SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Çevreyolu Güneye Yapılmalı'

A- A+ PAYLAŞ

‘Çevreyolu Güney’e yapılmalı’

Malatya’nın en büyük kanayan yarası olan trafik sorununu çözmek için yapılacak olan Kuzey Çevreyolu’nun tarım arazilerine büyük zarar vereceği belirtildi.

Çevreyolunun güneye yapılmasının daha uygun olacağını belirten İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Vehbi Aluçlu, Çevreyolu’nun Kuzey’e yapılması halinde tarım arazilerinin yok olacağını söyledi.

“TARIMSAL ARAZİLER YOK OLACAK”
İnşaat Mühendisleri Odası Başkan Yardımcısı Vehbi Aluçlu, Kuzey Çevreyolu’nun Malatya’ya faydadan çok zarar getireceğine inandıklarını belirterek, “Çevreyolu Güney’e yapılmalı. Kuzey Çevreyolu tarımsal araziden geçiyor. Güney Çevreyolu’nun maliyeti fazla diyorlar. Net hesaplanması yapılmamıştır. Hiç kimse bunun üzerinde çalışmamıştır. Kuzey Çevreyolu’nun maliyeti 700-800 milyon TL’ye mal olacağından bahsediliyor. Kuzey Çevreyolu’na göre Güney Çevreyolu daha kısa ve daha maliyeti düşük olacaktır. Siz tarım arazisinden geçireceksiniz koca yolu, ondan sonra kocaman ara caddeler açacaksınız istimlâk edilen tarımsal araziler yok olacak. Bugün bunlara imar izni verilemeyecek ancak, yarının garantisi olamayacaktır” dedi.

Yıllardır Malatya’nın en büyük sorunlarının başında yer alan trafik sorunlarına bir çözüm olarak düşünülen Kuzey Çevreyolu Projesine, İnşaat Mühendisleri Odası tepki gösterdi. Geçtiğimiz 13 Ekim Salı Günü Vali Ulvi Saran başkanlığında yapılan toplantıda, Kuzey Çevreyolunun yapımı için en büyük adım atılmıştı.

İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Vehbi Aluçlu, yapılması planlanan Kuzey Çevreyolu’nun yanlış bir proje olduğunu belirterek, oda olarak bu projeye karşı olduklarını söyledi. Malatya’nın geleceğinin Güney Çevreyolu’na bağlı olduğuna dikkat çeken Aluçlu, Vali Ulvi Saran başkanlığında geçtiğimiz gün yapılan Kuzey Çevreyolu toplantısına, Malatya İnşaat Mühendisleri Odası ve Malatya Mimarlar Odası’nın davet edilmediğini belirtti.

TOPLANTIYA İŞİN UZMANLARI ÇAĞIRILMADI
Vehbi Aluçlu, toplantıda Vali Ulvi Saran’ın Kuzey Çevreyolu Projesi’nde önemli bir açılım yaptığını vurguladı. Aluçlu, “Toplantıda İnşaat Mühendisleri Odası ve Malatya Mimarlar Odası yoktu. Çağırılmadık, biz davet edilmedik. Bu konudaki görüşümüz şu; Sayın Valimiz toplantıda güzel bir açılım yaptı. Biz Kuzey Çevreyolu’nun Malatya’ya faydasından çok zarar getireceğine inanıyoruz. Bizim Malatya’nın olmazsa olmazlarından dediğimiz Güney Çevreyolu. Bu çalışmadan tarafız. Şimdi Kuzey Çevreyolu tarımsal araziden geliyor. Ben neden Kuzey Çevreyolu değil? Diye maddeler halinde yazdım. Yazmış olduğum 14 madde hep olumsuzlukları içeriyor. Yani hiç olumlu bir yönü yok. Güney Çevreyolu’nun maliyeti fazla diyorlar. Net hesaplanması yapılmamıştır. Hiç kimse bunun üzerinde çalışmamıştır. Bunun üzerinde çalışılacak ondan sonra karar verilecek” diye konuştu.

YOL 800 MİLYON TL’YE MAL OLACAK
İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Vehbi Aluçlu, Kuzey Çevreyolu’nun maliyetinin daha ağır olacağını ve verimli arazilerden geçeceğini kaydetti.

Aluçlu, “Çetin bir arazide gideceği ve maliyetin yüksek olacağı söyleniyor. Peki, Kuzey Çevreyolunun maliyeti 700, 800 milyon TL’ye mal olacağından bahsediliyor. Ben inanıyorum ki bu arazi şartlarında arazinin devlet arazilerinden olmasından dolayı istimlâk bedeli ödenmeyecek. Ödenmeyecek bedele karşılık inşaat yapılabilir. Bakın orada 2 tane Viyadük söz konusu bir tanede tünel. Şimdi bu günümüz teknolojisinde Viyadük yapmak çok daha kolay. Şimdi bir Viyadük yapılıyor. Siz bakmayın ödenek verilirse bir Viyadük rahatlıkla 2 yılda biter. Beylerderesi’nde yapılan Viyadük’ün sadece bir ayağı atıldı” ifadesine yer verdi.

“TARIMSAL ARAZİLER YOK OLACAK”
Güney Çevreyolu için hazırlanan 14 maddeyi Karayolları Genel Müdürü’nün çok beğendiğini söyleyen Aluçlu, “Oda olarak şunu söylüyoruz; 700, 800 milyon TL’lik Kuzey Çevreyolu’na göre Güney Çevreyolu daha kısa ve daha maliyeti düşük olacaktır. Karayolları Genel Müdürü Malatya’ya gelmişti. Bizi oda olarak çağırmışlardı. Kendilerine hazırladığımız bu maddeleri dosya halinde sunduk. Kendisi de bana, ‘Hocam, iyi çalışmışsınız’ dedi. Bende kendisine çok çalışmadığımızı Malatya’da yaşamamız nedeniyle bunları zaten bildiğimizi söyledim. Zaten ayrıntılı bir çalışmanın içinde varız. Tahmini olarak çıkarılan haritalarda Güney Çevreyolu’nun mesafe olarak çizelgesi verilmiştir. Kuzey’in 54 kilometre Güney’in ise, 35 kilometre olarak tahmin edilmektedir. Bu rakam Güney’den giderse 19 kilometre daha kısaltılmış olacak. Siz düşünün Malatya’nın trafiğine girmeden 19 kilometre daha kısa mesafede gitmek istersiniz. Burada şu ön plana çıkıyor. Bu arazinin sert bir arazi olduğu söyleniyor. Günümüz teknolojisinde bunlar halledilmeyecek şeyler değil.19 kilometre ile yakıttaki hesabı sayarsanız buradaki rampalarda harcayacağınız daha az olacaktır. Zamanında insanlar eski Malatya’da yaşıyorlardı. O zaman bu Malatya çok üst bir yerdeydi.

O zaman teknoloji yeterli değildi. Şimdi çok devasa şeyler yapılıyor. Viyadükler ve tüneller bu teknolojide lafı bile olmaz. Siz tarım arazisinden geçireceksiniz koca yolu, ondan sonra kocaman ara caddeler açacaksınız istimlâk edilen tarımsal araziler yok olacaktır. Bugün bunlara imar izni verilemeyecek ancak, yarının garantisi olamayacaktır. Türkiye’de her şey oluyor bugün olmazsa yarın mutlaka olacaktır. Türkiye’nin geleceği olan tarım arazileri yok olacaktır. Malatya’nın geleceği Güney Çevreyolu’na bağlıdır” sözlerine yer verdi.

İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Vehbi Aluçlu, ‘Neden Kuzey Çevre Yolu değil? Neden Güney Çevreyolu?’şeklinde hazırladığı maddeleri şu şekilde belirtti:

NEDEN GÜNEY ÇEVRE YOLU?
1-) Yolun şehrin gelişme yönüne önemli bir katkı sağlaması .
2-) Tarımsal araziye elverişli toprak yapısının az olması .
3-) Yolun km olarak daha kısa olması . (yaklaşık 35 km )
4-) Sağlam zemin yapısının yol temel yapısına elverişli olması .
5-) İstimlak bedelinin minimum düzeyde ve arazinin devlet arazisi olması .
6-) Bölgenin sağlam bir zemine sahip olması nedeni ile muhtemel depremlere daha dayanıklı olması.

NEDEN KUZEY
ÇEVREYOLU DEĞİL?
1-) Yolun km olarak uzun olması ( yaklaşık 54 kilometre)
2-) Tarımsal alan kaybına sebep olması.
3-) Kayısı ağaçlarının kesilecek olması.
4-) Yolun, şehrin gelişme yönünü olumsuz etkilemesi.
5-) İstimlak bedelinin yüksek olması ve karayolu müdürlüğünün istimlak bedelini yerel yönetime bırakması.
6-) Kesilen ağaçlardan dolayı yıllık büyük hasılat kaybına neden olacağı.
7-) Yolun uzamasına ve yakıt tüketiminin artmasına sebep olması.
8-) Hava akımının az olması nedeni ile egzoz gazlarının hava kirliliğine daha fazla sebebiyet verecek olması.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız