SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Çevreyolu Köprüleri Tartışıldı

A- A+ PAYLAŞ

Karayolları Genel Müdürlüğü’nün Çevreyolu güzergahı Turgut Temelli (Emeksiz devamı) ve Sıtmapınarı kavşaklarına yaptıracağı köprülü üst geçit projesi Mimarlar Odası il temsilciliğince tartışmaya açılması sonucu, aralarında AKP’li 4 milletvekili Mücahit Fındıklı, Öznur Çalık, İhsan Koca ve Ömer Faruk Öz, Malatya Belediye başkanı Cemal Akın, Karayolları Genel Müdürlüğü Köprüler Daire Başkanı Aydın Doğan, Karayolları Bölge Müdürü Yasin Altınyuva ile Mimarlar Odası İl temsilcisi Abdurrahman Yavuz ve yönetim kurulu üyelerinin de bulunduğu heyetin yaptığı toplantı sonrasında bir basın toplantısı gerçekleştirdiler. Basın toplantısında açıklamaları Belediye Başkanı Akın yaparken, Mimarlar Odası çekincelerini bir kez daha tekrarladı.

Karayolları 81.Şube Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan belediye Başkanı Akın “ Burada köprülü üst kavşaklarla ilgili sivil toplum kuruluşları ve Mimarlar Odası ile bir araya gelip bilgi alış-verişinde bulunduk. Bu konuda yapılan çalışmaları kendi aramızda tartıştık. Daha önce çevre yolu üzerinde köprülü üst kavşak değil de zeminin altında geçen bir çevre yolu şeklinde düşünülmüştü. Bu konuda Karayolları Genel Müdürlüğü bir çalışma yaptırmıştı. Ancak daha sonra bu çalışmalar neticesinde yaptırılacak olan bu yolun daha az kullanışlı olduğu ve şehir estetiği yönünden daha büyük mahsurlar yaratacağı düşünülerek mevcut yol köprülü üst kavşak haline getirilmiş durumda.

Elbetteki en güzeli zamanında yolların çok geniş olarak inşa edilmesi, gerek üst geçitlerin gerekse de alt geçitlerin yapılmaması. Mevcut şehir yolları şehir içi yolları Malatya’da 8 bin araç varken planlanmış, şu an 100.000 araç şehir trafiğinde. Ya alttan ya üstten geçerek şehir trafiğini rahatlatmak zorundayız. Çevre yolu üzerinde yapılacak üst kavşaklar o güzergahtaki yapılan binaların takriben yolun tümünün 3/1’ni, 4/1’ini teşkil etmesi bizim rahatlatıcı bir tarafımız. Gerek Adliye, gerek maliye, onun yanında şu anda otopark olarak yapacağımız yerler Buğday Pazarı, eski Şire Pazarı, yeni Şire Pazarı gibi inşaatları düşündüğümüzde köprülü üst kavşakların çok az mahsurlar teşkil edeceğini de ortaya koyuyor.

Şu andaki çalışmalar ihale aşamasında ayın 27’sinde ihalesi yapılacak. Malatya için fevkalade büyük bir yatırım. Bu yatırım çalışmaları sırasında emeği geçen milletvekili arkadaşlarımıza bürokrat arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Önümüzde ki günlerde ve yıllarda Malatya’nın ulaştırma politikalarını biz bu yönde çözeceğiz” dedi.

Daha sonra basın mensuplarının sorularına geçildi. İhale tarihinin belediye başkanı tarafından 21 Ağustos, Karayolları bölge müdürü tarafından 28 Ağustos olarak açıklanmasına rağmen ihale ilanında 27 Ağustos tarihinin yeralmasıyla ilgili olarak yöneltilen “İki ağız tarafından açıklanan tarihler arasında bir çelişki, bir doğru bilgilendirmeme var. Bunun nedeni nedir? Bir koordinasyonsuzluk mu var?” sorusuna başkan Akın “Bir rakam hatasıdır önemli değil.” yanıtını verdi.

“Mimarlar Odasının çekinceleri var, Karayollarının ulaşım politikalarına öncelik verdiği, dolaşımı göz önüne almadığı dillendiriyor. Sizlerin önceliğiniz ne olacak?” sorusuna Akın; “ Ulaşımı temin etmediğiz takdirde dolaşımı da temin edemezsiniz” yanıtını verince “ İstanbul ve Ankara örneği var, sürekli yollar açılıyor, sürekli köprüler geçitler yapılıyor. Dolayısıyla yeni cazibe merkezleri oluşuyor ve yoğunluk sürekli artıyor. Şu an oralardaki trafik herkesin malumu yani bir çözüm olmadı değil mi?” sorusu geldi. Başkan Akın “Şimdi arkadaşlar Ankara’da İstanbul’da o yollar, üstgeçitleri yapılmamış olsaydı oralarda adım atmak mümkün olmazdı. Tabi şehirler planlanırken baştan bu tedbirler alınmış olsaydı bunlara gerek duyulmazdı” diye yanıtladı.

Bir basın mensubunun “ Malatya’da her yüz kişiden 12 kişinin aracı var 88’inin yok. Yapılan bu projeler ile 12 kişinin rahatlığı düşünülmüyor mu?” sorusunu ise Akın “Düşünülmüyor. Kitle taşımacılığı ile fevkalade yakından ilgileniyoruz. Ayrıca Metrobüs’ü inşallah Malatya’da faaliyete geçireceğiz. O zaman daha da rahatlayacağız” diye yanıtladı.

“Karayollarının projelerini kendi ihtiyaçlarına göre hazırladıkları yani yörenin ihtiyaçlarını göz önüne almadıkları yönünde Mimarlar Odasının ve ulaşım uzmanlarının eleştiriler var. Bu konudaki düşünceleriniz?” sorusunu Akın “ Söz konusu köprülü üst kavşaklarının yapılması çalışmalarının başından beri Karayolları Genel Müdürlüğü ile Malatya Belediyesi müşterek hareket etmiştir ve etüt proje daire başkanı da dahil olmak üzere Malatya’mıza birkaç kere gelmiştir. Malatya Belediyesinden gerek teknik arkadaşlarımız gerekse Belediye başkanı olmak üzere bu çalışmalara katılmıştır. Daha önce alt geçit olarak çözülmesi mümkün müdür diye bu konuda da kanaat paylaşmışızdır. Ancak gelişmeler köprülü üst kavşağın daha az mahsurlu ve daha faydalı olduğunu ortaya koymuştur. Söz konusu çalışmalar köprülü üst kavşak şekline dönüştürülmüştür ve bugün nihai halini almıştır” şeklinde yanıtladı.

“Gerek Malatya Belediyesinden gerekse de Karayolları Bölge Müdürlüğünden incelemek için projenin bir nüshası Mimarlar Odası tarafından istendiğinde projenin kendilerinde olmadığı söyleniyor. Bu da proje Ankara’da hazırlanmış, bölgenin, Malatya’nın haberi yok, incelenememiş demek değil mi?...” sorusuna ise Akın “Elbetteki Köprüler Daire Başkanlığı, Etüt Proje Daire başkanlığı bu projeyi hazırlıyor, fakat bu projeler hazırlanırken arkadaşlarımız geliyor çalışmaları ve notları alıyorlar. Bu çalışmalar ve notlar alış sırasında gerek belediyenin gerek Karayolları Şube Şefliğinin gerek Karayolları Bölge Müdürlüğünün görüşleri alındıktan sonra proje hayata geçiriliyor. Projenin hayata geçmesinde gerek Malatya Belediyesinin, gerek Karayolları şube şefliğinin gerekse de Karayolları bölge müdürlüğünün yetkililerinin duygu ve düşünceleri var” yanıtını verdi.

Basın mensuplarının Mimarlar Odası İl temsilcisi Abdurrahman Yavuz’a yönelttikleri “ Sizler bu köprülü kavşağın yapımına karşı mısınız?” sorusuna Yavuz şu yanıtı verdi:

“Aslında bu konu ile ilgili olarak geçtiğimiz haftadan bu yana çalışmalarımızı başlatmış durumdayız. Hepinizin de bildiği gibi Türkiye’de konusunda uzman birini Malatya’mıza davet ettik günün değişik saatlerinde bölge de incelemeler yaptık ve yaşanan sıkıntıları gösterdik. Paftayı sonra şehrin imar planını önümüze açarak ve belediyedeki arkadaşlardan şu andaki mevcut düşünülen proje ile ilgili sözlü bilgi alarak konuyu değerlendirdik. Tabii bu konuda ulaşım uzmanı arkadaşımızın da, bizim de birleştiğimiz bir nokta var. O da özellikle Turgut Temelli (Emeksiz) ve Sanayi alt kavşağında bir çözüm gerektiğiydi. Bu çözümle ilgili üst geçit mi alt geçit mi olabilir tartışmasını tekrar başlattık. Bu konuda bizim fikirlerimiz de belirginleşti. Bu süreç içerisinde Malatya’ya bir yatırım yapılıyor. Biz burada Malatya’ya yapılan yatırımla ilgili sadece eleştiri üzerine bir politika izlemek istemiyoruz. Ancak Malatya’ya bir şeyler yapılıyor ise bunu destekleyip bunun doğrusunu yapalım gibi bir endişemiz ve çalışmamız var. Bu konuyla ilgili dün milletvekillerimizin hepsini de aradım, sadece birine ulaşamadım. Diğerleri ile görüştüm, duyarlılıklarından dolayı hepsine de teşekkür ediyorum. Ayrıca bir rapor hazırlayıp dosyayla kendilerine ilettim ve bu sabah konunun öncüleriyle toplanıp birlikte konuyu bir daha istişare ettik.

Bizim alt geçit mi üst geçit mi olması ile ilgili düşüncemizi sordunuz. Ona da net bir cevap vereyim. Aslında biz şu andaki mevcut şartlar halinde düşünüyoruz. Yoksa ikisini de tasvip etmiyoruz. Şehrin dokusunu bozduğu gerekçesiyle her ikisini de tasvip etmiyoruz. Şu andaki mevcut şartlar dahilinde buradaki bir alt geçidin daha olumlu olacağı görüşlerimizi bildirdik. Buradaki gerek karayollarındaki yetkililere gerekse de milletvekillerimize, onlarla konuyu tekrar tekrar enine-boyuna tartıştık. Alt geçit olursa altyapı sorunlarından ve onların şehrin diğer yanından deplasesinden daha zor olacağından bahsettiler. Ama imkansız olmayacağından bahsettiler. Bizim bu konudaki en büyük çekincemiz de Malatya’yı fiziken ikiye böleceği endişemiz vardı. Ama şimdi öyle bir çalışma ortamı kuruldu ki şu anda son derece önyargısız bir yaklaşım var. Bu konuda tekrar randevulaştık. Aydın bey Karayolları Genel Müdürlüğünden geldi. Onunla tekrar bu konuya bizim çekincelerimizi dile getirdik. Şu kısa süre de çok fazla bir sonuca varamadık, bizim çekincelerimiz devam ediyor yani. Belli bir uzunlukta ve yükseklikte şehrin ana arteri olacak o bölgede şehrin bölünmesinin hem estetik kaygılardan dolayı ve de bunun doğuracağı sosyal problemlerden, sosyal sonuçlardan dolayı bir kaygımız var. Ama buradaki görüştüğümüz uzman arkadaşlarımız son derece önyargısız olaya çözüm için bakmaktalar. Özetle çekincelerimiz böyle. Çalışmalarımız halen devam edecek. Herhalde bu çalışmalarımız sonucunda da neticeyi bir daha da tartışacağız.”

NOTLAR
* Üst geçit- köprülerin Turgut Temelli kavşağındaki 850 metre, Sanayi kavşağındaki ise 250 metre uzunluğunda ve 21 metre genişliğinde.

* Saat 13.00’de yapılacağı duyurulan basın toplantısı için Karayolları Şube Müdürlüğüne 5-10 dakika önce giden basın mensupları Mimarlar Odası yönetim Kurulu ile Karayolları Genel Müdürlüğü ve Bölge Müdürlüğü yetkilileri ile hararetli tartışmaların yaşandığına tanık oldular. Hararetli tartışmaların basın toplantısının yapılacağı saat olan 13.00 geçmesine rağmen sürmesi üzerine masalara yaklaşan basın mensuplarına milletvekilleri tarafından şaka yollu “Arkadaşlar, biraz müsaade etseniz de rahat tartışsak” ricası geldi. Dakikalar geçmesine ve hararetli tartışmanın sürmesi üzerine bazı basın mensupları Milletvekillerini uyararak toplantının başlamasını istediler. Bunun üzerine süren tartışma yarıda kaldı ve basın toplantısı düzenine geçildi.
Mimarlar Odası temsilci ve yönetim kurulu üyeleri ilk anda basın toplantısı düzeninde yer almadı, daha sonra olayı fark eden bir milletvekili mimarları masaya çağırdı ve toplantı öyle başladı.

* Basın mensuplarıyla yapılan toplantıda açıklamaları, aslında üst geçit yerine alt geçit yapılmasını savunduğu, bu konuda teklif yaptığı belirtilen belediyenin bu tavrına rağmen, mevcut projeyle ilgili olarak Belediye Başkanı Akın’ın açıklamalar yaptığı gözlendi.

HABER- FOTO: Yaşar KARAASLAN

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız