SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Çevre Kirliliği Özürü

A- A+ PAYLAŞ
 
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, 2. Organize Sanayi Bölgesi arıtma tesisinin Aralık ayı sonu itibariyle faaliyete geçeceğini belirterek, "Çevreye verdiğimiz zarardan dolayı özür dileriz" dedi.
 
TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, "Sanayileşirken çevreyi kirletmeye kimsenin hakkı yoktur. Biz her ne kadar bu topraklar üzerinde yaşıyorsak, bir emanetçi olarak yaşıyoruz. Topraklar, bu coğrafya Allah tarafından bize bir emanet. Bu emanetin kıymetini bilmek zorundayız. Bu emanete sahiplik etmek zorundayız. İşte bir taraftan zenginleşirken, bir taraftan da çevreyi kirletmeye kimsenin hakkı yoktur. Özellikle ben burada planlamanın yanlış olduğunu düşünüyorum. Hep söylüyorum, Organize Sanayi Bölgeleri kuruluyor ama, müteşebbis heyet oluşturuluyor, zor şartlarda bunlar görevini yerine getiriyor. Oysa, bunu daha derli toplu, Organize Sanayi bölgeleri planlandığı zaman, özellikle Çevre Bakanlığımızın öncelikle, Arıtma Tesisini birinci öncelik olarak yapması gerekiyor" dedi. 
 
Erkoç şunları söyledi:
 
"Organize Sanayi Bölgeleri sahaları belirlenirken birinci öncelik devletin oranın arıtma tesisini yapıp, sanayiciye teslim etmesi gerekiyor. Durum öylemi, değil. Malatya yine şanslı, bu olumsuzluklara rağmen. Türkiye'de yaklaşık 280 tane Organize Sanayi Bölgesi var. Baktığınız zaman ya 30'unda Arıtma Tesisi var ya da 40'ında arıtma tesisi var. Geriye kalanda arıtma tesisi de yoktur. İşte bizden önce Sayın Mücahit Fındıklı döneminde, bu sıkıntıyı gördüğümüz için biz 1. Organize Sanayi Bölgesi arıtma tesisi çalışmalarına başladık. O süreçte 1. Organize Sanayi Bölgesi'ne arıtma tesisini kazandırdık. Yaklaşık günlük 24 bin metreküp saat. Daha sonra bu teşvik ile birlikte, yatırımların artması ile birlikte 2. Organize Sanayi Bölgesi de devreye girince kapasiteyi taşıyamaz olduk. Böylelikle bazen kapasitemizin üzerine çıkmak zorunda kaldık. Bunu da hiç bir zaman kamuoyundan gizlemedik. Açık ve net konuştuk, dedik ki, 'Sanayimiz büyüyor, atık suda da artış var, bazen kapasitemizin çok üstüne çıktığımız anlar oluyor, böylelikle çevreye zarar veriyoruz.' Bu çevreye verdiğimiz zarardan dolayı da zarar gören vatandaşlarımızdan da defalarca, özür diledik. Netice de biz o sıkıntıları gördüğümüz için, Malatya 2. Organize Sanayi Bölgesi'ne hatta ileride 3. Organize Sanayi Bölgesi'nin de devreye girmesi ile yeni arıtmalara ihtiyaç olduğunu düşünerek, 2. Organize Sanayi Bölgesi'nin arıtması ile ilgili ciddi bir çalışmayı başlattık. 2. Organize Sanayi Bölgesi arıtma tesisi 2 yılda bitmesi gerekirken, biz bunu 1 yıl öne alarak, ödenek sıkıntısını çözerek, Aralık ayı sonu itibariyle faaliyete hazır gele getiriyoruz. Şuanda yüzde 90 oranında bitme noktasına geldi. Kısmet olursa Aralık ayı sonu itibariyle 2. Organize Sanayi Bölgesi'nin arıtma tesisini devreye almış olacağız. Son teknolojiye göre kurulan bir arıtma tesisi. Suyu doğal renginde akıtacağız. Hem biyolojik arıtma, hem kimyasal arıtma sonucunda orada çıkan suyun tarımda kullanılabileceği bekleniyor. O noktada olacak." 
 
Şimdiden 3. Organize Sanayi Bölgesi'nin arıtma tesisi ile ilgili çalışmalara da başladıklarını söyleyen Erkoç, "3. Organize Sanayi Bölgesi'nde kapasitenin artması ile birlikte oradaki yeri de belirledik. Onu da planlamamıza koyduk. Bu iki arıtma tesisi bizi bir kaç yıl götürür. 3-5 yıl sonra ihtiyaç duyulduğu zaman üçüncü arıtma tesisinin de yeri hazır. Kapasite büyütülerek ya da ilave yapılarak, Organize Sanayi Bölgesi'ndeki bütün atık suları arıtacak tesislere kavuşmuş olacağız. Ben tekrar bugüne kadar
çevreye vermiş olduğumuz zarardan dolayı özür diliyoruz. Burada basınında bize ciddi katkısı oldu. Basında bunu haklı olarak gündeme getirdi. Gündeme gelmesi ile birlikte bizde bunu daha çok kendimize görev edindik. Daha çok çalıştık, daha çok didindik. İnşallah Aralık ayı sonu itibariyle arıtma tesisini faaliyete geçirmiş olacağız" şeklinde konuştu. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız