SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Ceviz, Fındık, Badem Tok Tutuyor

A- A+ PAYLAŞ

Ramazan ayıyla beraber beslenme şekli ve saatleri de değişiyor. Bu ayda yapılan beslenme hataları ciddi rahatsızlıklara yol açıyor.

Ramazan'da, diğer zamanlarda olduğu gibi sağlıklı, yeterli, dengeli ve çeşitli beslenmeye özen göstermek, bu dönemde alınacak kiloların önlenmesine ve bu dönemi sağlıklı geçirmeye yardımcı olur. Özellikle de sahurda altı-yedi adet kadar fındık veya yine altı-yedi adet kadar kavrulmamış tuzsuz badem veya iki-üç adet ceviz tüketmenin tokluğu uzattığı açıklandı.

Ramazan ayındaki beslenme şeklinin her zamankinden büyük farklılık göstermemesi gerektiğini söyleyen Acıbadem Bursa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanları; "Karbonhidratlı yiyeceklerin bol tüketimi ile tokluk hissinin uzatılabileceği düşünülüyor. Ramazan'da yağlı yiyeceklerin ve hamur işlerinin tüketimi artarken, sebze meyve tüketimi ise acıkmanın olacağı korkusuyla azaltılıyor. Oysa; günlük alınması gereken enerji, protein, vitamin ve mineral oranlarını yeterli ve dengeli sağlamak bu ay için de geçerli" dedi.

RAMAZANDA BESLENME ÖNERİLERİ

Oruç tutanlara öğün sayılarını iftar ve sahur arasında mümkün olduğunca arttırmalarını, sahura kalkmalarını ve iftarı ikiye bölerek yapmalarını öneren uzmanlar Ramazan'da beslenme ile ilgili dikkat edilmesi gereken diğer noktaları da şöyle sıraladı :

" İftarda ve sahurda birdenbire ve çok fazla yemekle mideyi doldurmamak gereklidir. Ani mide gerginliği hem tansiyon yükselmesine hem de nörolojik hormonların hızlı salgılanmasına yol açar.

" Yemeğe hafif bir çorba ile başlanmalıdır. Barsak problemi olanlar çorbalarına kepek ilavesi yapabilirler.

" Yemekler azar azar, iyi çiğnenerek ve sık aralıklarla yenilmelidir.

" Yemeklerin seçiminde çok yağlı, çok tuzlu ve aşırı tatlı besinlerden kaçınılmalıdır. Bunların yerine hazmı kolay, mide-barsak sisteminde uzun süre kalabilen lifli ve sellüloz içeren sebze, meyve ve kepekli ekmek tercih edilmelidir.

" Ana yemeğin hemen ardından ağır tatlıları tüketmekten mümkün olduğunca kaçınılmalıdır. Kişi tatlı gereksinimini kalorisi azaltılmış tatlılarla gidermeli, yağlı ve şerbetli tatlılar yerine hoşaf, komposto, meyve, meyveli tatlılar veya sütlü tatlılar yemeye özen göstermelidir.

" İftar sırasında yemekle birlikte çay ve kahve içmek yemeklerden alınan demir emilimini azaltacağı için bu içeceklerin yemekten bir süre sonra içilmesinde ve açık çayın tercih edilmesinde yarar vardır.

" Protein içeriği fazla olan gıdalar midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktirirler. Bu nedenle yumurta, süt, yoğurt ve peynir gibi gıdalara sahurda yer verilmedir. Ayrıca çiğ sebze, domates, salatalık gibi yiyecekler de sahur sofrasında yer almalıdır.

" Sahurda kızartmalardan uzak durulmalı ve bol bol su içmeye özen gösterilmelidir.

" Aç karnına spor yapılmamalıdır. Ama iftardan 1-2 saat sonra, imkan varsa, hafif bir yürüyüş, bol su içmek, meyve tüketmek kabızlığın önlenmesine yardımcı olur.

RAMAZAN AYINA ÖZEL ÖRNEK MENÜ

Sağlıklı insanların bile zaman zaman sindirim zorlukları, mide ve bağırsaklarda aşırı gaz birikimi, ani tansiyon yükselmesi ve benzeri rahatsızlıklarla karşılaşabildiklerini belirten Uzm. Dyt. Gülay Hamzaoğlu: " Kişinin herhangi tanı konulmuş bir rahatsızlığı varsa oruç tutmadan önce hekimine danışmalı ve hekiminin önerisiyle bir beslenme diyet uzmanıyla görüşmelidir" dedi. Uzm. Dyt. Hamzaoğlu oruç tutabilen ve beslenmeyi etkileyebilecek herhangi bir sağlık sorunu olmayan yetişkinler için örnek bir Ramazan menüsü verdi.

İftar
Su veya zeytin veya hurma
Çorba (özellikle mercimek çorbası daha sık tercih edilebilir)
Tam buğday ekmeği veya kepekli ekmek ( pide ise sık tercih edilmemelidir)
1-2 dilim yarım yağlı beyaz peynir
Bol salata (1 tatlı kaşığı yağ konulmuş)

İftar Açıldıktan Bir Saat Sonra
Bol salata veya sebze yemeği
Izgara veya haşlama veya fırında et/ tavuk veya balık veya hindi / etli sebze yemeği
Yoğurt
Ekmek

Yemekten Bir Saat Sonra
45 dakika yürüyüş yapılabilir

1. Ara Öğün
Meyve (yürüyüş sonrası tüketilebilir)

2. Ara Öğün
Meyve veya sütlü tatlı veya meyve tatlısı ( yatmadan en az iki saat önce tüketim bitmeli )

Sahur
Domates-salatalık söğüş
Süt (yarım yağlı) veya yoğurt
Haşlanmış yumurta veya kaşar peyniri
Beyaz peynir
Tam buğday ekmeği (pide tercih edilmemeli)
Altı-yedi adet fındık veya badem veya iki- üç adet ceviz
Meyve

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız