu da görüşülerek kabul edildi. Şehrin muhtelif yerlerinde bulunan 15 adet ekmek satış büfesinin yine Megsaş’a 10 yıllığına kiraya verilmesi ile Battalgazi Mahallesinde bulunan Çok Amaçlı Sosyal Tesislerin İmam-ı Rabbani Derneği’ne, Çukurdere Mahallesi’ndeki Çok Amaçlı Sosyal Tesisin de Yeşilyurt Halk Eğitim Merkezi’ne tahsis edilmesi kabul edilen maddeler arasında yer aldı. 

MUFF’a 250 bin TL 

Büyükşehir Belediye Meclisi, yarın 5’incisinin açılışı gerçekleştirilecek olan Malatya Uluslararası Film Festivalinin proje ortağı olan Büyükşehir Belediyesinin festivale 250 bin Türk Lirası katkı sağlamasını kararlaştırdı.  görüşülerek kabul edildi.

Meclis toplantısında ayrıca Gayrimenkul Rayiç Değer Tespit Komisyonu’na üye seçimi de yapıldı. Komisyona, Şahin Özer asil, Aziz Görgeç ise yedek üye olarak seçildiler.

Yoğunluk sabit kalacakmış

Büyükşehir Belediye Meclisi, geçmişte kamu vicdanını önemli ölçüde yaralayan “Ek yoğunluk transferi” benzeri kararları anımsatan “Yoğunluk sabit kalma koşulu ile kat artışı” kararları almaya devam ediyor. İmar planında ayrık nizam 4 kat olan Yeşilyurt İlçesi Aşağıbağlar Mahallesi 1989 ada 3-4-5-6-9-10-11- ve 12 nolu parsellerin yapı yoğunluğu aynı kalma koşulu ile blok nizam 7 kata, yine Yeşilyurt Mahallesi Uç Mahallesi (Hasanbey Caddesi) 4935 ada 12 nolu parselin yoğunluğu sabit kalması koşulu ile 4 kattan 5 kata çıkarılması kararı oy çokluğu ile kabul edildi. 

Yoğunluk sabit kalma koşulu ile dikine yapılaşmanın, imara yeni açılan bölgelerde uygulanacağını belirten teknik uzmanlar, “ Gerek yaşayacağı insan yoğunluğuyla, gerekse de alt ve üst ağlarıyla yapılaşmasını tamamlamış, bölgelerde yoğunluk sabit kalma koşulu ile kat artışı yapılması bir aldatmacadan başka bir şey değil. Alınan kararlar bölge veya ada bazında olmalı. Lokal olarak kat artışına izin verilmemeli. Alınan bu kararlar, geçmişte yaşanan ve kamu vicdanını önemli ölçüde yaralayan ek yoğunluk transferi gibi kararları hatırlatıyor” diyerek yapılaşmasını tamamlamış bölgelerde kat artışının nüfus ve alt yapı üzerindeki yoğunluğu arttıracağını ifade ettiler. 

HABER-FOTO: Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız