SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Çevre Düzeni Planı Yapılmalı'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Habip Şahin, "Kentimizin çevre düzeni planı bir an evvel yapılmalıdır. Çünkü çevre düzeni planı aynı zamanda kentin depremselliği göz önünde bulunularak hazırlanmaktadır" dedi.

Malatya Mimarlar Odası'nda 17 Ağustos 1999 Marmara depremi'nin 10. yıl dönümünü nedeniyle düzenlenen toplantıda konuşan Malatya Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Habip Şahin şunları söyledi:

"Büyük depremin üzerinden on yıl geçti...

On yılda yaşanan felaketin sebeplerine ve önlemlerine ilişkin; çok şey söylendi, bir çok yazı yazıldı, mesajlar verildi, bilimsel çalışmalar, uzman toplantıları, araştırmalar yapıldı, sonuçlar, veriler, öneriler yetkili mercilere iletildi, toplumsal bilincin artması için mücadele edildi...

17 Ağustos 1999 Depremi’ni Türkiye’nin en gelişmiş bölgesinde “felaket”e dönüştüren 3 temel neden vardı:

1- Plansız ya da bilim dışı planlara dayalı yasal veya kaçak yapılaşma;

2- Denetimsiz inşaat, ihmaller ve yapı üretimindeki teknik eksiklikler;

3- Depreme dayanıklı yapı geleneklerinden ders almayan tasarım ve uygulamalar…

Yukarıda saydığımız nedenlerden dolayı Marmara’da yaşanan dramın benzerinin Malatya’mızda da şu ana kadar yaşanmaması sadece bir şanstı. Sevinerek söyleyebiliriz ki Malatya bu 10 yıl içerisinde alabileceği dersleri alan ender kentlerimizdendir.

Bu cümleden her şeyin çözüldüğü anlamı çıkartılmamalıdır. Malatya’nın da 17 Ağustos da bu felaketi yaşayan Marmara bölgesi ile aynı olarak 1. derce deprem bölgesinde olduğu unutulmamalı.

Yapacak ve dikkat edecek daha çok işimizin olduğunun altını çizmek istiyoruz.

Ancak 1999’dan önce yapılan yapılarımız için aynı şeyleri söylemek ne yazık ki mümkün değil.Bu nedenle 1999’dan önce yapılan yapıların envanterinin çıkartılarak analizlerinin yapılması ve sonuçlara göre alınacak tedbirlerin ve yapılacak işlerin planlaması acil olarak gerekmektedir.

Önemli ve akılcı olan onbinlerce insanı kayıp etmeden tedbirleri almaktır.

Kentimizin çevre düzeni planı bir an evvel yapılmalıdır. Çünkü çevre düzeni planı aynı zamanda kentin depremselliği göz önünde bulunularak hazırlanmaktadır. Böylelikle Zeminin sağlıksız olduğu bölgelerde yapılaşma engellemektedir.

Şu anda Malatya Belediyesinin üzerinde durduğu demir donatı ve beton kontrolleri titizlikle devam ettirilmelidir. Ayrıca aynı denetimler teknik uygulama sorumlularınca yapılmalıdır.

Özellikle 1999’dan önce yapılmış yapıların analizlerinin yapılması gerektiğinin altını önemle tekrar çiziyoruz.

Mimarlar odası Malatya Şubesi olarak, konu ile ilgili yapılacak çalışmaların tümüne, bilimin ışığı, mimarlık bilgi, kural ve ahlakı ile katkı vermeye devam edeceğimizi yeniden hatırlatırız."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız